kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Ambulans uçakla gidiyor

Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in, hasta yatağından oğlunun başbakanlığa atanmasını sağlaması muhalefeti öfkelendirdi

Tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavisi süren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in önerisiyle oğlu İlham'ın başbakanlığa seçilmesinin yankıları sürüyor. Azerbaycanlı muhalifler, sağlık durumu hakkında çeşitli spekülasyonların yapıldığı Haydar Aliyev'in 'imzasına güvenilemeyeceğini" savundu. Muhalifler ayrıca, İlham Aliyev'in başbakanlığa atanmasının incelemesi ve yasallığını araştırması için anayasa mahkemesine başvuruda bulundu.

Bu arada, dünya medyası ve politikacıların önemli bir kesimi, oğul Aliyev'i cumhurbaşkanlığına taşıyacak girişimi, hanedanlıkta görev değişimi olarak yorumladı. Kimi kesimler de İlham Aliyev'in sekiz milyon nüfusu ve önemli petrol zenginlikleri bulunan ülkenin siyasi lideri olacak deneyim, bilgi ve beceriye sahip olmadığını söyledi.

Eleştirilerde dile getirildiği gibi oğul Aliyev'in çok uzun bir siyasi geçmişi yok. Muhalifler, hatta babasının başkan, kendisinin de başkan yardımcısı olduğu Yeni Azerbaycan Partisi (NAP) içinde kimi kesimler dahi, onun ülkeyi yönetmek için gerekli deneyime sahip olmadığı konusunda eleştiriler getiriyor.
'TOPAL'LA KUMAR OYNARDI'
42 yaşındaki İlham Aliyev, Rusya'nın başkenti Moskova'da eğitim gördü. Azerbaycan bağımsızlığını ilan ettikten ve babası Cumhurbaşkanı olduktan sonra çeşitli görevlerde bulundu. Başbakan seçilinceye kadar devlet petrol şirketi SOCAR'ın başkan yardımcılığını yürüten İlham Aliyev'in yakın zamana kadar "playboy gibi yaşadığı ve kumar alışkanlığı" olduğu belirtiliyor. Özellikle kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal'la kumar oynadığını belirten haber kaynakları, 500 bin doları bulan kumar borcuna karşılık Azerbaycan'da Europa adlı bir otel yapıldığı ve bunun Topal'a verildiğini öne sürüyor.

Rus Pravda Five gazetesi, İlham Aliyev'in borçları ve karıştığı diğer skandallar nedeniyle Azerbaycan'da son beş yıl içinde ekonomik koşulların kötüye gitmesinde pay sahibi olduğu iddialarına yer veriyor. Azeri Meclisi eski sözcüsü Resul Guliyev, oğul Aliyev'in ülkedeki ahlaki erozyon ve yolsuzluktan sorumlu kişi olduğunu söylüyor.

'HALEF SELEF SENARYOSU'
Ancak Cumhurbaşkanı Aliyev'in yaşının ilerlemesi, oğlunu da siyasete çekti. Önce başkanı olduğu partiye sokarak yardımcısı yaptığı oğlu İlham'ı, önümüzdeki 15 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olmasını sağladı. Siyasete ısınan İlham Aliyev, babasıyla birlikte aynı partiden aday. İşte tam da bu noktada muhalifler, oğul Aliyev'in Başbakan seçilmesine tepki gösteriyor. Çünkü ülke yasalarında cumhurbaşkanlığına aday birinin, yürüttüğü bir başka siyasi görevi varsa bu görevinden ayrılmasını şart koştuğunu söylüyorlar. Yani bu durumda oğul Aliyev'in ekim ayındaki seçime cumhurbaşkanı adayı olarak katılması için Başbakanlık görevinden ayrılması gerektiğini belirtiyorlar. Muhalifler, atamayı incelemesi ve yasallığını araştırması için anayasa mahkemesine başvuruda bulundu. Ancak geçtiğimiz yıl Aliyev tarafından çıkarılan bir yasa da, cumhurbaşkanı'nın hastalanması ya da görevdeyken ölmesi durumunda görevini geçici olarak seçimlere kadar Başbakan'ın yürütmesini öngörüyor. Bu durumda yeni Başbakan İlham Aliyev'in ne yapacağı henüz belirsiz. Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev'i başbakan yapması, muhalif basın tarafından ''devlet darbesi'' olarak nitelendirildi.

ALİYEV ABD'YE GÖTÜRÜLÜYOR
Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) 8 Temmuz'dan bu yana tedavi gören ve durumu gittikçe ağırlaşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ailesinin isteği üzerine tedavisine ABD'de devamına karar verildi. Azerbaycan'da Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla hayatta olup olmadığı tartışmalara neden olan Aliyev'i ABD'ye götürmek üzere daha önce kalp ameliyatı olduğu Cleveland'taki hastaneden özel bir ambulans uçak ayarlandı. Aliyev'in, dün saat 24.00'te Cleveland'a götürülmesi kararlaştırıldı. Ancak, ambulans uçağın teknik bir arıza dolayısıyla Ankara'ya gelişinin gecikmesi üzerine Aliyev'in ABD'ye gitmesi bugüne kaldı.

Tedavisini üstlenen doktorların verdikleri bilgiye göre; Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın durumu ağır. Aliyev'in kalp rahatsızlığının yanısıra kaburgalarındaki kırıklar bir türlü iyileşmiyor. Bundan dolayı solunum zorluğu çekiyor. Aynı zamanda böbrek yetmezliği ve prostatındaki sorun da giderilemiyor. Bunlara ilave olarak beyin fonksiyonlarındaki komplikasyonlar da her geçen gün artıyor. Aliyev 21 Temmuz'dan bu yana yaşam destek üniteleri tarafından hayatta tutuluyor.

DÜNYA AZERBAYCAN'I KONUŞUYOR
Haydar Aliyev'in oğluna Cumhurbaşkanlığı yolunu açacak Başbakanlık görevine "önermesi", bütün dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz gazeteleri, oğul İlham Aliyev'in Başbakan olmasıyla ilgili haberlerde "Azerbaycan'da darbe sesleri", "Kraliyet ailesi gibi atama" başlıklarını kullandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Reeker, İlham Aliyev'in başbakan seçilmesi kararını ülkesinin eleştirmeyeceğini belirterek "Durum Azerbaycan anayasasıyla ters düşmemektedir. Ekonomik ve demokratik reformların sürmesini umuyoruz" dedi. Azerbaycan'daki gelişmeleri yakından izleyen dünya basını yaşananları şöyle verdi

Guardian Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'deki bir hastanede ölüm döşeğinde olduğu haberlerinden birkaç gün sonra oğlu İlham, Başbakan seçildi. Azeri milletvekili İkbal Ağazade bu hareketin bir darbe olduğunu, Aliyev'in soğlunu Başbakan atayamayacağını çünkü 6 gün önce öldüğünü söyledi.

BBC Azerbaycan'da kraliyette görev değişimi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Başbakan seçilen oğlunun playboy ve kumarbaz bir geçmişi var. Ülkede milyarlarca dolarlık yatırım yapan Batılı petrol ve gaz şirketleri, Haydar Aliyev hastalandığından bu yana yerini alacak isim konusunda endişeli.

Telegraph Azerbaycan eski Sovyet cumhuriyetlerinde ilk hanedanlık görev değişimini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Aliyev'in oğlu İlham, Başbakan dolayısıyla da görev bekleyen cumhurbaşkanı seçildi.

Washington Post Gücün el değiştirmesi için sahne hazırlandı. Demokratik muhalifler bu hareketi yasadışı olarak tanımlıyor. Bu hareketin baba Aliyev tarafından babadan oğula geçen monarşi kurmak amacıyla yapıldığını söylüyorlar.

Tahran Times Azerbaycan Cumhurbaşkanı oğlunu veliaht prens atadı. Yeni Başbakan reform geçirmiş bir kumarmaz ve playboy. Etkili şekilde İngilizce, Fransızca, Rusça ve Türkçe konuşuyor. Pazartesi gününe kadar da devlet petrol şirketinin başkan yardımcısı olarak çalışıyordu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır