kapat
10.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Japan Tobacco, Tekel'e 1.6 milyar $ vermeye hazır

Financial Times'a göre JTI, özelleştirilmeye hazırlanan Tekel'e 1.6 milyar $ teklifte bulunacak. JTI Genel Müdürü de koşullar cazip olursa teklif vermekte tereddüt etmeyeceklerini söyledi

Japonlar'ın en büyük sigara firması Japan Tobacco International (JTI), Tekel'e gözünü dikti. İngilizler'in en saygın gazetelerinden Financial Times tarafından, dünyanın en büyük üçüncü sigara üreticisi olan JTI'ın Tekel'in tütün birimine 1.6 milyar dolarlık teklifte bulunabileceği belirtildi. Uluslararası genişleme projesi kapsamında Tekel'e teklif götüreceklerini her fırsatta dile getiren JTI Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdürü Ryosuke Tsuji, ihale koşullarının cazip olması halinde, teklif vermekte tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

Gazeteye göre, Tokyo hükümetinin sigara vergilerini yükseltmesiyle Japonya'da istediği kârı elde edemeyen Japon tütün devi, iç piyasada yaşadığı kayıplarını yurtdışına açılarak telafi etmeyi amaçlıyor. Tekel'in özelleştirilmesinde teklif verme süresi 26 Eylül'de sona eriyor. Tekel'in sigara bölümüyle ilgilenen diğer firmalar ise şöyle Sigara pazarında payı yüzde 27.5 olan Philip Morris Sabancı, Kent, Dunhill, Lucky Strike gibi sigaraların üreticisi British American Tobacco, 10 milyar dolar cirosuyla dünyanın dördüncü sigara firması (West ve Davidoff'un üreticisi) İngiliz Imperial ve Batı Avrupa pazarının en büyük oyuncularından İspanyol Altadis.

ABD dışında Camel ve Winston sigaralarının üreticisi olan JTI'nin halen İzmir'de bir tütün fabrikası bulunuyor. JTI, uluslararası genişleme projesi kapsamında, İtalyan tütün tekeli "Eti" için de 1.7 milyar dolar tutarında ön teklif vermişti. Şirketin 2002 net satışı 31.4 milyar dolar.

İşte yabancıları cezbeden tablo
Tütün pazarında yedinci sırada bulunan Tekel, Türkiye'de sigara piyasasının yüzde 58'ini kontrol ediyor. 29 bin 273 çalışanı bulunan şirketin geçen yıl yaptığı net satış miktarı 870 milyon dolar düzeyindeydi. Türkiye'de yılda ortalama 5.5 milyar paket sigara satılıyor. Sigara endüstrisinin toplam cirosu ise 4.5 milyar dolar. Toplanan bu hasılatın 2.9 milyar doları ise vergi olarak Hazine'ye kalıyor.

IMF duymasın: Elde kalan tütün alınacak
Ankara / TBMM Başkanı Bülent Arınç, geçen yıl üreticinin elinde kalan tütünlerin bir defaya mahsus olmak üzere Tekel tarafından satın alınması için harekete geçti. 15 trilyon lira maliyet getirecek olan tütün alımlarına ilişkin düzenlemenin, IMF'nin tepkisini çekmesi bekleniyor. Konuyla ilgili yasa teklifini Arınç verdi. Tütün bölgesi Manisa milletvekili olan Arınç'ın teklifine, bölgelerinde tütün üretimi yapılan AKP ve CHP milletvekilleri de imza verdi. Teklif, dün jet hızıyla komisyonda görüşülerek kabul edildi. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Kenan Işık, Tekel'in elinde halen 400 bin ton stok bulunduğunu, 2002'de 51 bin ton tütün aldığını ve şimdi de 11 ton daha tütün alacağını belirtti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır