kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

İş Bankası'nın tüm fonları likite döndü

Aradaki bir günlük süre için banka, müşteriye yüzde 4 faiz ile kredi veriyor. Müşteri nakit ihtiyacını karşılarken banka da garantili kredi vermiş oluyor

İş Bankası likit fon dışındaki fonlarda nakit ihtiyacına anında cevap vermek için ANS sistemini uygulamaya koyarak yatırım fonu bozulduğu gün müşterilerine paralarını veriyor. Aradaki bir günlük farkı ise İş Bankası kredi vererek kapatıyor. Kredi riski taşımadığı için banka risksiz kredi verirken yatırım fonu sahibi banka müşterisi de nakit ihtiyacını gideriyor.

Bildiği gibi, SPK mevzuatı uyarınca B Tipi Likit Fon dışındaki tüm yatırım fonlarında ileri fiyat uygulaması geçerli. Bu uygulamanın bir sonucu olarak, satış tutarı satış talimatının verilmesini takip eden birinci veya ikinci işgününde kullanılabilir hale geliyor. Endeks fon satışlarında ise tutar, ikinci veya üçüncü iş gününde hesaba geçiyor. Yatırımcılar, öngörülemeyen nakit ihtiyaçları olabileceğini düşünerek likit fonulara veya anında nakde dönüşebilecek diğer finansal enstrümanlara yönelebiliyor. Banka, söz konusu süre dezavantajının ortadan kaldırılması amacıyla, öngörülemeyen nakit ihtiyaçlarının otomatik olarak karşılanabilmesi için, 29 Temmuz'dan itibaren Acil Nakit Sistemi'ne (ANS) geçti.

Sistem ile ileri fiyat uygulamasının geçerli olduğu yatırım fonları için verilecek satış talimatlarında, satış bedelinin hesaba geçeceği güne kadar kullanılmak üzere, otomatik ek hesap tahsis ediliyor. Likit fon dışındaki fonların fon pazarının ancak yüzde 20'sini oluşturduğunu kaydeden İş Bankası Menkul Kıymetler Müdürü Rıza Kutlusoy, müşterilerin fonlarını istediği zaman nakde çevirmesinin çok büyük bir motiv olduğunu belirterek ' Bu yüzden tahvil bono fonlar gerekli ilgiyi görmüyor. Başlattığımız kolaylık nedeniyle müşteriler likit fona bağımlı kalmayacak' dedi.

GÜNLÜK FAİZ YÜZDE 0.15
Banka müşteri isteği doğrultusunda tahsis edilecek ANS kapsamındaki ek hesap kredi faizini aylık yüzde 4 olarak belirledi. Bunun günlük ifadesi ise, tüm maliyetler dahil, yüzde 0,15. Örneğin, 1 milyar liralık tahvil-bono fonunu fon satış talimatının sonuçlanmasını beklemeden 1 gün önce kullanan yatırımcılar, 1 milyar TL için 333.333 lira gibi, çok düşük bir maliyet üstlenecek.

Rahim AK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır