kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Irak için siyasi ve askeri risk hesaplanacak

Başbakanlık'ta yapılan Irak Zirvesi'nde asker gönderme için risk analizleri yapılması görüşü benimsendi

Irak'a asker gönderme konusu, Başbakan'ın başkanlığında, Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın da katıldığı zirve toplantısında masaya yatırıldı. Toplantıda asker göndermenin siyasi ve askeri risk analizinin yapılması konusunda görüş birliğine varılırken, Türkiye'nin Irak'ta aktif rol üstlenmesi kararlılığı da bir kez daha vurgulandı. Zirveden 3 karar çıktı

1- Siyasi ve askeri risk analizleri yapılsın

2- Türkiye Irak'ta aktif rol oynamalı

3- Türk askeri Irak'ta polis gücüne eğitim verebilir

Toplantıda, gerek önceki gün Ankara'da Bakan Gül ile görüşen BM Irak Özel Temsilcisi Sergio de Mello'nun, gerekse ABD'li yetkililerin yeni bir BM kararı için olumlu sinyal vermedikleri dikkate alınarak, böyle bir kararın şart olmadığı görüşüyle, yeni formüller üzerinde duruldu. Toplantıya katılan Dışişleri bürokratlarının da, ABD'nin asker teklifini Irak Geçici Yönetimi'nin davetiyle gerçekleştirmesinin Türkiye için bir diğer alternatif olabileceğine işaret ettikleri öğrenildi. BM Irak Özel Temsilcisi de Mello'nun, Gül'ün "işgalci olma" endişesine karşılık önerdiği "polis gücüne eğitim" formülüne de sıcak yaklaşıldı, ancak Türkiye'nin rolünün polis gücüyle sınırlı kalmaması gerektiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Gül, toplantıdan sonra gazetecilere, bu toplantının bir ön çalışma olduğunu belirterek, "Genelkurmay Başkanlığımız güvenlik ve askeri açılardan risk analizleri yapacaktır. Bizler siyasi açıdan yapıyoruz" dedi.

2 saat süren toplantıdan sonra Başbakanlık'tan yapılan 11 satırlık açıklamada ise, ilk 7 satırında katılımcıların isimleri yer aldı, son 4 satırda şu ifadelere yer verildi "Toplantıda Irak ile ilgili son gelişmeler ile Türkiye'nin Irak'taki istikrara katkısı konularında bir ön değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeler devam edecektir."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır