kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Orada, bir okul var uzakta!..

Ucuzluğu nedeni ile özellikle dil kursları açısından tercih edilen Malta Cumhuriyeti ve Güney Afrika şimdi de üniversite adaylarının gözdesi

Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na giren 1 milyon 502 bin 564 öğrenciden yalnızca 210 bin 884 öğrenci üniversitede eğitim görebilecek. Puanı yetersiz kalan 1 milyon 291 bin 680 bin öğrenci ise açıkta kalacak. Bu gençler şimdi gelecekleri için kendilerine 'bir üniversite kapısı' arıyor. ABD ve Avrupa Üniversitelerinde öğrenim ücretlerinin yüksek olması nedeni ile daha çok Türki Cumhuriyetler'deki üniversiteleri tercih eden gençler son yıllarda bu ülkelerde yaşanan karışıklıkların ardından şimdi de Malta ve Güney Afrika'yı keşfetti. 200'ün üzerinde Türk gencinin öğrenim gördüğü Malta Üniversitesi son yıllarda yıldızı parlayanlardan biri oldu. Güney Afrika'da ise özellikle Cape Town Üniversitesi yine Türk öğrenciler tarafından tercih edilmeye başlandı.

MALTA'DA 200 TÜRK VAR
Malta Cumhuriyeti Fahri Başkonsolosu Oğuz Teoman son yıllarda Malta'nın hem dil okulları hem de üniversite açısından Türk öğrenciler tarafından tercih edildiğine dikkat çekti. 200'ün üzerinde Türk öğrencinin adanın tek üniversitesi olan Malta Üniversitesi'nde eğitim gördüğünü anlatan Teoman, 1592 yılında kurulan üniversitenin dünyada tanınmış üniversiteler arasında yer aldığını söyledi. Mezun olan öğrencilerin Harvard, Cambridge ve Sorbonne gibi tanınmış üniversitelerde lisansüstü derecelere devam ettiğine işaret eden Teoman, 70'in üzerinde ülkeden öğrencinin üniversitede öğrenim gördüğünü ifade etti. Teoman, Malta'nın tercih edilme nedenini şu sözlerle anlattı "Türkiye'ye 2.5 saat uzaklıkta. Çok iyi eğitimi var ve çok ucuz. Yıllık öğrenim ücreti 2 bin 500 dolar. Eğitim ise İngiliz hocalar tarafından yapılıyor ve iyi bir eğitimi söz konusu. Malta dil kursları açısından da çok popüler. Aynı dil kursunu Londra'da 600 dolara alırken, Malta'da 200 dolara alabiliyorsunuz."

CAPE TOWN GÖZDE
Malta gibi yeni keşfedilen ülkelerden bir başkası ise Güney Afrika. Türkiye'ye 12 saat uzaklıktaki bu ülkenin tercihler arasına girme nedeni de Malta ile aynı; eğitimin ucuz ve nitelikli olması. Güney Afrika Büyükelçiliği yetkilileri eğitim görmek isteyen Türk öğrencilerin özellikle Cape Town Üniversitesi'ni tercih ettiklerini belirterek, fiyatların ABD ve İngiltere ile karşılaştırıldığında çok daha ucuz olduğunu vurguladı. Yetkililer, "Dil kursları için yaz aylarında haftada en az 10 öğrenciye vize veriyoruz. Üniversite eğitimi için de ayda yine en az 5 öğrenci vize alıyor" dedi. Yetkililer, Güney Afrika'da yıllık üniversite eğitim ücretinin ortalama 2 bin 500, 3 aylık dil kursunun ise ortalama 550 dolara mal olduğuna işaret etti.

Malta Üniversitesi'nin 1999-2000 yılından bu yana yapılan bir protokol ile denkliğinin kabul edildiğini, Güney Afrika'da ise Cape Town Üniversitesi'ne denklik verildiğini anlatan YÖK yetkilileri yurtdışında okumaya niyetlenen öğrencilere, "Tercih ettiğiniz üniversiteyi YÖK'ün tanıyıp tanımadığını anlamak için bize danışın" uyarısında bulundu.

KİMLİK KARTI

* Malta Üniversitesi
1592'de kuruldu. 7 bin 500 öğrencinin bulunduğu üniversitede 70'in üzerinde ülkeden öğrenci eğitim görüyor. Mimarlık'tan Sosyal Bilimler'e kadar 11 değişik fakültenin bulunduğu üniversitede Türk öğrencilere iki burs tanınıyor ve burslar okul ücreti ile üniversite yurdunda kalmayı kapsıyor. Ocak 2003'ten bu yana Türklere vize uygulanmasına rağmen eğitimle ilgili vize işlemlerinde kolaylık sağlanıyor.

* Cape Town Üniversitesi
Güney Afrika'nın en eski üniversitesi olan Cape Town Üniversitesi 1829 yılında kuruldu. Mühendislik, ticaret, hukuk, fen bilimleri gibi 7 fakültenin bulunduğu üniversitede Avrupa ülkelerinden de öğrenciler eğitim görüyor.

Diyanet ile YÖKmahkemelik
Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) ilahiyat ön lisans programlarından mezunların diplomalarında yer alan "Diyanet İşleri Başkanlığı ve din hizmetleri sınıfında çalışanlar için geçerlidir. Başka amaçla kullanılamaz'' şerhinin kaldırılması için Eskişehir Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'na başvurdu. Diyanet-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, ilahiyat ön lisans programlarından mezunların diplomalarındaki söz konusu şerhin üzücü olduğu belirtilerek, bu şerhin kaldırılmasının istendiği belirtildi.

KKTC Türk öğrenci avında
KKTC'den Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şahin Karasay, üniversitelere öğrenci bulmak amacıyla Ankara'ya geldi. KKTC'deki üniversiteleri tanıtmak için basın toplantısı düzenleyen Karasay, KKTC'nin 10 yılda eğitim adası konumuna yükseldiğini söyledi. Karasay, adada Yakın Doğu, Girne Amerikan, Lefke Avrupa, Uluslararası Kıbrıs ve Doğu Akdeniz üniversitelerinin bulunduğunu anımsattı. 20 bin dolayında öğrencisi bulunan üniversitelerde eğitim maliyeti 3 bin 700 ile 5 bin dolar arasında değişiyor.

Pervin KAPLAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır