kapat
09.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İkizler ayrılamadı

İranlı, birbirlerine kafadan yapışık siyam ikizleri, ayrılmak üzere girdikleri zorlu ameliyattan sağ çıkamadı. Onlar 29 yılın sonunda bağımsız hayatları olsun istiyorlardı, ama olmadı...

Singapur'daki Raffles Hastanesi'nde pazar günü başlayan ameliyattan yapışık ikizler Ladan ve Laleh sağ çıkamadı. Birbirlerine kafadan yapışık ikiz kardeşleri ayırmak için gerçekleştirilen, 28'i uzman 128 doktorun katıldığı "Umut Operasyonu" adı verilen ameliyattan istenen sonuç alınamadı. Doktorların ameliyatın bitmesine birkaç saat kaldığına dair yaptıkları açıklamanın ardından tüm dünyayı hüsrana boğan kötü haber geldi. Çok kan kaybeden ve kan basıncı düzensizleşen Ladan, kurtulamadı. Laleh'in ise durumunun çok kritik olduğu, kan basıncı seviyesinin düzeltilmeye çalışıldığı ifade edildi. Herkes, doktorlardan gelecek "iyi" haberi bekliyordu. Ancak yaklaşık bir saat sonra ikinci bir açıklama yapıldı Laleh de kurtarılamamıştı. 29 yıldır yapışık yaşayan kardeşler, böylece yine ayrılmadı...

Zorlu ameliyat pazar günü başladı. İlk aşamasında, ortak kafatası kesildi. Doktorlar yıllardır kardeşlerin beyinlerini inceliyordu. Tek kafatası içinde iki ayrı beyin bulunuyordu. Beyinleri ise ortak bir damar birleştiriyordu. Kafatası kesilecek, damar ikiye ayrılacak ve ardından da deri ve kaslardan alınan dokularla kafatasları tamamlanacaktı. İlk gün başarılı geçti. Ancak doktorlar beyinlerin tahmin ettiklerinden de fazla yapışık olduğunu, bu nedenle işlerinin uzayacağını açıkladılar. Yine de ikizlerin durumları iyiydi. İkinci gün ise en önemli bölüm tamamlandı. Beyinler arasında bağlantıyı oluşturan bir parmak kalınlığındaki ortak damar ayrıldı. Bu damar ikizlerden birinde kaldı. Ve birinin kalçasından alınan uyluk damarı, ortak damar yerine kardeşine takıldı.

DOKTORLAR UYARMIŞTI
Bunun ardından umutlar arttı. Çünkü bir sorun yaşanmamıştı o ana kadar. Ancak dün sabah, ameliyatın başlamasının üzerinden 53 saat geçtikten sonra, hastaneden yapılan açıklamada ikizlerin durumunun kritik olduğu söylendi. Ameliyatın önemli aşaması tamamlanmış, sadece birkaç saat kalmıştı. Fakat çok kan kaybedenlerin durumları ağırdı. Bu açıklamanın hemen ardından ise Ladan'ın öldüğü haberi geldi. Kan basıncı seviyesi dengelenememişti. Hastane sözcüsü Prem Kumar "Ladan'ın öldüğünü açıklamaktan üzüntü duyuyorum" dedi. Ve bundan kısa süre sonra, hiç istemediği halde aynı yorumu Laleh için yapmak zorunda kaldı.

İranlı Laleh ve Ladan Bijani, ikisinden birinin ölme ya da sakat kalma riskini bilerek ameliyat olmayı tercih etmişlerdi. Tek istekleri birbirlerine karşıdan bakabilmekti, aynadan değil. Ayrıca hukuk okumuşlardı ve hayatlarına ayrı ayrı devam etmek istiyorlardı. Biri avukatlık yapmak, diğeri ise gazeteci olup dünyayı dolaşmak niyetindeydi.

Sevdikleri renkler dahi farklıydı. Bu nedenle tüm riske rağmen ameliyat olmak istediler. Doktorlar kendilerini uyarmış, hayatta kalma şanslarının yüzde 50 olduğunu söylemişlerdi. İlk önce, 1996 yılında Alman doktorlara başvurdular. Ancak bu istekleri "ölümcül" olabileceği gerekçesiyle reddedildi. Siyam ikizleri, kendilerini ayırmaya razı olacak doktor arayışlarını sürdürdü. İkiz kızkardeşler, aralarındaki farklılıkların, 7 yıl önce ayrılma düşüncesini doğurduğunu belirtiyor, baş ağrılarından şikayet ediyorlardı.

DÜNYA ARKALARINDAYDI
Kasım ayında ameliyatın yapılacağı Singapur'a yerleştiler. Doktorlar "emin olmalarını" istiyorlardı. Onlar da her seferinde ayrılmak istediklerini vurguluyorlardı. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak ameliyata hazırlanmaya başladılar. Singapur halkı onların yanındaydı. İran'dan da her gün binlerce mektup ve çiçek alıyorlardı. Dünya onları izliyordu. Ladan, ameliyattan önce yaptığı bir açıklamada "Ameliyat olacağımız için çok mutluyuz. Biraz gerginiz ama mutluluğumuz üzüntümüzü bastırıyor. Bunun için çok bekledik. Allah ayrılmamazı istiyorsa, bu gerçekleşecek ve ameliyattan sağ çıkacağız" demişti. Kardeşlerin ölüm haberi herkesi yasa boğdu. Ameliyathanenin önünde bekleyen gazeteciler, kötü haberin ardından bulundukları yeri göz yaşları içinde terk etti.

İRAN HALKI MATEMDE
Ameliyattan önce, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ikizler için dua edeceğini söyledi ve tüm ülkeden ameliyatın başarılı geçmesi için dua etmesini istedi. Hatemi "Tüm kalbimle Allah'tan Ladan ve Laleh'e yardım etmesini diliyorum" dedi.

Kardeşlerin ölümünü İran'da tüm televizyon kanalları yayınlarını keserek bildirdi. Heyecanla ameliyatın bitmesini bekleyen ülke yasa boğuldu. Ülkenin çeşitli yerlerinde kardeşler için tören düzenleneceği belirtildi.

Ladan ve Laleh, tüm dünya tarafından tanınıyordu. Ameliyata karar verdikleri zaman dünyanın her yerinden risk almamaları gerektiğine dair mektuplar almışlardı.

YAŞTAN KAYBETTİLER
Eğer yaşları daha küçük olsaydı, kurtulma şansları olabilir miydi? Doktorlara göre bu sorunun yanıtı "evet". Çünkü yaş ilerledikçe iyileşme oranı da azalıyor, bünye kısa sürede toparlanamıyor. Hastane, siyam ikizlerinden ücret almadı. Doktorlar da bu zorlu ameliyat için herhangi bir ücret talebinde bulunmadı. İran hükümeti, hastaneye ameliyat öncesi çabaları için 300 bin dolar göndereceğini açıkladı. Ayrıca ameliyatın gerçekleştirildiği Raffle Hastanesi'nin hisselerinin, kardeşlerin ölüm haberinin ardından yüzde 11 düştüğü ifade edildi.

TÜM DÜNYA AĞLIYOR
Bugüne kadar, Ladan ve Laleh ile onlarca röportaj yapıldı. Ladan her zaman daha çok konuşan taraftı. Soruları genellikle Ladan yanıtlıyordu. Hatta onlar için özel olarak üretilen arabayı dahi kullanıyordu. Zaten ameliyattan önce de o konuşmuştu gazetecilerle. Umutlu ve inançlı görünüyordu. Ancak, Ladan ve kardeşi, en büyük dilekleri olan, birbirlerine karşıdan bakmayı gerçekleştiremediler. Bütün dünya şimdi onlar için ağlıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır