kapat
10.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İki operasyon olmuş

Süleymaniye'deki baskınla ilgili bilgi veren NATO kaynakları, aynı anda Türk askerlerine yönelik ikinci bir operasyonun daha yapıldığını açıkladı

Amerikalı yetkililerin Türkiye'yi Türkmen milislere askeri eğitim vermemesi konusunda defalarca uyardığı, bazı eski özel harekatçıların ve ülkücü militanların Türk hükümetinin bilgisi dışında, Türkmenleri Kürtlere karşı kışkırttığı yönünde bilgi iletildiği belirtildi. Bu bilgileri veren NATO kaynakları, Türk askerlerinin gözaltına alındığı 4 Temmuz günü, Süleymaniye'de iki ayrı operasyon düzenlendiğini de açıkladı.

NATO kaynakları, operasyonlardan birincisinin Talabani güçlerinin Amerikalıları uyarması sonucu, Süleymaniye'deki irtibat bürosundan 25 kilometre uzaklıkta bir noktada gerçekleştiğini belirtti. Burada gözaltına alınan Türk askerlerinin, Irak Türkmen Cephesi militanlarına C-4 tipi patlayıcıları nasıl kullanacakları konusunda eğitim verdikleri iddia edildi . Tutuklanan kişilerin önce Süleymaniye'de tutulduğu, ardından Kerkük'te sorguya çekildiği, askerlerin irtibat bürosundan geldiklerini ve orada görevli olduklarını söylemeleri üzerine de ikinci baskının Süleymaniye'deki büroya düzenlendiği iddia edildi.

NATO kaynaklarının verdiği bilgilerde, sivil giyimli olan ve üzerlerinde kimlik bulunmayan askerlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde olmayan silahlar taşıdıkları ve bu nedenle Amerikalılar'ın, Türk askerlerine terörist muamelesi yaptığı belirtiliyor. Ayrıca Amerikan askerlerinin, Türk askerlerinin eğittiği Irak Türkmen cephesi militanları ile ilgili belgelere el koydukları ifade edildi. NATO yetkilileri, Irak Türkmen Cephesi üyelerinin, Saddam Hüseyin döneminde Kerkük ve çevresindeki Kürt militanları Irak istihbaratına ihbar ettikleri için Amerikalılar tarafından pek sevilmediğini de vurguladılar.

NATO'DA GÜNDEM
Bu arada Türkiye, NATO müttefik ülkelerin büyükelçiler düzeyinde toplanan NATO Daimi Temsilciler Konseyi toplantısı çalışma yemeğinde, Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin alıkoyulması ile ilgili yaşanan olaydan kaygı ve üzüntü duyduğunu dile getirdi. Türkiye'nin, 11 Türk askerinin Süleymaniye'de gözaltına alınıp Bağdat'ta götürülmesiyle ortaya çıkan krizi, NATO gündemine getirmek için Türk ve Amerikalı yetkililerce Türk askerlerinin oluşturduğu komisyonun çalışmalarının bitirilmesini bekleyecek.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır