kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İstanbul'un taşı toprağı 'hâlâ' altın

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı bir araştırma, Anadolu'da geçim sıkıntısına düşenlerin gözünün hâlâ İstanbul'da olduğunu ortaya koydu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi APK Daire Başkanlığı Araştırma Müdürlüğü'nün, "İstanbul'a Muhtemel Göç Dalgaları Araştırması" adlı anket çalışması 27 ilin boşalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını, İstanbul'un ise yeni göç dalgaları alacağını ortaya çıkardı.

"İstanbul'u Bekleyen Sosyal Riskler" kapsamında yapılan ankete 27 il, 81 ilçe ile 162 belde ve köyde yaşayan yaklaşık 25 milyon kişi arasında seçilen beş bin 501 kişi katıldı. Yüz yüze tekniğinin kullanıldığı ankette birbirinden çarpıcı sonuçlara varıldı.

Anket, katılanların yüzde 45'inin geçim sıkıntısı, yüzde 25'inin ise işsizlik nedeniyle göç etmeyi düşündüğünü belirlerken, yüzde 70'lik bu dilimin kapsadığı 17 milyon 500 bin kişinin "yola çıkmaya" hazır olduğunun da işaretini verdi.

Göçe yol açan faktörler arasında yüzde 27.6 payla ekonomik sıkıntılar ilk sırada yer alırken, işten çıkartılma yüzde 19.4 oranında ikinci sırada bulunuyor. Göç etmeye kesinlikle karar verenlerin oranı ise yüzde 7. Geri kalan yüzde 64'ü ise diğer nedenlerden dolayı başka bir kente yerleşmeyi düşünüyor.

50 MİLYON LİRA YETER
İstanbul'a göç edemediği takdirde göçten vazgeçeceğini söyleyen katılımcıların oranı ise küçümsenmeyecek derecede. Göçün önlenmesi için ne yapılması gerektiği sorusunun da yöneltildiği katılımcıların yüzde 35'i, yaşadıkları bölgede kalabilmeleri için iş sahalarının artırılması, yüzde 18'i fabrika açılması, yüzde 10'u da sanayiye yatırım yapılması gerektiğini söyledi. "Aylık geliriniz ne kadar olursa göçten vazgeçersiniz" sorusuna ise yüzde 22 oranında 50 milyon ile 400 milyon, yüzde 20 oranında 500 milyon, yüzde 50 oranında 500 milyon ile 1 milyar arası cevabı verildi.

ANKETTEN ÇARPICI SONUÇLAR
* Katılımcıların yüzde 91.4'ü yaşadıkları yerin yerlileri. Yüzde 78.5'i bulundukları ilde yaşamayı seviyor.

* Katılımcıların yüzde 49.2'si hane olarak göçmeyi düşünürken, tek başına göç edeceklerin oranı yüzde 32.2. Göç etmeyi düşünen ailelerin yüzde 69.7'si çocuk sahibi.

* İstanbul'da hangi ilçeye göç edecekleri konusunda katılımcıların yüzde 17.4'ü henüz karar vermemiş. Göç alacak bölgeler şöyle tahmin ediliyor; Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa, K.Çekmece yüzde 20.7; Kadıköy, Ümraniye, Üsküdar, Pendik yüzde 12; Eyüp, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Eminönü yüzde 11.

Şenol BAŞTAKAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır