kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Babacan: IMF ertelemesi borç rasyosunu 5 puan düşürecek

Babacan, 2004 ve 2005'te IMF'ye yapılacak borç ödemeleri ertelenmesinin borç çevirme rasyosunda gelecek yıl 5 puanlık düşüş sağlayacağını söyledi

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF'ye 2004 ve 2005'te yapılması gereken borç ödemelerinin bir bölümünün, borçlanma üzerinde yaratacağı baskıdan dolayı ertelendiğini ve bu ertelemenin toplam borç çevirme rasyosunda gelecek yıl 5 puanlık bir düşüş sağlayacağını söyledi.

Söz konusu uygulama ile 2004 yılında ödenecek toplam 9.7 milyar dolarlık borcun 4.5 milyar doları 2005 yılına, 2005'te ödenecek 10.1 milyar dolara 4.5 milyar doların eklenmesiyle oluşan 14.6 milyar dolarlık borç ödemesinin de 6.8 milyar doları 2006 yılına kaydırıldı. Böylece toplam 11.3 milyar dolarlık erken ödeme normal döneme çekilmiş oldu.

IMF ve Hazine'den birkaç yetkilinin katıldığı dar kapsamlı bir toplantı ile konuyu ele aldıklarını ve ardından konunun ilk aşamada IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler'a iletildiğini, birkaç gün içinde kendisinden olumlu yanıt geldiğini, daha sonra Merkez Bankası'nın da konuya dahil edildiğini ve 1 Ağustos'ta yapılan IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısından önce direktörlerin sadece bu konuyu görüşmek üzere özel olarak bir araya gelerek oybirliği ile karar verdiklerini kaydetti. Babacan, stand-by kredisi çerçevesinde faizin "yüzde 4 küsur" olduğunu belirtti.

ABD ile 8.5 milyar dolar pazarlığı
Babacan, reel sektöre risk yönetimine dikkat etmeleri ve kurla ilgili hiçbir maceraya girmemeleri uyarısında bulundu. Babacan, 8.5 milyar dolarlık ABD kredisinin önünde engel kalmadığını, 18 Ağustos'ta bir heyetin Washington'a giderek kredi şartlarını belirleyeceğini bildirdi. ABD kredisi için, sözleşme imzalanmadıkça bunun finansal tablolarda gösterilemeyeceğini söyleyen Babacan, 3-4 ya da 5 taksitte verilecek bu kredinin "olmazsa olmaz" bir tutar olmadığını, ancak olursa faiz baskısını azaltacağını ifade etti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır