kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

YAŞ terfilerde AB politikalarını gözönüne aldı

Yüksek Askeri Şura'da alınan terfi kararlarında AB-Türkiye ilişkileri etkili oldu. Şura'da 2004'te başlayacak AB müzakereleri ve üyelik sürecinde TSK'nın stratejilerini belirleyerek, uygulayacak komuta kademesi de belirlendi.

Şura'da alınan sürpriz kararlardan biri, bu yıl MGK Genel Sekreterliği için adı geçen isimlerden Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un görevinin bir yıl uzatılması oldu. Bu anlamda komuta kademesinin şekillenmesi için ilk adım, iki yıl önceki Şura'da atıldı. 2001 Şura'sında alınan kararla bu yıl Genelkurmay 2'nci Başkanlığı görevine atanan Orgeneral Mehmet İlker Başbuğ korgeneral rütbesinde 1 yıl bekletilerek Genelkurmay Başkanlığı için yolu açıldı. 2001 Şurası'nda orgeneralliğe yükseltilen Tolon'un yolu ise kapanmış oldu.

Rütbesinde 3'ncü yılına başlayan Tolon, teamül gereği bu yıl 1'nci Ordu Komutanlığı'na atanan Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan 2004 yılında görevi devralacak ve 2005 yılında emekli olacak.

2004'te Tolon'a görevi devredecek olan Büyükanıt da aynı yıl emekli olacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'dan kuvvet komutanlığı görevini devralacak. 2005'te Tolon'un emekli olmasıyla, Genelkurmay 2'nci Başkanlığı'nda ikinci yılını dolduran Org. İlker Başbuğ'un kıta görevi için 1'nci Ordu Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda ikinci yılını doldurmuş olan Org. Büyükanıt ise, 2006 yılında Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'den görevi devralacak. Aynı yıl Genelkurmay Başkanlığı için yolu açılan Org. İlker Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması mümkün olacak. Bu görevi iki yıl sürdürecek olan Org. İlker Başbuğ, yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Org. Büyükanıt'tan Genelkurmay Başkanlığı'nı devralacak.

EMEKLİ EDİLENLER
SABAH'In belirlemelerine göre bu yıl emekli olan 54 general-amiralden emekliye sevkedilenlerden 23'ü şunlar

* KARA KUVVETLERİ
Korgeneraller Sami Zığ, Kemal Yılmaz

Tümgeneraller Bahtiyar Türker, Muhittin Erdal Şenel, Kenan Deniz, Ersel Kayan, Kamil Erdal Sipahi,

Tuğgeneraller Metin Denli, Cemal Alagöz, Metin Özdeğirmenci, Zekai Babuçcuoğlu, Fehim Güler, Noyan Umruk

* DENİZ KUVVETLERİ
Tuğamiral İsmail Ruhsar Sümer

* HAVA KUVVETLERİ
Tümgeneraller Salih Çetinkaya, Yusuf Güngör

Tuğgeneraller Savaş Şanlıtürk, Mustafa Fırat, Bekir Ata Yılmaz

* JANDARMA
Tümgeneral Şakir Altınbaş

Tuğgeneraller Baki Onurlubaş, Oğuz Altay


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır