kapat
10.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Saatte 12 Türk sigaradan ölüyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ Türkiye'nin "Ölüm" bilançosundaki ürkütücü boyutu bu sözlerle açıkladı. Ve ekledi Ülkedeki 7-13 yaş arasındaki her on çocuktan biri de sigara tiryakisi

Türkiye'deki sigara tüketimi her geçen gün artarken, ilk öğretim çağındaki çocuklar açısından da tehlike sinyali vermeye başladı. Sağlık Bakanlığı'nın sigara tüketimine ilişkin incelemeleri acı gerçeği gözler önüne serdi. Bakanlık verilerine göre ilköğretime giden yedi-on üç yaş grubu arasında her on öğrenciden biri sigara içiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigaradan dolayı bir saatte on iki kişi, bir günde ise toplam 300 kişinin "sigara" nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Prof.Dr. Recep Akdağ, AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol'un yazılı soru önergesine verdiği cevapta, ilginç saptamalara da dikkat çekti. Türk insanının yüzde 40'ının sigara içtiğini belirten Akdağ, kadınlar arasında da oranın hızla arttığını vurguladı.

ÇOCUKLARA DİKKAT
Akdağ'ın ifadesine göre özellikle eğitim ve sağlık sektöründe görev yapan kadınlar bu sektördeki erkeklerle aynı oranda sigara içiyor. Sigara içme oranları eğitim ve statü yükseldikçe artıyor. Buna göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 48'i sigara içiyor. Lise öğrencilerinin yüzde 20.1'i, ilköğretim birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar olan 7-13 yaş grubundaki öğrencilerin ise yüzde 11.7'si sigara içicisi. İlköğretime giden çocukların yüzde 95'i sigara markalarını kolayca tanıyabiliyor. Akdağ, küçük yaştaki çocukların sigara markalarını tanımalarında dolaylı reklamların etkisi olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye'de bir saatte on iki, bir günde üç yüz kişinin sigaradan dolayı yaşamını yitirdiğini yine bakanlığının yaptığı incelemelere dayanarak açıklayan Sağlık Bakanı Akdağ, bu rakamın yılda 100 bin kişiye çıktığını söyledi. Bu ölümlerin tamamına yakını otuz beş ile altmış dokuz yaşları arasındaki insanlarda görülüyor.

Sigaradan dolayı erken ölüme maruz kalan insanların sayısı çeşitli nedenlerle bir yılda ölen anne, bebek ve çocuk sayısının yaklaşık iki katını oluşturuyor. Yine, sigaradan kaybedilen insan sayısı 1900 yılından bugüne yaşanan deprem, sel, yangın gibi tabii afetlerde ölenlerin sayısını aşıyor.

FATURA TÜTÜN ŞİRKETLERİNE
Bakan Akdağ, sigara nedeniyle ölümler ve bunların ekonomik kaybının Türkiye'ye yıllık maliyetinin iki milyar dolar olduğuna da işaret etti. Türkiye'de son yirmi yılda tütün tüketiminin yüzde seksen oranında arttığını açıklayan Akdağ, faturayı uluslararası tütün şirketlerine kesti. Türkiye'nin pazar haline getirilmek istendiğini iddia eden Akdağ, dünyada günde on bir bin, yılda ise dört milyon kişinin sigara tiryakiliği nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Akdağ, sigara içme hızının aynı şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında sigaradan ölen insan sayısının sekiz milyon 400 bine ulaşacağını ve ölümlerin yüzde yetmişinin Türkiye gibi gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde gerçekleşeceğini açıkladı.

Tiryakilerin gözü bu davada
Doktorların, hastalığının"sigaradan" kaynaklandığını söylemeleri üzerine Tekel'e dava açan akciğer kanseri Tufan öleli 2.5 yıl oldu ama davası hâlâ Yargıtay'da sonuç bekliyor43 yaŞIndakİ Yurdagül Tufan, 1999 yılında sırt ağrıları şikayetiyle Edirne Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Tufan'a, sevk edildiği Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniği'nde 9 Eylül 1999 tarihinde "Akciğer kanseri" teşhisi konuldu.

Doktorların, hastalığının on yedi yaşından kırk iki yaşına kadar 25 yıl boyunca içtiği sigaradan kaynaklandığını söylemeleri üzerine Tufan, Tekel aleyhine 1 trilyon 100 milyar liralık tazminat davası açtı. Edirne Asliye 1. Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması bir kez ertelenince Tufan mahkeme salonuna bile gidemeden 21 Kasım 2000'de öldü

Tufan, yaşamını yitirdikten sonra davayı avukatı Rıfat Çulha sürdürdü. 28 Mayıs 2002 tarihinde dava Yargıtay yolu açık olmak üzere reddedildi. Şimdi dava Yargıtay'da. Ve Avukat Çulha ile birlikte milyonlarca sigara tiryakisi de, "emsal" olacak bu davanın sonucunu bekliyor.

WHO da endişeli
Sigara kullanımı dünya çapında da gün geçtikçe artıyor. Ne sigara reklamlarına getirilen yasaklar, ne gönüllü kuruluşların sigaraya karşı verdikleri savaş, ne de yayın organlarında sigaranın zararlarını konu alan programlar, makaleler, raporlar... Hiçbiri kimilerince, "Yasal kitle imha silahı" olarak nitelendirilen sigaranın yayılışını durduramıyor.

Sigara, tıpkı kontrolsüz şekilde çoğalıp çevresindeki dokulara yayılan kanser hücresi gibi her geçen gün yeni bireylere ulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre dünyada 1.4 milyar dolayında kişi sigara kullanıyor. Sigaraya başlama yaşı özellikle gelişmekte olan ülkelerde giderek aşağılara çekiliyor. Sigara içen kitlenin üçte biri 15 yaşın altında. Bu oran Asya, Doğu Avrupa ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde giderek artıyor.

KANSER, KALP HEPSİ DE SİGARADAN
Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımının yaygınlaşması, gelişmekte olan ülkelere oranla daha yavaş bir seyir takip ediyor. WHO'nun raporunda en çarpıcı rakamlar sigaraya bağlı ölümlerle ilgili.

2025 yılına gelindiğinde yılda 10 milyon kişinin sigaradan öleceği belirtiliyor. WHO raporunda sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzde 27 ile akciğer kanseri, yüzde 24 ile kalp hastalıkları, yüzde 23 ile kronik akciğer hastalıkları, amfizem ya da bronşit ve yüzde 26 ile kan dolaşımıyla ilgili hastalıklar ve diğer kanser türleri olarak belirtiliyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır