kapat
10.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Türkiye, Karadeniz'de ilk petrol platformunu kuruyor

TPAO ile BP'nin yaptığı çalışmalar Sinop açıklarında petrol ihtimalini güçlendirdi. Dünyanın en büyük sismik gemisi Karadeniz'de araştırma yapacak. Olumlu sonuç halinde sondaj yapılacak

Türkiye, Karadeniz'de ilk petrol platformunu açıyor. (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) TPAO ile BP arasında yapılan anlaşmaya göre, geçtiğimiz yıl Karadeniz'de 8 bin 500 kilometrelik sismik çalışma yapıldı. Tüm masraflarını BP'nin üstlendiği çalışmaların son aşaması 15 Temmuz'da başlayacak. Dünyanın en büyük sismik gemilerinden biri gelerek Sinop açıklarında önümüzdeki yıl açılması planlanan petrol kuyusunun yerini belirleyecek. Karadeniz'de ilk petrol platformu 2004'ün Ekim ayında kurulacak.

TPAO, BP ile 1991 yılında Karadeniz'de petrol aranması için bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmayla birlikte BP araştırmalara başladı. Anlaşmaya göre, BP ve TPAO'nun yüzde 50'şer ortaklığı bulunuyor. BP, bugüne kadar 22.5 milyon dolar harcayarak bölgede jeoloji ve jeofizik deniz aramaları gerçekleştirdi. Yapılan iki boyutlu sismik araştırmalarda özellikle Sinop'un doğusunda deniz dibinde petrol olabileceği ortaya çıktı.

Bu arada TPAO ve Enerji Bakanlığı da Japonlar'a uzaydan bölgenin fotoğraflarının çekilmesi ve petrol rezervlerinin tespit edilmesine yönelik bir başka çalışma daha gerçekleştirdi. Bu projede de Sinop'un doğusunda petrol bulunduğu yönünde önemli bilgilere ulaşıldı.

YÜZDE 50-50 ORTAKLIK
Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler petrol bulunduğu ihtimalini güçlendirince, BP bu kez sondaj kuyusu açmak için TPAO ile yeni bir anlaşma yaparak, operatör yetkisi aldı. Yapılan anlaşmaya göre TPAO ve BP çıkarılacak petrol üzerinde yarı yarıya hisse sahibi oldu. Anlaşmada ayrıca, keşfe kadar yapılacak tüm masrafların BP tarafından karşılanmasına, petrol bulunması halinde yapılan masrafların BP'ye ödenmesine karar verildi.

İlk aşamada 3 boyutlu sismik araştırma yapmak için dünyanın en büyük petrol arama gemilerinden biri olan Norveç bandıralı R/V Ramform Challenger'ın bölgeye getirilmesine karar verildi. Günlüğü 1 milyon dolar olan gemi 6 hafta sürecek bir araştırma yapacak. Bu araştırmada da olumlu sonuçlar alınması halinde açılacak sondaj kuyularının yerlerinin belirleneceği açıklandı.

BP: SONDAJ GELECEK YIL BAŞLIYOR
BP Türkiye Başkanı Tahir Uysal, TPAO ile iki sondaj kuyusunun açılmasına yönelik imzaladıkları anlaşmanın, 1992 yılında Doğu Karadeniz'deki bir bölgeyi aramak için yapılan anlaşmanın devamı olan bir çalışma olduğunu belirtti. Uysal, şunları söyledi

"Geçen yıl iki boyutlu bir sismik araştırma yapıldı. Gelecek gemiyle de daha önce yapılan jeolojik araştırmalar ve diğer analizlerden elde edilen verileri değerlendirdikten sonra üç boyutlu denilen bir sismik araştırma faaliyetine geçeceğiz. Bu çözünülürlüğü daha yüksek olan ve daha fazla veri toplama metodu. Temmuz ayının 15'inde gemi İstanbul'da olacak. Daha sonra Karadeniz'e açılacak. Altı hafta boyunca üç boyutlu sismik araştırmayı yapacak. Elde edilen verilerin analizi yapılacak. Yılın sonuna doğru toplanan verilerin analizi sonuçlanacak. Doğru bir sonuç elde edilirse gelecek sene bir sondaj faaliyeti devreye sokulacak."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır