kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

NECATİ DOĞRU


İbret al: Uzan'ı medyası kurtaramadı!

İnsan muhteşem bir varlık. Ders çıkartabilirse! İbret al, ders çıkart Uzan'ı medyası bile kurtaramadı. Televizyonları ve gazetesi vardı. Uzanlar büyük kudret sahibiydiler, bütün güçleri ellerinde toplamışlardı.

Bankalara sahiptiler.

Elektrik şirketleri...

Telefon... Çimento...

Dağıtım... İnşaat...

Alüminyum...

Petkim'e de en yüksek fiyatı vermişlerdi...

Halktan destek bulma sürecine girmiş siyasi partileri gümbür gümbür geliyordu. Bu kadar büyük kudreti korumaya, kollamaya, devam ettirmeye gazete ve televizyonları yetmedi. İbret al Bankası olan gazete patronu sıra sana da gelebilir. Sen istediğin kadar Uzanlar gibi dikine dikine değil de alttan alttan gitmeye çalış, "iktidara kim gelirse onunla iyi geçinmeye, ters düşmemeye" uğraş. Seçimlerden önce gazete ve televizyonlarınla ateş ettiğin lider, seçilip başbakan olunca Karadenizliler gecesinde istediğin kadar onun masasına yanaş.

TV'leri... Gazeteleri...

Uzanlar'ı kurtaramadı.

Seni de kurtaramaz.

***

İbret al Kararını ver.

Bankacılar, bankacılık yapmalı.

Gazeteciler, gazetecilik yapmalı.

Bankacılık gücü, televizyonculuk gücü, gazetecilik gücü, elektrik dağıtım şirketi gücü, sigorta şirketi gücü, orduya zırhlı araç satan fabrika gücü, turizm tatil köyü gücü, radyoculuk gücü, dergicilik gücü, film şirketi gücü, gazete dağıtım şirketi gücü tek bir patronda toplanınca bunun adı "oligarşi" oluyor.

Demokrasi olmuyor.

Demokrasilerde güçler tek elde toplanmıyor. İbret al, ders çıkart Gazeteleri ile televizyonları Uzanlar'ı niçin kurtaramadı? Gazetecilik ile bankacılığı aynı elde toplamak "işin doğasına uygun değil de" onun için...

Gazetecilik nedir?

Sır açıklama mesleğidir.

Bankacılık nedir?

Sır saklama mesleğidir.

"Sır saklama mesleği olan bankacılık" ile "sır açıklama mesleği olan gazeteciliği" aynı elde, tek patronda toplamak bu iki mesleğin de doğasına aykırıdır.

İki mesleğe de terbiyesizliktir.

İhanettir, hançerlemektir.

***

İbret al! O büyük kudret sahibi, bugüne kadar kimsenin diş geçiremediği Uzanlar'ı, gazeteleri de kurtaramadı... Televizyonları da... Hitler de, Stalin de, Mussolini de, Saddam da bütün güçleri tek elde toplamışlardı. Ülkelerinin gazetelerini besleme yapmışlardı. Hitler'i de, Stalin'i de, Mussolini'yi de, Saddam'ı da gazeteleri kurtaramadı.

Uzanlar'ın bankasına el koydu diye gazetelerinde Başbakan'a "Cesur siyasetçi... Kararlı kadrosu var..." diye ince yağlar çekerek yaranma fırsatı çıkartma... Uzanlar darbe yedi diye de sevinme payı çıkartma....

İbret al, ders çıkart

Basının besleme olmaktan çıkabilmesi, genel yayın yönetmeninin iş takipçisi olmaktan, yazarın tetikçi olmaktan kurtulabilmesi için gazeteciler gazetecilik, bankacılar bankacılık yapmalı.

İnsan muhteşem yaratık.

İbret alabilirse..

Mesajlarınız için: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır