kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Birlik ve beraberlik istiyor

Tony Blair'in Amerikan Kongresi'nde yaptığı konuşma önemli mesajlar içeriyor. Blair öncelikle Kongre çatısı altında dünyaya bir mesaj vermiş.

Aslen ABD Başkanı'nın vermesi gereken bu mesajda, Britanya Başbakanı 11 Eylül'ün analizini yaparak bu olayın neden uluslararası ilişkilerde bir dönüm noktası sayılması gerektiğini anlatıyor. Tabii Afganistan ve Irak savaşlarının da gerekçelerini değişen bir dünya sistemi ve buna yönelik tehditler bağlamında açıklıyor. Blair; terörizmi, özgürlük eksikliğini, fukaralığı ve dinci fanatizme dayalı terörü dünyanın karşı karşıya olduğu yeni tehdit olarak tanımlıyor.

AFFEDİLECEĞİNİ SAVUNUYOR
Ancak bu tespiti yaparken terör virüsüne karşı mücadelenin İslam dinine veya onun inananlarına yönelik olmadığını vurguluyor. Tersine bu türden terörü besleyen ülkelerin ve son olarak saldırılan Irak'taki rejimin Müslümanlara çok zulmetmiş rejimler olduklarının altını çiziyor. Bir uygarlıklar savaşı temasını tümüyle reddederken Batı'ya ait olduğu söylenen değerlerin en başta da özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün evrensel değerler olduğunu, bunları herkesin arzuladığını söylüyor. Terörizmin ve Kitle İmha Silahlarının yayılmasının başlıca tehditleri oluşturduğu bir dünyada güvenlik kavramımız kadar diplomasi kavramlarımızın da değişmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Irak savaşının hunhar bir rejimi sona erdirmiş olması nedeniyle, silahlar bulunmasa bile tarihin kendilerini affedeceğini savunuyor. En kötü gelişmenin ABD gücünün dengelenmesine çalışılması olacağını ısrarla söyleyerek Avrupa ve Amerika'nın birlikte hareket etmelerini istiyor.

Soli ÖZEL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır