kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ŞELALE KADAK


İnşaat şirketleri 6 otel için yarışıyor

Emekli Sandığı'nın yenilenen ya da yeniden inşa edilen 6 otelinin mimari projesi bu ay bitiyor. İnşaat şirketleri yapım için sıraya girerken, projenin lideri

Salim Koç, otellerden yılda ortalama 30 milyon dolar gelir geleceğini söyledi

Israr etmenin mantığı yok. Siz eğer beş yıldızlı dahi olsa bir oteli uluslararası bir zincirin halkasına dahil etmezseniz, o otelden istenen geliri almanız mümkün değil. Örnek mi? Alın size İstanbul'daki Hilton Oteli. Mülk sahibi Emekli Sandığı, 1955 yılında oteli Hilton'a işletmesi için verdi. Peki Hilton Oteli'nin performansı o günden bugüne nasıl oldu sizce? Soruyu şöyle de sorabiliriz. Emekli Sandığı, Hilton'dan ne kadar gelir elde ediyor? Önüme konan rakamlara göre, Hilton'dan elde edilen gelir yılda ortalama 10 milyon doları buluyor.

Belki de Hilton oteli hep önlerinde olduğundan, Emekli Sandığı, tam 15 yıldır, sahibi olduğu ama uluslararası bir zincir tarafından işletilmeyen diğer 6 otelini; Maçka, Tarabya, Ankara, Efes, Çelik Palas ve Stad otellerini de uluslararası iyi bir otel grubuna vermek istedi. Çünkü özellikle son yıllarda, bu oteller, bırakın kendini kurtarmayı, hep zarar ediyordu. Ne de olsa otellere hiç yatırım yapılmamıştı ve bu nedenle de ekonomik ömürleri dolmuştu. Yeni otelcilik anlayışından nasiplenmemişlerdi.

İnşaatta 15 şirkete yeterlilik
Takip edenler bilir. Sonunda Emekli Sandığı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Naci Yatbaz'ın girişimleriyle, 2000 yılında bu oteller için harekete geçildi. Bu otellerin özellikle üçü bulundukları konum itibariyle dünyanın belli başlı otel zincirlerinin ağzını sulandırıyordu. Nitekim, ne birbiri ardına yaşanan ekonomik krizleri, ne de siyasi istikrarsızlığı dinlediler ve 17 otel zinciri niyet mektubu gönderip bu otellere talip oldu. Sonra da 12'si teklif verdi. Uzun lafın kısası, Emekli Sandığı'nın taraf olmasının mümkün olmaması nedeniyle, Emekli Sandığı Personel Vakfı şirketi olarak kurulan Emek Proje, teklifler arasından 6 oteli üç önemli zincire işletmesi için verdi. Büyük Efes ve Çelik Palas Otelleri'ni Swissotel markasıyla Raffles Uluslararası Oteller Grubu, Büyük Tarabya ve Büyük Ankara Otelleri'ni Milennium&Copthorne Plc zinciri, Maçka ve Stad Otelleri'ni ise Radisson SAS zinciri işletecek. Türk ve yabancı mimarlık grupları otellerin proje çalışmasını bu ay bitiyor. Emek Proje, Eylül'de inşaat ihalesine çıkıyor. Şimdiden başvuran 40 müteahhitlik şirketinden 15'i yeterlilik almış.

Hurda satışından 2.3 trilyon geldi
Bu otellerle ilgili merak edilen pek çok soru var. Örneğin, diğerleri yenilenirken, neden Maçka Oteli yıkılıp yeniden yapılacaktı? Devlet bu işletmelerini tamamen özel sektöre devretse daha akılcı olmaz mıydı? Otellere 160 milyon dolarlık yatırım yapılacak, peki yatırım kaç yılda dönecekti? Yabancı yatırımcılar ellerini taşın altına koyuyorlar mıydı?

Emek Proje'nin Genel Müdürü Salim Koç'la buluştuğumuz gün elinde kalın bir dosya vardı. Proje iki yıl önce start aldı ve çeşitli defalar bakanlar projeden bir şekilde bahsetti ama o baştan sona projeyi takip eden kişi olarak Koç, ilk kez konuşuyordu. Daha önce Emekli Sandığı'nda 15 yıl müfettişlik, 3 yıl da genel müdür danışmanlığı yapan Koç'tan öğrendiğimiz satırbaşları şöyle

* Uluslararası işletmeciler, genel yaklaşımlarına ters olarak, sermayeye, karşılıksız toplam 8.8 milyon dolar katkı sağladı.

* Projenin finansmanı kamu kaynaklarına başvurulmaksızın, bir tür oto finansman modeliyle itfa edilecek. Akbank'tan 30 ay geri ödemesiz, 9 yıl vadeli 100 milyon dolarlık bir kredi kullanılıyor.

* Yatırım dört yılda geri dönecek. Otellerden yılda ortalama 30 milyon dolar gelir bekleniyor.

* Proje start alırken, boşaltılan otellerdeki demirbaşların tamamı müzayede yoluyla satıldı. Bütün hurdalar, bardaklar, tabaklar ve kablolar ve hatta çivilerin satışından elde edilen gelir 2.3 trilyon lirayı buldu.

* Maçka Oteli'nin yıkılmasına karar verildi. Çünkü bu otelin 18-21 metrekare olan odaları uluslararası standartların çok altındaydı. Hiçbir uluslararası zincirden kabul görmüyordu. Deprem güçlendirmesi gerekiyordu ve bu da odaların daha küçülmesi anlamına geliyordu. Yenileme ve deprem güçlendirme maliyeti, yeniden inşa maliyeti ile karşılaştırıldı ve mevcut 4 yıldızlı otel yerine, 5 yıldızlı otel inşa edilmesini öneren işletmeci Radisson'un teklifi kabul gördü. Mevcut imar planına göre, otel aynı yükseklikte ve bölgenin dokusuna uygun inşaa edilecek.

* Emek Proje'ye göre, bu proje ile devletin fiilen işletmecilikten çıkıyor, üstelik yapılan iş, batıdaki emeklilik fonlarının yaptıklarıyla birebir aynı.

* Oteller 2004 yılı içerisinde hizmete girecek. Radisson, Milennium ve Swissotel, otellerin tanıtımını şimdiden yapmaya başladı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır