kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Diş hekimi cambaz

Diş hekimi Hüseyin Galip Turan, Türk geleneksel sanatlarından cambazlığın yok olmaması için Kültür Bakanlığı'na çağrıda bulundu Bu tarihe mal olmuş sanat yok olmak üzere. Lütfen ona sahip çıkın.

Kahramanmaraş'ta 23. Tarım Sanayi ve El Sanatları Fuarı etkinliklerinde tel üzerindeki gösterileriyle izleyenlere heyecanlı anlar yaşatan diş hekimi cambaz Dr. Hüseyin Galip Turan, cambazlık sanatının yok olmaması için Kültür Bakanlığı'na tel üzerinde çağrıda bulundu. Dr. Turan, "Bu sanat benimle birlikte yok olacak. Lütfen bu sanata sahip çıkın" dedi.

Türkiye'nin birkaç tel cambazından biri olan Dr. Hüseyin Galip Turan, Kahramanmaraş 23. Tarım Sanayi ve El Sanatları Fuarı etkinliklerinde, tel üzerindeki gösterileriyle izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı. Fuar alanındaki gösterisinde, sanatçı Nükhet Duru'nun ''Cambaz'' adlı şarkısı eşliğinde 5 metre yükseklikteki tel üzerinde yürüyen ve çeşitli gösteriler yapan Dr. Turan, diş hekimi olmasına karşın cambazlığı da sürdürdüğünü söyledi.

"Cambazlığa sahip çıkalım"
Fuarda sergilediği gösterileriyle izleyenlerin beğenisini kazan Dr. Turan, Türkiye'de birçok tarihi değerlerde olduğu gibi, cambazlık sanatının da yok olup gittiğine dikkat çekerek, tel üzerinde Kültür Bakanlığı'na şöyle seslendi

"Bütün tarihi değerlerimizin bir bir yok olduğu gibi, bu sanat da yok oldu. 1800'lü yıllarda Orta Anadolu'da 2 binin üzerinde cambaz, 107 cambazhanede gösteri yaparken, bugün maalesef Türkiye'nin tek tel cambazı ben kaldım. Yıllardır Kültür Bakanlığı'na çağrıda bulunuyorum. Gelin bu sanatın yok olmasına izin vermeyin. Bu son çağrım olur umarım. Zaten benden sonra da bu çağrıyı yapacak kimse olmayacak."

"Yetkililer görmezden geliyor"
Yaptığı işin bir sanat olduğunun bilinmemesinden yakınan Turan, her yıl gösteri yapması için birçok fuar, festival ve benzeri etkinliklere davet edildiğini belirterek, "Cambazlık bizim geleneksel gösteri sanatlarımızdan biridir. Ama kültür bakanları ve diğer yetkililer benim yaptığım bu işi hep görmezlikten geldiler" dedi.

"Cambaz yetiştirmek istiyorum"
Dr. Turan, "Cambazlık başkadır, akrobasi başkadır. Ne yazık ki, ülkemizde geleneksel anlamda tel cambazlığı yapan bir tek ben kaldım.

Biz gösterilerimizi hiçbir güvenlik önlemi olmaksızın yapıyoruz. Yani güvenlik ağı falan kullanmıyoruz. Avrupa'da çeşitli ülkelerde gösteriler yaptım, hayret ve takdirle izlendim.

Bu sanatın unutulmaması için cambazlar yetiştirmeyi çok istiyorum. Avrupa'daki cambazlar güvenlik ağı kullanıyorlar. Onlar bu tedbirlerin güveni ile tel üzerinde dururken ben Türk yüreğiyle duruyorum" diye konuştu.

BABA TELDE, YAKINLARI YERDE STRESTE

Eşi ve oğlu gösteriyi korku içinde izliyor
Dr. Turan'ın eşi Yüksel, "Gurur duyuyorum. Ama çok da korkuyorum" diyor

Cambaz Dr. Turan'ın fuardaki 2 saatlik nefes kesen gösterisini Kahramanmaraşlılar'ın yanı sıra, Dr. Turan'ın 12 yıllık eşi Yüksel ile 4 yaşındaki oğlu Asrın Turan da korku içinde izlediler. Küçük Asrın babasının gösterilerini korku dolu gözlerle izleyip alkışlarıyla destek verirken, Yüksel Turan "Eşimin yaptığı bu sanattan dolayı kendisiyle gurur duyuyorum, ama çok da korkuyorum. Onun her an ölümle burun buruna olmasından ve 2 saat Azrail'le dans etmesinden korkuyorum. O Asrın'ı da antrenmanlara götürüyordu, ama müsaade etmedim. Oğlumun bir cambaz olmasını istemiyorum. Hiçbir ana yüreği bu tehlikeli gösteriye dayanmaz. Eşimin gittiği her gösteriye biz de gidiyoruz. O ölümle dans ederken, biz ölüp ölüp diriliyoruz" diye konuştu.

ARTIK KANIKSADIK
"Gittiğim yerde onun eşi olduğumu söylemeden seyirci gibi oturuyoruz. Çünkü o tel üzerindeyken, bazen çok tehlikeli hareketler yapıyor. İşte o zaman dahi dişimizi sıkıp, yerimizden fırlayarak onu heyecanlandırmak istemiyoruz. Klasik gösterileri kanıksadık. Ancak öyle gösteriler yapıyor ki onlara kesinlikle bakmıyor, gözümü kapatıyorum "diyor.

Sırrıberk ARSLAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır