kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Ve Derviş öne çıkıyor

Kimlik kavgası; Kürt kökenli milletvekillerini kopma noktasına getiren "Eve Dönüş" yasası oylamasıyla tırmanan "kimlik" kavgası, Kasım'da yapılacak kurultayda hesaplaşmaya dönüşecek.

Derviş sahnede; Kurultaya, bugüne kadar sesiz kalan Derviş'in damga vuracağı konuşuluyor. Derviş, Kürt delegasyona sıcak mesajlar verirken, Baykal'ın işinin Kurultay'da zor olacağı belirtiliyor


Ankara 12 Eylül'den sonra ayrılıklar ve birleşmelerle sonuçlanan onlarca olağan ve olağanüstü kurultay yapan CHP, Kasım'da yapılacak kurultayda bir hesaplaşmaya daha sahne olacak.

CHP yönetimi, tartışmalı geçen il ve ilçe kongrelerinden sonra, Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde muhtemel bir yenilgiyi de hesaba katarak, Büyük Kurultay'ı bu yıl kasım ayında toplama kararı aldı.

3 Kasım seçimlerine, dönemin gözde politikacısı Kemal Derviş'in rüzgarıyla giren ve parlamentoda ikinci parti olan CHP, Genel Başkan Deniz Baykal'ın 'milliyetçi sol' söylemiyle sarsıldı.

Yerel seçimlere yaklaşırken, Baykal'ın "Merkez sağa oy veren herkesi, CHP'ye oy verme" çağrısıyla netleşen yeni çizgi, partiiçi muhalefeti ayaklandırdı. Ancak bu tartışma, "Eve Dönüş" Yasası'na "hayır" oyu verilmesi kararına muhalefet eden iki milletvekilinin istifasıyla keskinleşti. Parti merkezinin "Eve Dönüş"e karşı tavrının, Doğu ve Güneydoğu delegasyonunda yarattığı rahatsızlığın sonucu olarak, Ağrı Milletvekili Cemal Kaya ile Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun istifaları, partiyi yeni bir dönüm noktasına taşıdı. Kürt kökenli milletvekillerinin kalanlarını da kopma noktasına getiren bu durum, "kimlik" kavgası şeklinde ifade ediliyor ve kasım ayında yapılacak kurultayda noktalanacağı belirtiliyor.

Bu arada, orman arazilerinin satışına ilişkin Anayasa değişikliğine muhalefet eden CHP'nin, bu düzenlemeyi seçim beyannamesinde savunup "vaat" ettiğinin ortaya çıkması da, bu tartışmaya "ikiyüzlü siyaset" boyutunu ekledi.

TOPUN AĞZINDAKİLER
Genel Merkez yönetiminin, taşra örgütlerindeki görevden alma operasyonları ve il başkanı atamalarında, milletvekillerinin görüşlerini dikkate almaması da tepkileri yaygınlaştırdı. Örgüt, görevden alma ve atamalarda Baykal'ın "yakın çevresi"ni sorumlu tutması da, Kasım kurultayında Baykal ekibinin tasfiyesi tehlikesini doğurdu. Milletvekili ve delegeler, Baykal'a, "Bu isimleri listene koyarsa, sen de genel başkan olarak tartışılırsın" mesajı veriyor. Bu Kurultay'da Baykal'ın genel başkanlığının tartışılmaya açılmayacağına dikkat çeken partililer, bunun Baykal'a "yerel seçim avansı" olduğunu, yerel seçimlerde bozgun yaşanırsa Baykal'ın liderliğinin tartışılmasının da sürpriz olmayacağını belirtiyorlar.

Kulislere göre, milletvekili ve delegeler, Kurultay'da Parti Meclisi ve MYK'nın gençleştirilmesini ve "diktatör" tavrına son verilmesini istiyorlar. Hedefte, Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ve partinin "merkez demokrat" olduğunu ilk kez SABAH'a açıklayan MYK üyesi Bülent Tanla bulunuyor. Genel Başkan Deniz Baykal'ın, delegasyon ağırlığını elinde tutmasına rağmen, bu kez kurultayda zorlanacağı ve ekibini koruyamayacağı belirtiliyor.

VE DERVİŞ SAHNEDE
Partide kaynama sürerken, bugüne kadar parti içi çekişmelerde sesiz kalan Kemal Derviş ve ekibinin kurultaya damga vuracağı konuşuluyor.

Yakın çevresi, Derviş'in Genel Merkez yöneticileriyle arasının "hoş olmadığını", partinin kamuoyuna yansıyan görüntüsünden rahatsız olduğunu vurguluyor. Bu çevreler, Derviş'in "Eve dönüş" yasası konusunda Baykal'dan farklı düşündüğünü, bu tavrıyla Kürt delegasyonuna sıcak mesajlar gönderdiğini de kaydediyorlar. Derviş'in, çevresindeki partililerin de baskısıyla, bu kurultayda Parti Meclisi listesi çıkaracağı, CHP örgütüne "Artık ben de varım" mesajı vereceği belirtiliyor.

SOL KANAT'TAN ATAK
Kurultayda, "sol kanat" olarak bilinen Hasan Fehmi Güneş ve arkadaşları da Genel Merkez'den hesap sormaya hazırlanıyor. Özellikle, başta İstanbul olmak üzere bir çok ilde 'naylon delege' yazıldığı iddiaları üzerinde duran sol kanat, kurultayda CHP'li delegelere, 'parti özüne dönmeli ve sol kimlik daha net vurgulanmalı' mesajı verecek. Bu gruba, Adnan Keskin, Altan Öymen, Erol Tuncer, eski milletvekili ve il başkanlarından oluşan "Anadolu Hareketi" grubunun da destek vermesi bekleniyor. Bu grupların kongrelerin ardından kurultaya yönelik geniş katılımlı "yeni çizgi" hareketini başlatacakları ifade ediliyor.

Fatih ERTÜRK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır