kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Mudilere güvence, bonozedelere iflas masası

İmar'da mudilerin mevduatları devlet güvencesinde bulunurken, bonozedelerin ancak icra iflas hükümlerine göre alacaklarını tahsil edebilecekleri belirtiliyor

İmar Bankası mudileri hesap cüzdanları ile Pamukbank şubeleri önünde kuyruğa girerken, bankadan Hazine bonosu satın alanların bekleyişi sürüyor. Hazine bonosu mudileri bankaya el konulduktan sonra ellerindeki makbuzlarının bir kopyasını şubelere teslim etmiş paralarının akibetini bekliyor.

BDDK'nın bankada çifte kayıt tespit edildiğine yönelik açıklamasının ardından yapılan açıklamalara göre İmar'da bono alanlara ya icra yolu görünüyor ya da vadesi dolan bonoların mevduat kapsamına alınmış olması durumunda garanti kapsamına alınması gündemde.

İmar'da kendilerine 'bonozede' adını takan mudiler örgütlenirken, BDDK'nın bu konuda mudilere yönelik açıklaması ise şöyle

ÖDEMELER NASIL OLACAK?
Hazine bonoları ve repo hesaplarına ilişkin olarak, hazine bonosunun veya repo hesabı karşılığındaki menkul kıymetin bankanın emanetteki kıymetlerinde mevcut olup olmamasına göre işlem tesis edilmesi gerekiyor. Repo işleminin hukuki niteliği Sermaye Piyasası Kanunu'nda düzenlenmiş olup, anılan kanun uyarınca işlem süresince menkul kıymetin mülkiyetinin yatırımcıda olduğu hükme bağlanmakta. Bankanın lisansının iptal edildiği tarihten önce vadesi dolmuş olup da bedeli yatırımcıya ödenmemiş olan tutarlar, vade dolduğunda bankanın yapmış olduğu işleme bağlı olarak değerlendirilecek. Banka vade sonunda yatırımcının parasını vadesiz mevduat hesabına yatırmış ama fiziken ödeyememiş ise bu tutar mevduat kapsamında değerlendirilir. Vade sonunda menkulün geri alımı bankaca gerçekleştirilmiş ancak tutar hesap sahibine ödenmemiş ve mevduat hesabı yerine başka bir hesaba kaydedilmiş ise, iflas masası tarafından ilgili mevzuatın öngördüğü sıraya göre nakit durumuna göre ödenecek.

BONOLAR EKSİK ÇIKARSA?
Açığa repo işlemi yapılması ile hazine bonolarının karşılığı olmaması halinde, hak sahiplerine herhangi bir ödeme yapılmayacak ve bu alacaklar iflas masası tarafından ilgili mevzuatın öngördüğü sıraya göre nakit durumuna göre ödenebilecek.

Hazine bonolarının bankanın kasasında kayıtlardan az çıkması açığa satış anlamına geliyor. İmar Bankası'nın üç aylık bilançosuna göre 41 trilyon liralık devlet iç borçlanma senedi bulunuyor. Müşteriye ait değerlerin müşteriden habersiz veya izinsiz elden çıkartıldığının tespiti durumunda, bu işlemden yarar sağlayanlar hakkında (bu işlem bireysel bir suistimal olarak da yapılmış olabilir) cezai takip yapılması gerekecek.

Açığa satış durumu ile karşı karşıya kalan tasarruf sahipleri iflas masasına alacaklı kaydı yaptıracak.

AÇIĞI SATIŞ YAPILDIYSA?
Bankanın bir işleme veya mevcut bir kıymete bağlı olarak işlem tesis etmesi ve bunu sistem dışında yapıyor olması bir operasyonal risk oluşturmakta olup, bu tür işlemlerin tespiti yerinde yapılan denetimlerle mümkün olabilmekte. Açığa yapılan işlemlerde mutabakatsızlık müşteri ihbarı sonucunda ortaya çıktığından ancak İmar'da yapılacak inceleme sonucunda açıklığa kavuşacak.

İFLAS SÜRECİ NASIL OLUR?
İmar Bankası'nın iflasına karar verilmesi halinde İcra İflas idaresi bir kurul oluşturacak. Alacaklılar kayıt için gazetelere verilen ilanlar yoluyla davet edilecek. Alacaklıların bu ilanların ardından iflas masasına başvurma süreleri ortalama bir ay ile sınırlıdır. Bu süreçten sonra önceliği alacaklı listesi oluşturulur. Bu listede kamu alacakları ilk sırada yer alır. İlk alacaklı listesinden sonra ikinci liste hazırlanarak, mudilerin alacaklarının toplam alacaklara oranına göre sıralama yapılır. Ve iflas masası nakit durumuna göre ödemeleri yapar. Ancak uzmanlar bu sürecin ortalama 4 ile 5 yıl arasında sürdüğüne işaret ediyorlar.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır