kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Amansız takip

İsviçre Mahkemesi, Uzanlar'ın malvarlıklarının dondurulmasına karşı açtığı temyiz başvurusunu reddetti. Bu karar Uzanlar'ın İsviçre'deki 800 milyon dolarlık malvarlığına el konulmasına olanak

Uzan Ailesi'ne, New York Federal Bölge Mahkemesi'nin verdiği 4.2 milyar dolarlık cezadan sonra bir darbe de İsviçre'den geldi. İsviçre Yüksek Mahkemesi, Uzanlar'ın, malvarlıklarının dondurulması kararına karşı yaptığı 4 temyiz başvurusunu reddetti.

ABD'li Motorola şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsviçre Yüksek Mahkemesi, Uzanlar'ı Motorola ve Finlandiyalı Nokia şirketiyle karşı karşıya getiren anlaşmazlık çerçevesinde, Uzanlar'ın "malvarlıklarının dondurulması kararının bozulmasıyla ilgili olarak yaptığı 4 temyiz başvurusunu'' 31 Temmuz'da geri çevirdi.

Yazılı açıklamada, Yüksek Mahkeme'nin bu kararının Uzan Ailesi'nin İsviçre'deki 800 milyon dolar tutarındaki malvarlığının dondurulmasına olanak sağladığı ve İngiltere'deki bir mahkemenin, Uzanlar'ın dünya çapındaki malvarlıklarını dondurmasına dair kararını teyit ettiği belirtildi. Bu karar doğrultusunda Uzanlar, İsviçre'deki 800 milyon doların yanı sıra Londra'nın en lüks semtleri olarak bilinen Kensington ile Belgravia'daki villalarını da kaybetmiş olacak.

UZAN 'ANLAŞIRIZ' DEMİŞTİ
Motorola ayrıca direkt ya da indirekt şekilde Uzanlar'ın dışında hisse tutan, birtakım banka ve global finans kuruluşlarının oluşturduğu üçüncü şahısların kural ihlali durumunda İngiliz Woldwide Freezing Orders'a bildirileceğini açıkladı. Uzanlar, İsviçre'deki mahkemenin kararlarına uzun zaman direnmişti. Ancak kararın alınmasını İngiltere gibi yabancı infaz kararları desteklemiş oldu.

New York Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Jed S. Rakoff'un 31 Temmuz'da, Uzan Ailesi'nin Motorola firmasına 4.2 milyar dolar ödemesine karar vermesinden sonra Hakan Uzan, Telsim ile Motorola ve Nokia arasındaki ihtilafların çözümünde İsviçre mahkemelerinin yetkili kılındığını söylemişti.

Hakan Uzan, ekonomi haberleri veren Business Wire ajansına, "Biz geçmişte olduğu gibi yine Motorola ve Nokia ile sorunlarımızı İsviçre mahkemelerinde çözmeye ve yeni bir ödeme planı üzerinde anlaşmaya hazırız" demişti.

Motorola Başkanı ve CEO'su Chris Galvin ise "İsviçre Yüksek Mahkemesi'nin aldığı bu karar Motorola'nın milyarlarca doların kendilerinden çalındığını ispat ediyor. Bu ayrıca İngiltere Mahkemesi'nin Uzanlar hakkında verdiği kararı netleştiriyor" dedi.

İngiltere'de 60 milyon dolarlık iki villası var
Uzanlar'In New York ve Londra başta olmak üzere dünyanın pekçok şehrinde gayrimenkulleri bulunuyor. New York Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Jed Rakoff, Uzanlar'ın ABD'deki 9 dairesi ve 1 deposuna ihtiyati tedbir kararı koymuştu. Rakoff ayrıca 8 milyon dolar tutarındaki hisse senedi ve tahvilleri üzerinde işlem yapmasını da yasaklamıştı. İhtiyati tedbir konulan bu daireler Birleşmiş Milletler Plaza ve Park Avenue'de bulunuyordu. Bu kararın ardından ise Londra Yüksek Mahkemesi de Motorola ve Nokia'nın başvurusunu değerlendirerek, Cem Uzan'ın Galler ve İngiltere'deki 60 milyon dolar değer biçilen iki lüks villasına el koymuştu. İngiliz Mahkemesi ayrıca Uzanlar'a ait uçak ve yatların listesini yayınlayarak, bunların ülkeye giriş yapması durumunda el konulmasını istemişti.

Financial Times'a göre Uzanlar'ın ABD'de dondurulan malvarlıklarının toplam değeri 40-50 milyon dolar arasında değişiyor. Dondurulan malvarlıklarının değeri konusunda en yüksek rakam Wall Street Journal'da 800 milyon dolar olarak yer almıştı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır