kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

YAVUZ SEMERCİ


'Off-shore yapmadım Hazine bonosu aldım'

Tartışmaya devam.

İmar Bankası'na el koyan devlet, Hazine bonosu alanları niçin cezalandırıyor?

Resmi aracılık sıfatına sahip bir bankadan tasarruf sahibinin satın aldığı bononun karşılığı olup olmadığını tespit etmesi mümkün mü? Elbette hayır. Peki öyle ise bu tip bir sahtekârlıkla karşılaşan tasarruf sahibinin hakkını kim koruyacak?

Bankaları denetlemekle görevli kurumlar görevlerini ihmal edecek ama fatura bono alanlara çıkaracak. Tartışmaya yarın da devam edeceğiz. Şimdi köşeyi okurlardan gelen tepkilere bırakalım

****

"55 yaşındayım. 30 milyar lira param vardı. İmar Bankası'ndan bono aldım. Mevduat yatırmadım, devletin sattığı bir kağıdı aldım. Bunu başka bankadan da alabilirdim. Ben yanıbaşımdaki İmar'dan aldım. Şimdi kapı kapı dolaşıyorum. Kimse yanıt bile vermiyor. Suçluymuşum gibi davranıyorlar."

****

"Görmedik, duymadık, bilmiyorduk deyip, görevini savsaklamış olan BDDK, Hazine ve murakıplarını dünyaya şikayet ediyorum. "

****

"Uzanlar'ın kağıdını değil, devletin kağıdını aldım. Şimdi açığa satış yapılmış olabileceği söyleniyor. Bir de utanmadan, iflas masasına alacak kaydı yatıracaksınız diyorlar. O bankayı bono satış izni verip denetlemediniz mi? Biz koca bankayı nasıl denetleyelim..."

****

(Bir okur BDDK'ya sesleniyor) "Öğrendiğim kadarıyla İmar Bankası çalışanları ve sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunmuşsunuz. Güzel. Ama neden kendi adınızı bu listeye eklememişsiniz.

Özellikle yönetim kurulunda iki adamınız güya her gün denetim yapan murakıplarınızın da listede adı olması gerekmiyor mu?"

****

"Ben devletin gözetimi ve denetimi altında bir bankadan piyasa fiyatından Hazine bonosu almış bir mudiyim.

Lütfen bizi cezalandırmayın. İlgili otorite ne zaman bankalardan Hazine bonosu alırken dikkat edin, açığa satış yapılabilir diyerek uyarı yaptı. Güvencesi yok ise Hazine bonosu satmayın..."

****

"Yıllardır birikimlerimi Hazine bonosunda değerlendiriyorum.1 yıldan 4-5 aydan beridir de işyerime yakın olduğundan ve hazine bonosunun güvenli yatırım aracı olduğu yanılgısına düştüğümden İmar Bankası'ndan tahvil aldım. Şimdi BDDK bir yana bazı ekonomi yazarlarının bile acımasız açıklamalarıyla karşı karşıyayız. Ben kendi adıma tahvil almakla direkt borçlunun devlet olduğunu sanıyordum. Yanılmışım"

****

"İmar Bankası'ndan bono aldıktan sonra birçok yere müracaat ettim. Takasbank'ın sadece hisse senetleri için müşteri bazında takip yaptığını, Merkez Bankası'nın da bankalar bazında saklama yaptıklarını öğrendim. Elimdeki Bono Alım Makbuz'unu gösterdim. 'Geçerlidir, devlet kağıdıdır, teslim yöntemi budur' dediler. Yine de adıma alım yapıldığının teyidini görmek istiyordum. Bu bilgi sadece ilgili bankada olabilirmiş, ben de önce bankayla sonra da BDDK ile görüştüm. Açığa alım yapan hangi banka 'Ben aslında sana Hazine bonosu almadım, sana sahte evrak verdim' der. Netice olarak bir de suçlandım. 'İnsanları resmen dolandırıcılıkla suçluyorsunuz, şu anda siz suç işliyorsunuz' cevabını aldım.

BDDK olarak vatandaş dolandırılmasın diye kurul olarak denetimini yapamıyorsan hiç olmazsa vatandaşın eline kendisini koruması için fırsat ver, imkan sağla. Ya da BDDK diye ortaya çıkma da denetimin yapılmadığını bilelim. Ben TC Devleti'nin banka diye tanımladığı ve yetki verdiği bir bankaya aracılık ettirerek Hazine bonosu aldım. Off-shore yapıp vergi mi kaçırdım?"


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır