kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ABDURRAHMAN YILDIRIM


Borç ötelemenin üzerine 8.5 milyarlık krediyi de alırsa iyi iş

Türkiye 2004 ve 2005 yıllarında IMF'ye yapacağı borç geri ödemesini 6.8 milyar dolar azalttı. Normalde bir yıl olan erteleme isteme hakkını 2004 ödemesinden ertelettiği 4.5 milyar dolar için 2005 yılında da kullandı. Dolayısıyla iki yıl için 2006 ve sonrasına ertelenen borç miktarı 11.3 milyar dolar olarak da ifade edilebiliyor. Ancak aslolan 2004 yılındaki 4.5 milyar doların iki yıl, 2005'teki 2.3 milyar doların bir yıl ertelendiği. Rakamı 6.8 milyar dolar olarak da alsak, piyasaları, ekonomik büyüklükleri, borç ödemelerini etkileyecek bir rakam. Bu nedenle erteleme mali piyasalar üzerinde belirgin bir rahatlama yarattı. Bono faizleri yüzde 48'den yüzde 43'e indi ve 5 puan geriledi. Dolar kuru 1.440 binden 1.400'e indi, iki günde yüzde 2.7 düştü. Borsa 10.621'den 11.500 puana çıktı ve yüzde 8.2 arttı.

5. Gözden Geçirme tamamlandığına, 2004 ve 2005 için IMF'ye borçların bir miktarı ertelendiğine göre, geriye satın alacak başka bir şey kaldı mı?

* 15.3 milyar dolarlık imkan- Aslında 5. Gözden Geçirme'nin çok kolay atlatılmasında etkili olan neden, aynı zamanda ABD'den 8.5 milyar dolarlık kredinin kullanılmasının yolunu açabilir. Ya da, bu kredinin kullanılmasını Türkiye sağlayamazsa kasım ayındaki IMF Gözden Geçirmesi'nde de hiçbir kolaylık tanınmaz. ABD ile ilişkilerin tıkanması aynı zamanda ekonominin önünü de tıkayabilir. Fırsat ve risk yanyana. ABD ile ilişkilerin düzeltilmesi siyasi açıdan olduğu kadar ekonominin geleceği açısından da belirleyici durumda.

Türkiye bu krediyi sağladığında 6.8 milyar dolarlık borç ertelemenin yanında 8.5 milyar dolar da nakit döviz girişi elde edecek. 18 Ağustos'ta bu konuda teknik görüşmeler yapılacak. Eğer olumlu sonuçlanırsa Türkiye 6.8 milyar borç erteleme ve 8.5 milyar da kredi olmak üzere toplam 15.3 milyar dolarlık bir kaynak sağlamış olacak. Bu miktar 2001 sonunda IMF'den alınan 16 milyar dolarla hemen hemen aynı düzeyde.

* Etkisi ne olur?- Eğer kredi sağlanabilecekse bunun olumlu etkisini Ağustos'tan başlayarak yaşanabilir.

Çok yüksek düzeylerde seyreden reel faizler düşüşe geçebilir.

Borçlanmanın vadesi uzayabilir. IMF'e verilen son niyet mektubunda da 8.5 milyar dolarlık kredinin, ABD ile yapılacak görüşmeler neticesinde kısa zamanda sonuçlandırılacağı belirtilerek şöyle denildi

"Sözkonusu fonların varlığı, piyasa güvenini daha da artıracak ve Hazine'nin iç borçlanmada vade uzatabilmesine ve faiz oranlarını düşürebilmesine imkan tanıyacaktır."

Eğer hükümet 6.8 milyar dolarlık borç ertelemenin ardından 8.5 milyar dolarlık krediyi de sağlarsa, iç ve dış borç ödemelerinde eli iyice rahatlar. Bu durumda TL'nin aşırı değerlenmiş olmasına ve cari işlemler açığının tehlike sınırına yaklaşmasına karşılık hükümet, kasım ayındaki 6. Gözden Geçirme'yi atlatması, seçim öncesinde popülizmin dozunu kaçırmaması koşuluyla ekonomiyi yerel seçimlere kadar krize sokmadan götürebilir. Sonrasına ise Allah kerim.

* Sonuç- "Kurtlarla arkadaş ol, ama elinden baltayı bırakma" Rus Atasözü

Mesajlarınız için: ayildirim@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır