kapat
10.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Moghadam: Riskinizi dengeleyin

IMF Türkiye Şefi Rıza Moghadam, kurdan yakınan ihracatçıya çözüm olarak, dalgalanmalara karşı farklı piyasalarda pozisyon alarak korunma taktiği önerdi

IMF Türkiye Masası'nın yeni Şefi, İran asıllı Rıza Moghadam, iş dünyası temsilcileri ile İstanbul'daki görüşmesinin ardından geldiği Ankara'da "ikinci adamlarla" masaya oturdu. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ve Devlet Bakanı Ali Babacan'la görüşen Moghadam, müsteşar yardımcılarının izne ayrılması üzerine ilk görüşmeyi genel müdürlerle yapabildi.

5. gözden geçirme sürecini sonuçlandırmak ve IMF inceleme takviminin esnetilmesi taleplerini değerlendirmek için çalışmalara başlayan Moghadam, ağırlıklı olarak hükümetin yapısal reform yasalarını ele alma hızı üzerinde durdu. Yılın ilk çeyreğinde görülen hızlı büyüme, negatif enflasyon dönemine girilmesi, ithalat ve ihracattaki artış eğilimi, vergi performansı, bütçe gelişmeleri, bankacılık sektörünü güçlendirme önlemleri ile özelleştirme hakkında ön bilgi alan Moghadam, uygulanmakta olan programı, gerek hükümet gerekse teknisyen kadro ile sıkı işbirliği içinde sürdürme isteğini yansıttı.

KUR DERSİ VERDİ
Rıza Moghadam, önceki gün döviz kurlarının seyrinden yakınan ihracatçılara, taktik de verdi. Moghadam, ihracatçının kur riskinden kurtulması için "hedging" yapmasını gündeme getirdi. Hedging, "Bir piyasada pozisyon alınması sonucu oluşan risklerden diğer piyasalarda pozisyon alarak korunma veya yüksek fiyat oynaklığını başkasına satmak" olarak tanımlanıyor.

Ancak ihracatçılar, "Kur riskini neden satmıyorsunuz?" diye soran Moghadam'a, "Bankaların da sorunları var. Sermaye yapılarını yeni yeni güçlendiriyorlar. Faiz onlara daha cazip geliyor. BDDK'nın da sıkı kuralları etkisini gösteriyor" yanıtını verdiler.

İŞ DÜNYASINA HÜKÜMETİ SORDU
Moghadam, iş dünyasına, "hükümetin performansı"nı da sordu. IMF'nin, üzerinde duracağı konulara ilişkin ipucu veren bu sorular, kamu maliyesi ve reel sektörde yoğunlaştı. İşte, IMF Türkiye Masası Şefi'nin merak ettiği sorular

* İhracatçı neden kur riskini satmıyor?

Çünkü, bankaların sermaye sorunları tam çözülmedi. Faizden daha iyi kazanıyorlar.

* Reel sektör, kur politikasından nasıl etkileniyor?

Kurun düşük seyretmesi kadar, yarın ne olacağının bilinmemesi de belirsizlik yaratıyor.

* İç piyasa çok daraldığı için mi ihracat bu kadar artıyor?

İhracatçı, fiyat indirimi pahasına dış pazarını kaybetmeme mücadelesi veriyor. İç pazara endekslenerek üretimi sürdürmek mümkün değil.

* Hükümetin kanun yapma performansını nasıl buluyorsunuz?

Parlamentoda, hızlı yasa yapabilecek güçlü bir çoğunluğu var.

* Hükümetin kamu maliyesi alanındaki adımları yeterli mi?

Mali disiplinden taviz verilmemesi gerektiği çok açık. Bazı bakanlar da bunu vurguluyor.

* İş Yasası, sanayi ve hizmetler sektörüne nasıl yansıyor?

Önemli olan kayıtdışılığın azaltılması. Bu masanın etrafında bile kayıtdışılığı tercih edenler olabilir.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır