kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Bana derler fındık kurdu!..

Anlatılan şuydu; Woody Allen hızlı okuma kurslarına gitmiş. Sonra da kurstan öğrendikleriyle "Ve Durgun Akardı Don" adlı klasiği okumuş hızlıca. Sormuşlar "Nedir aklında kalan?" Yanıtlamış ünlü sanatçı "Yanılmıyorsam olay Rusya'da geçiyor!.."

Birkaç gündür fındık konusunda edindiğim bilgileri, konuya ilişkin çalışma ve çabalamalarımı biraz da bu anekdota benzetiyorum. Bugüne kadar sadece yiyip tüketerek iştigal ettiğim fındık konusunda ağır ve uzun yazılar yazmam, hatta racon bile kesmem gerekiyor sanki.

TOPU TACA ATAMAM Kİ!
Yani benim böyle bir talebim yok da; Ordu-Fatsa-Ünye Giresun dolaylarında gezinirken çevremi saran herkes bana 'fındığın kurdu', yani mevzuda uzmanlaşıp kurdu olmuş adam gözüyle bakıyor. Oysa ben aynen Woody Allen bey gibi konuyu hızlı okuma yapmış bir kardeşinizim. Ne düşündüğümü sorana verecek tek yanıtım var "Fındık galiba problemli bir ürün."

Olsun... Kimin neyi bildiğini bilmek de her şeyi bilmek demektir değil mi? Ben de konuyu kimin iyi bildiğini sorup onlara soruyorum her bir şeyi. Topu taca atamayacağım için yan paslarla dağıtıp "Buyrun konuşun ey ihvanlar" diyorum. Bugünkü konuklarım Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin fındık uzmanları. Bakın bakalım ne diyor, nerelerde nasıl dertleniyorlar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Milli ürün fındıkta milli politikamız nedir?" diye soruyor ve şöyle bir açıklama yapıyor "İhracatçı firmaların finans yetersizliği ve çaresizliğiyle dış ülke alıcılarına piyasa hakimiyeti teslim edilmiş görülüyor. Fiyat, istisna yıllar hariç hep dış alıcılar tarafından belirlenmiştir."

MİLLİ POLİTİKA GEREKLİ
Bu samimi itiraftan da anlıyoruz ki fındık ürününün hem üretici açısından hem de dış ticaret gelirimiz açısından milli bir politikaya ihtiyacı var.

Dünya fındığının yüzde 75'ine sahip olan ülkemiz, fındık borsasının Hamburg'da kurulu olması nedeniyle uluslararası fındık fiyatının oluşmasında söz sahibi olamamaktadır.

Kendi ürünümüze sahip çıkabilmemiz için mutlaka fındık borsasını ülkemizde kurmalıyız.

Fındık için yapılanlar
Karadeniz yöresinde fındık harekatı "vitesi ikiye takmak" diye tabir edeceğimiz hallere ulaştı. Yörenin candamarı, ülkenin yerüstü hazinesi sayılan fındık için ilgili her kuruluş ayrı bir etkinlik içinde. Bunlar arasında en önemlilerinden biri Trabzon Ticaret Borsası tarafından dün "Kaliteli Fındık Projesi 2003" adı altında başlatıldı. Amaç fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak. İhraç ürünü olan fındıkta aflatoksin oluşumuna yol açan naylon çuvalların yerine jüt çuvalların kullanımını yaygınlaştırmak. Buna göre yapılacak çekilişle katılımcılara 300 adet çuval dağıtılacak. Bu arada Trabzon'a bağlı toplam 15 merkezde etkinlikler düzenlenerek üreticiler bilgilendirilecek.

Savaş AY


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır