kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Fener ücretlerinde "geçici" indirim

Limanlara uğrayan gemilerden alınan liman ve kurtarma ücretleri yüzde 30 indirildi. 4 ay içinde limanlara uğrayan gemilerde artış olmazsa söz konusu indirim geri alınacak

Ulaştırma Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı'nın "denizci millet" olma çabaları, liman ücretlerindeki yüzde 50'lik indirimle birlikte fener ve tahlisiye (kurtarma) ücretlerinde de indirim yapılmasına yol açtı. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri (KEGKİ) Genel Müdürlüğü'nün yüzde 50 olmasını öngördüğü indirim, yüzde 30 olarak kesinlik kazandı. Buna göre 20 bin tonluk bir gemi, fener ve kurtarma ücreti olarak daha önce 4 bin dolar öderken, bu rakam 2 bin 800 dolara indi.

1 Ağustos'tan itibaren uygulanmaya başlanan, İstanbul ve Çanakkale boğaz geçişleri dışındaki fener ücretlerini kapsayan indirimin Türkiye'ye gelecek gemi sayısını artırması bekleniyor.

KEGKİ Genel Müdürü Hücum Tulgar, fiyat indiriminde amaçlarının yolcu ve yük gemilerinde Türk limanlarının cazibesini artırmak olduğunu belirterek şunları söyledi

"3-4 ay durumu gözlemleyeceğiz. Eğer yük gemilerinin girişinde bir artış olmazsa indirimi kaldırabiliriz."

Türk limanlarına uğrayan gemilerden yılda ortalama 30 milyon dolar fener ücreti alındığını belirten Tulgar, uygulama ile kurumların gelirlerinin ilk planda azalacağını kaydetti. Tulgar, indirimler sayesinde uzun vadede çok daha fazla döviz girdisi sağlanacağını savundu. Zengin turistleri taşıyan kruvaziyer gemilerinin uğradığı limanlarda önemli maliyetlerden birini fener ücretleri, diğerini ise sağlık rüsumu oluşturuyor. Türkiye'de yolcu gemilerinden, özel yatlardan, bilimsel araştırma yapan gemilerden ve kabotaj hakkına sahip gemilerden net ton başına 230 bin lira, ticari gemilerden 460 bin lira sağlık ücreti alınıyor. Fransa, Malta, Yunanistan, İtalya ve İspanya'da ise sağlık ücreti alınmıyor.

Naime SERT


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır