kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Belçika sigaraya boyun eğdi

Başbakan; Amerika ve Nepal'den sonra F1'in tehdidi üzerine yasa değiştirdi. AB'nin sigara kararını hiçe saydı ve tütün ilanı yasağını 2005'e kadar erteledi

Belçika Parlamentosu, sigara ve tütün ürünleri reklamlarına getirdiği yasağı kaldırdı. Yasak dolayısıyla bu yıl yapılmayan Formula1 Spa-Francorchamps etabının önümüzdeki yıl tekrar yapılacağı belirtildi. Sigaraya karşı kampanya yürütenler, Belçika hükümetini tütün endüstrisine boyun eğmekle suçluyorlar.

Belçika hükümeti, 2002'de çıkarılan ve yarış pistlerinde sigara reklamlarına izin vermeyen yasayı değiştirdi. Bunun üzerine ayaklanan sigara karşıtları, "halk sağlığının hiçe sayıldığını" belirterek hükümetten kararı gözden geçirmesini istedi.

F1'in patronu Bernie Ecclestone, AB'nin basında, internette ve afişlerde sigara reklamlarını yasaklayan kararının Temmuz 2005'de yürürlüğe gireceğini anımsatarak "Belçika'da yasa, 2006'da geçerli olursa bizim açımızdan sorun teşkil etmez" dedi. Ekonomi Bakanı Serge Kubla, Ecclestone'dan Belçika etabının 2010 yılına kadar yapılacağına dair söz aldığını açıkladı. Dünya Araba Yarışları Federasyonu (FIA) henüz herhangi bir karar almasa da Valon Bakan Kubla, "F1'de verilen sözler yerine getirilir" dedi. Bakan, hükümetin 2004 yılında Formula 1 araba yarışlarının Belçika etabını düzenlemek için 16 milyon Euro'luk kaynak aramaya başladığını söyledi.

Belçika hükümeti, 'yeşil yasalar' denilen yasaları bir bir kaldırmaya başladı. Başbakan Guy Verhofstadt'ın tarafından Liberaller (VLD - MR) ve Sosyal Demokratlar'dan (sp.a/sprit - PS) oluşan ikinci koalisyon hükümeti, ilk icraat olarak ABD Başkanı George W. Bush ve Dışişleri Bakanı Collin Powell'ın da aralarında bulunduğu birçok kişiye karşı dava açılmasına olanak sağlayan 'soykırım yasası'nı değiştirdi. Nepal'a silah satımını engelleyen silah ticareti yasasını kaldıran hükümet, tatile çıkmadan sigara yasasını da değiştirdi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır