kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

SAVAŞ AY


Ordu Belediyesi neler yapıyor?

Ordu Belediye Başkanı Fikret Türkyılmaz tam bir halk adamı. Afrası tafrası, fiyakası cakası yok. Zaten böyle olduğu için sevilmiş ve seçilmiş. Ekibi de başkan gibi. Son derece uyumlu, sinerjik bir çalışma içindeler. Başkana "Neler ettiniz?" diye sorduğumda gururla anlatıyor yaptıklarını. Ve bakın bir çırpıda neler sayıyor

Atık su meselesi
"Bölgemizdeki evsel ve endüstriyel atık sular da herhangi bir işleme tabi tutulmadan denize direkt deşarj edilmekte. Bu da Karadeniz'deki kirlenmenin başlıca sebeplerinden. Belediyemizce yapılan mühendislik ve teknik çalışmalar neticesinde Kumbaşı Mahallesi'ne ait evsel atık suların kendi bünyesinde toplanarak, bir atık su arıtma tesisinde arıtma işlemine tabi tutulduktan sonra deşarj edilmesinin uygun olduğunu tespit ettik. Bu maksatla, Kumbaşı Mahallemizde belediyemizce yaptırılan evsel atıksu arıtma tesisimizi devreye soktuk.

Aktif çamur sistemi
Kumbaşı Mahallemizdeki evsel atık sular, yapımı 2001 yılında tamamlanan yaklaşık 8 km'lik kanalizasyon şebeke hattıyla toplandı. 1000 metrekare alan üzerinde kurulu olan tesise cazibe ile akmakta. Tesiste tercih ettiğimiz sistem, aktif çamur sistemi olup, 3000 kişi/nüfus ve 450 m3/gün debiyle göre tasarlandı. Tesis çıkışında arıtılmış atık su, Çevre Bakanlığı tarafından yayınlanan "Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği"nde belirtilen ilgili limitlerin altında değerler göstermekte.

Kapasite yüksek
Şehir şebekesindeki bu kirliliğin önlenebilmesi amacıyla belediyemizin girişimleriyle Ordu Merkez İçme Suyu Arıtma Tesisi inşaatına başlandı. Karapınar Mahallesi'nde Organize Sanayi Bölgesi'nden 203 km kadar yukarıda, 36 dönüm arazi üzerinde kurulu bulunan tesis 2 kademeli. Halen yapımı devam etmekte olan 1. kademesinin su arıtma kapasitesi 500 litre/saniye. İkinci kademesinin de devreye girmesiyle birlikte toplam su arıtma kapasitesi 1000 lt/sn olacak ki, bu kapasitesiyle ülkemiz genelinde ilk on tesis arasına girmekte. Tesisin halen % 95'i bitirilmiş olup 2001'in ilk yarısında faaliyete geçirilmesi planlanmakta.

Baraja kadar sabır
Tesisi besleyecek kaynak gelecekte Ordu barajı olacaktır. Baraj yapımına kadar Melet Irmağı üzerine bir regülatör yapılacak olup ham su cazibesiyle 8 km 0 1000'lik çelik borularla tesise taşınacak. Bu konudaki proje çalışmaları bitirildi ve İller Bankası Genel Müdürlüğü'nde onaylanma aşamasına geldi.

Cumhuriyet Meydanı
Cumhuriyet Meydanı yeşil alan olarak planlanmış. Peyzaj projesini hazırlayan Park ve Bahçeler Müdürlüğü elemanları çakı bulmuş çocuk gibi seviniyor bu projeden dolayı. Yeşil alan içine iki adet satış büfesi ve bir adet çay ocağı ihaleyle kiraya verilmiş. Gezdim gördüm, oturup sohbetler ettim. Bunlar hem belediyeye gelir getirmesi, hem de başta Ordu gençliği olmak üzere huzur dolu bir muhabbet mekanı olması açısından son derece hoş yerler.

Belediyenin seralarında tüm Ordu'yu rengarenk yapacak çiçek yetiştiriyorlar. Her yıl yazlık ve kışlık olmak üzere yaklaşık tam 120 bin çiçek. Zaten doğal güzellik abidesi olan Ordu böylelikle daha da doyumsuz manzaraların kenti oluyor. Ahh ah!.. Turizm firmaları Güney'den, Ege'den vakit bulup biraz da Karadeniz'e yüz çevirseler de buraları keşfedip paylaşsalar insanımızla keşke.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır