kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

ERGUN BABAHAN


BBC örneği ve Avrupa hedefi

Amerikan Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nin ortak toplantısında konuşan İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu konuşmasında Türkiye'ye Avrupa Birliği perspektifi çizerken, ülkesindeki gelişmeler bizim daha ne kadar yol almamız gerektiğinin bir göstergesiydi.

Haber sayfalarında okuyacağınız üzere Irak Savaşı ile ilgili delillerle ilgili haberler, sonunda bir cinayetle noktalandı.

Burada konuşulup tartışılacak çok unsur var. Ben burada Avrupa'nın temel değerini oluşturan bir başka boyut üzerinde durmak istiyorum Basın özgürlüğü. BBC savunma muhabiri Andrew Gillian, 29 Mayıs'ta Blair Hükümeti'nin istihbarat raporlarıyla oynadığı savını ortaya atarak büyük bir tartışma başlattı.

İstihbarat raporlarıyla oynandığı ve halka yalan söylendiği iddiası çok ağır bir ithamdı. Elbette hükümet ayağa kalktı. İddialar yalanlandı ve BBC'den özür dilemesi istendi.

BBC özür isteğini geri çevirdi ve haberin arkasında durduğunu ilan etti.

Kavga giderek büyüdü. Savunma Bakanlığı haberin içeriden sızdırıldığı iddiasıyla bir soruşturma başlattı ve dün cesedi bulunan David Kelly'nin köstebek olduğu sonucuna vardı.

Bu cinayet, hükümeti elbette çok zor bir durumda bıraktı.

Cinayetle ilgili söylenecek çok şey olacak elbet.

Ama burada asıl üzerinde durulması gereken, BBC ile hükümet arasındaki ilişkidir.

Türkiye'de hükümetler özel televizyon veya gazetelerin, haklarındaki en küçük haberi için yeri göğü kaldırır, basın özgürlüğünü gündeme getirir. Türkiye'nin yakın tarihi bunun örnekleriyle doludur.

Elbette, hükümet veya bakanlar hakkında farklı amaçlarla yayın yapan kuruluşlar olmuştur ve bu ne yazık ki hiçbir zaman tam olarak gündeme gelmemiştir.

Ancak haberlerin sadece habercilik kaygusuyla yapıldığı durumlarda bile hükümetler basına düşmanca davranmıştır.

İngiltere'de BBC ise hem Arjantin'le olan Falkland Savaşı sırasında, hem de Irak Savaşı sırasında kendi hükümetine karşı eleştirel bir tutum alıp yansız haber yapmayı başarmıştır.

Avrupa Birliği'nin gerçek kriterlerinden biri budur. En ulusal davada bile, basının hükümet aleyhine haber yapabilme özgürlüğü.

Türkiye'de siyasilerin, bürokratların içlerine sindirmeleri gereken basın özgürlüğü anlayışı budur.

Türkiye art arda Avrupa Birliği'ne uyum paketleri çıkarıyor, iyi de yapıyor. Ancak zihinleri Avrupa Birliği'ne hazırlamaz, hükümetin kendisi eleştirilere Avrupalı tepkisi göstermezse, bütün çabalar boşa gider.

BBC örneği, basın özgürlüğü mücadelesinin önemli dönemeç noktalarından biridir. Bizim için de Avrupalı olmanın en temel öykülerinden biridir. BBC'yi iyi kavrarsak Avrupa Birliği'ni daha kolay hazmedebiliriz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır