kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Ek emlak ve taşıt vergisi iptal yolunda

Anayasa Mahkemesi raportörü, "Türkiye savaşa girmedi ki ek vergi alınsın" görüşünü savundu

Anayasa Mahkemesi raportörü, emlak ve motorlu taşıtlardan bu yıl içinde iki taksitte ek vergi alınmasını düzenleyen yasanın iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açılan davada yürürlüğün durdurulması görüşünü savundu. Raportör "Türkiye savaşa girmedi ki ek vergi alınsın" görüşünü dile getirdi.

CHP, emlak ve motorlu taşıtlardan 2003 yılında iki taksit şeklinde ek vergi alınmasını düzenleyen yasanın iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Davanın yürürlüğün durdurulması ile ilgili bölümünde sonuç aşamasına gelindi. Raportör mahkeme başkanlığına verdiği raporunda anayasanın, "vergi ödevi" düzenleyen 73'üncü maddesine atıfta bulunularak, yasal düzenlemenin bu maddedeki "Herkesten mali gücüne göre vergi alınması" ilkesine aykırı olduğu savunuldu. Raportör maliye politikasının esas amacının vergi yükünün adaletli dağıtılması olduğunun altını çizdiği raporunda yürürlüğün durdurulması istemini şöyle dile getirdi "Aksi takdirde vergi mükellefleri açısından telafisi güç ve imkansız zararlar ortaya çıkacaktır. Heyetinizin bu durumu dikkate alarak karar vermesi isabetli olacaktır."

Anayasa Mahkemesi ek vergi getiren yasal düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması isteminin çarşamba günü görüşerek karar verecek. "Yürürlüğün durdurulması" yönünde karar çıkması halinde vergi mükelleflerinin nisan ayında ödedikleri ilk taksitleri geri alıp alamayacakları tartaşması başlayacak. Bu durumda mükelleflerin vergi mahkemelerine 60 gün içinde dava açmaları gerektiğine işaret ediliyor. Mükellefler ödedikleri ilk taksitleri ancak bu durumda geri alabilecekler. Bu aşamada hükümet yeni bir düzenleme yaparak ödenen bu vergilerin daha sonra ödeneceklerden düşülmesini de yasa hükmü haline getirebilecek.

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır