kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Temizel, Erol Aksoy'u da 'zede' olmaktan kurtardı!

Trade Deposit Bank'ın İktisat'ın Malta Şubesi'ne dönüştürülmesi ile gelen garanti, bu bankada yaklaşık 100 milyon dolar mevduat tutan Aksoy'un şirketlerine de yaradı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski başkanı Zekeriya Temizel'in sermayesinin tamamına yakını Aksoy Grubu'na ait olan Trade Deposit Bank'ın (TDB) İktisat Bankası'nın şubesine dönüştürülmesine yönelik "önerisi", 157 şirket ve kişiyi off-shore'zede olmaktan kurtardı!

157 hesap arasında en şanslı olanların ise yine Aksoy Grubu'na bağlı şirketler olduğu ortaya çıktı. TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na ulaştırılan belge ve bilgilere göre Trade Deposit Bank da Aksoy Grubu şirketlerinin 97 milyon dolarlık mevduatı bulunuyordu.

YALÇIN SABANCI DA VAR
TDB'nin mevduat müşterileri listesinde Aksoy Grubu'ndan İktisat Turkish Supreme'nin 50 milyon dolar, Atlas Finansal Kiralama 13.3 milyon dolar, Aksoy Yayıncılık 6 milyon dolar, Facto Finans 4.2 milyon dolar, İktisat Yatırım 3.8 milyon dolar, Edeyat 3.5 milyon dolar, İktisat Finansal Kiralama 1.4 milyon dolar, Cine5 Filmcilik 1.1 milyon dolar, İktisat Investment 966 bin dolar, İktisat Gayrimenkul 569 bin dolar ile ilk 50 arasında yer alıyor. Temizel böylece sadece Aksoy Grubu'nun 97 milyon doların üzerindeki mevduatına da güvence vermiş oluyor.

Aksoy'un Kıbrıs'taki off-shore bankasında mevduat tutanların listesinde Raks Dış Ticaret, Ulusoy Otomotiv, Dempa Denizli Mensucat gibi şirketlerin yanı sıra 1999 yılından bu yana armatörlük yapan Yalçın Sabancı, Gimsan Gediz İplik ve Mensucat Sanayii A.Ş. ortaklarından Ali İsmail Resne'nin ismi de göze çapıyor.

Yolsuzluk Komisyonu'nun raporunda İktisat Bankası murakıplarının raporlarından alıntı yapılarak şöyle deniliyor "4 Aralık 2000 günkü kurlar üzerinden TDB'den devralınan pasif kalemlerin 89.8 trilyon lirası ile aktiflerin 276.2 trilyonu Erol Aksoy Grubu ve AKS Grubu firmalarına ilişkin tutarlardan oluşuyor."

FİKTİF HESAP UYARISI
Raporda 28 Kasım 2000 'de Temizel'in yazısı üzerine yapılan devir işlemi ile mali bünye anlamında TDB nezdinde bulunan off-shore mevduatın TMSF'ye prim kesintisi yapılmadan garanti kapsamına alındığı da ifade edilerek şu noktalara dikkat çekiliyor "TDB tarafından bankaya yaklaşık 250 milyon dolar tutarında mevduatın geri ödenmesi taahhüdü yüklenirken yaklaşık 450 milyon dolar tutarında tamamen zarar niteliğindeki Aksoy Grubu firmalarının kredi riski banka bilançosuna eklenmiştir"

Özellikle altı çizilen bir başka konu da TDB'de bazı fiktif hesapların bulunduğu. Tüm off-shore mevduat sahiplerine gönderilen sorular sonucunda "yapılan ödemelerin bir kısmının fiktif olduğu" yani mevduat sahibi olarak görünen kişilerin bu ödemelerle ilgisi olmadığının da tespit edildiği belirtiliyor. Nitekim TDB'nin kayıtlarında yüklü mevduatı görünen Oyak'ın bazı hesapların kendisine ait olmadığı yönünde bildirimde bulunduğu da edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Temizel'in önerisini 4 günde yerine getirdiler
* 28 Kasım 2000 Zekeriya Temizel, İktisat Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na bir yazı göndererek bazı tespitlerini iletti ve "Trade Deposit Bank'ın tasfiye edilerek veya şubeye dönüştürülerek bankanızın gerçek mali bünyesinin netleştirilmesi gerekli görülmektedir" dedi.

* 1 Aralık 2000 İktisat Bankası'nın Cüneyt Sel, Erol Aksoy, Cenap Önal, Ertuğrul Ihlamur ve Ahmet Tanju Oğuz'dan oluşan yönetim kurulu toplantı yaparak, Kıbrıs'ta kurulu Trade Deposit Bank'ın tüm aktif ve pasifleri ile bankanın Malta Şubesi'ne devredilmesine karar verdi.

* 22 Aralık 2000 Temizel İktisat Bankası Yönetimi'ne yeni bir yazı yazarak "Nakdi giriş sağlanmadan gerçekleştirilen kaydi birleşmenin bankanın mali bünyesine olumlu anlamda bir katkısı olmayacağına" işaret ederek, "Bu itibarla herhangi bir nakit tahsilat yapılmaksızın ayrı bir tüzel kişiliği olan TDB'ın aktif ve pasif hesaplarının bankanız kayıtlarına alınması uygun görülmemektedir" dedi.

* 15 Mart 2001 İktisat Bankası'nın yönetimi TMSF'ye geçti.

Yarın Enerjide neler oluyor? Mücbir sebeple gelen tatlı kâr...

Hacer GEMİCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır