kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

KEMAL DİNÇER


Chelsea...

Takımların hazırlık döneminde erken yorumda bulunmaktan kaçınalım ve gözümüzü biraz yurt dışına döndürelim.

Son günlerde Avrupa futbolunda en çok konuşulan ve yorumlanan konuların başında, Rus işadamı R.Abramovich'in Chelsea kulübünün çoğunluk hissesini alması ve transfer piyasasına hızlı bir giriş yapması geliyor. Bir yandan FIFA'nın kara paranın futbola girmemesi yolundaki hassasiyeti, diğer taraftan da Chelsea'nin benim büyük sempati duyduğum bir takım olması nedeniyle gelişmeleri kısaca sizlerle paylaşmak istedim.

Abramovich, Chelsea'nin hisseleri için 100 milyon $ öderken, bu ödediğinin üzerine kulübün 130 milyon $ borcunu da en kısa zamanda kapatacağının sözünü verdi. Ancak Rusya dışında hiç tanınmamış birinin, hem de Rus zenginlere karşı müthiş bir önyargı varken İngiltere'nin en köklü kulüplerinden birinin alması snopluğuyla tanınan İngilizler için soğuk bir duş oldu. Taraftar arasında büyük bir memnuniyetsizlik hakim. Hatta eski spor bakanı ve iyi bir Chelsea taraftarı olan T.Banks, hükümetin bu satın almayla ilgili hemen bir soruşturma açmasını dahi istedi. BBC ise "Hiç tanınmamış ve hakkındaki sorulara cevap alınmamış birinin Chelsea'yi almasının iyi olmadığı" yorumunda bulundu.

Abramovich, Rusya'da özelleştirme furyasında Sibirya petrollerini alarak zengin olmuş, Rusya'nın ikinci, dünyanın en zenginleri sıralamasında 49. sırada, petrol ve alüminyum işleri olan bir işadamı. Kişisel servetinin 5,7 milyar $ olduğu hesaplanmakta. Stalin dönemindeki sürgün kamplarıyla bildiğimiz Doğu Sibirya'daki Chutotka bölgesinin valisi, henüz 37 yaşında bir işadamı. Her yere ABD'li korumalarıyla ve Avusturyalı özel ahçısıyla giden, utangaç karakterli, spor giyinen ve basından uzak durmaya çalışan biri.

Chelsea futbol kulübü, 1905 yılında kurulmuş, tek lig şampiyonluğunu 1955 yılında kazanmış, World Soccer dergisince dünyanın en zengin 6. kulübü seçilmiş bir Londra kulübü. Yaptığı flaş transferler ve G.Hoddle, Gullit, Vialli gibi ünlü futbolcuları antrenörlüğe getirmesiyle dikkat çeken bir takım. Son zamanlardaki en başarılı yıllarını 1998'de hem Kupa Galipleri hem de Süper Kupa'yı kazanarak yaşamışlardı. Kendi özel TV istasyonları ile radyoları olan şu anda İngiliz ligi'nde en çok taraftara sahip 4. kulüp.

Abramovich'in bunları nasıl gerçekleştireceği ile ilgili planları henüz bilinmese de, büyük hedef ve idealleri var. Ancak bunları gerçekleştirir, taraftarı özlemini duyduğu lig şampiyonluğuna taşırsa kabul görebilecek. Bunun dışında onun partonluğu sırasında Chelsea kulübünde ciddi bir taraftar erezyonu beklenmekte.

Parayı verenin düdüğü istediği gibi çalmasına alışan bizim toplumumuz için çok alışılmadık bir durum değil ama başkanlığı ihaleye çıkartma alışkanlığı olan kulüplerimiz için de üzerinde düşünülmesi gereken bir konu...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır