kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Kadınları en çok kalpleri vuruyor

Daha çok erkek hastalığı olduğu sanılan kalp krizlerinin kadınların baş düşmanı olduğu belirlendi. Toplam kadın ölümlerinin yüzde 43'ü kalp hastalıklarından kaynaklanıyor

Kadınlar, kalbine yeniliyor. Kadınların bir numaralı katilinin sanıldığı gibi göğüs ya da diğer kanser türleri değil kalp hastalıkları olduğu ortaya çıktı. İstatistikler her sekiz kadından birinin göğüs kanserine yakalanacağını, buna karşılık her üç kadından birinin kalp hastalıkları geçireceğini gösteriyor. Avrupa'da her yıl iki milyon kadın (yani toplam kadın ölümlerinin yüzde 43'ü) kalp hastalıkları ya da kalp krizinden ölüyor. Buna karşılık göğüs kanserinden ölen kadınların oranı sadece yüzde beş. Bu araştırmaları gerçekleştiren doktorlar, kadınların özellikle menopoz dönemi sonrası kalp hastalıkları konusunda muayene olmaları, kendilerini bu hastalıklara karşı korumak için tedbir almaları konusunda uyarıyor.

BELİRTİLERİ GEÇ FARK EDİLİYOR
Kadınları en çok öldüren nedenin kalp krizi ve hastalıkları olmasının arkasında bunların erkek hastalığı olarak görülmesinin yattığı belirtiliyor. Özellikle menopoz öncesi ve sırasında uygulanan hormon tedavilerinin kadınların kalbini koruduğunu belirten doktorlar, bu koruma kalkanının menopoz geçtikten sonra ortadan kalktığını belirtiyor. Bu durumda ölümcül kalp hastalıklarının işaretleri, erkeklere oranla kadınlarda en az 10 yıl daha geç başlamış oluyor.

Özellikle yaşla birlikte erkekler kilo almaya başladığında sadece göbek çevreleri, kadınlarda vücutlarının her bölgesinin yağ bağlamaya başladığının da altını çizen doktorlar, "Durum böyle olunca kalp hastalıkları kadınların başına geldiğinde erkeklere oranla daha ölümcül oluyor ya da daha ağır etkiler bırakıyor" diye konuşuyor.

ÖLDÜRMÜYOR, FELÇ EDİYOR
İngiltere'de bulunan Kadın Sağlığı Araştırmaları Merkezi Başkanı Debbie Lawlor, kalp krizi geçiren kadınların çoğunlukla ölmediğini ancak ağır bir felç geçirdiğini belirtiyor. Kadınlarda kalp krizi ya da hastalıklarının daha ağır sonuçlar doğurmasının nedenleri arasında stres, hormonları, sigara tüketmenin onların vücudunda farklı etkiler yaratması, yağ ve toksinler gösteriliyor.

15 yaşından önce sigara içmeye başlayan kadınların erken menopoza da girmeleri halinde kalp hastalığından ölme risklerinin üç kat arttığı belirtiliyor. Hem kadın hem de erkek için kalp konusunda en tehlikeli alışkanlık sigara içmek. Tehlikeler sıralamasında diyabet, yüksek tansiyon, yüksel kolesterol şişmanlık ve fiziksel hareketsizlik geliyor.

"Babanız 55, ya da anneniz 65 yaşından önce kalp krizi geçirdiyse dikkatli olun ve mutlaka sıkı kontrollerden geçin" diyerek uyaran doktorlar kadınların kalp hastalığı riskine 60'lı yaşlarda girdiğinin altını çiziyor. Erkeklerde göğüs ağrıları gibi kendini gösteren belirtilerin kadınlarda nefes darlığı, terleme, kusma, mide bulantısı ve boyun ağrısı olarak ortaya çıktığına dikkat çekiliyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır