kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Son pakete MGK itirazı

Genelkurmay Başkanlığı, 7. Uyum Paketi'yle MGK'nın yapısının değiştirilmesine itiraz etti. İtirazı değerlendiren Dışişleri Bakanı Gül ise, "MGK icracı yapıdan çıkıp danışma kurulu olacak" dedi

Genelkurmay Başkanlığı, Hükümet'in hazırlayıp görüş için gönderdiği 7. uyum paketinin MGK ile ilgili düzenlemelerine olumsuz görüş bildirdi.

AB'ye uyum amacıyla hazırlanan 33 maddelik son paket, MGK'nın yapısından işkenceye kadar birçok konuda yeni düzenlemeler içeriyor. Paket ilk kez askeri harcamaları TBMM denetimine açarken, kamu harcamalarına da sıkı bir denetim modeli getiriyor.

Hükümet geçen hafta 7. Uyum Paketi'ni görüş almak üzere Genelkurmay'a göndermişti. Genelkurmay da dün paket hakkındaki değerlendirmesini Hükümet'e iletti. Alınan bilgilere göre, Genelkurmay'ın itiraz ettiği düzenleme, devletin güvenliği, toplumun huzur ve güvenliğinin korunması gibi hayati konularda MGK'nın "tedbir alma, kurul kararlarını takip ve kontrol" yetkisini kaldırıyor. MGK'nın görevi "Devletin milli güvenlik siyasetinin tespiti ile ilgili konularda tavsiye kararı almak, gerekli koordinasyonunun sağlanması için görüş bildirmek" şeklinde düzenleniyor. Kurulun ayda bir değil, iki ayda bir toplanması da öngörülüyor. Genelkurmay, TSK dahil tüm devlet kurumlarının parasal işlerinin TBMM denetimine alınması, denetim için Sayıştay'ın devreye girmesine ilişkin düzenleme için ise, "askeri harcamaların denetiminin Anayasa'nın 160. Maddesi gereğince gizlilik kurulları çerçevesinde yapılması gerektiğinden, Anayasa'ya aykırı olabileceği" uyarısında bulundu. Genelkurmay'ın, MGK Genel Sekreteri'nin sivillerden atanmasına olanak tanıyacak düzenlemeye ise ilke olarak itiraz etmediği öğrenildi.

GÜL; DANIŞMAN OLMALI
Genelkurmay'ın eleştirilerine, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün CNN Türk'te Taha Akyol'un sorularını yanıtlarken verdi. "MGK Genel Sekreterliği'nin icrai değil, danışma organı niteliğinde olması gerektiğini" söyleyen Gül, MGK Kanunu'nun 1983 yılında, askeri dönemden sivil döneme geçilirken çıkarıldığını, ancak şimdi Kopenhag Kriterleri uyarınca değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, Genelkurmay Başkanlığı'nın 7. Uyum Paketi'nde MGK ile ilgili yapılacak düzenlemeler konusundaki görüşlerinin dün AB Genel Sekreterliği'ne ulaştığını söyledi. Gül, bu görüşleri bugün değerlendireceklerini belirterek, "Bu görüşlerden katıldıklarımız da var, değiştiremeyeceklerimiz de var" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır