kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Tezkereden beter

Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde, ABD askerleri ile Talabani'ye bağlı peşmergelerin ortak baskınıyla 11 askerimizin gözaltına alınması Ankara için tam bir şok oldu.

Çünkü son dönemde o ünlü 1 Mart tezkeresi depreminin iki ülke arasındaki ilişkilerde yarattığı büyük hasarın onarılmakta olduğu inancını uyandıran bir dizi gelişme yaşandı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal, Washington'da aralarında Neo-Con'ların, yani Pentagon Şahinleri'nin de bulunduğu ABD yönetimi yetkilileriyle yaptığı görüşmelerden son derece olumlu izlenimlerle döndü.

ABD, "Türk yetkililer uzun süre Beyaz Saray'a ayak basamaz" diye ifade ettiği boykottan vazgeçti, Dışişleri Bakanı Gül'ün gezisine yeşil ışık yaktı. Ziyaretin bu ayın 20'sinden sonra gerçekleşmesi bekleniyor(du).

Türkiye de bir dizi iyiniyet adımı attı. Örneğin Irak'ın yapılandırılmasına katkı için elektrikten suya, petrolden telefona kadar birçok ihtiyacın karşılanmasını öngören bir paket önerdi.

Ayrıca ABD-İngiliz kuvvetlerine destek için bu yaz sonuna kadar oluşturulması beklenen Irak İstikrar Gücü'ne de asker vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Daha da önemlisi, "Kırmızı çizgiler"le dolu Kuzey Irak politikasını kökünden değiştirdi. Irak'ın sadece kuzeyine değil, tümüne dayanan yeni bir bakış açısı geliştirdi...

ABD'nin Kürt can simidi
Peki bulutlar dağılırken, Süleymaniye olayı neden patlak verdi? Soruya yanıt ararken, Irak'ta bugünkü koşulları irdelemek gerekiyor.

ABD bu ülkede savaşı kazandı ama barışı kaybetmek üzere. Hatta yeni bir Vietnam felaketi olasılığı bile seslendiriliyor. Bu korkunun en somut belirtisi, basında "morass" sözcüğünün sıkça kullanılmaya başlanması. 30 yıl önce Vietnam savaşı sırasında da "quagmire" sözcüğü pek yaygındı. İkisi de aynı anlama geliyor "Bataklık!"

Beyaz Saray savaşın başında en çok 2 yıl sonra Yeşil Bereliler'in evlerine döneceklerini söylüyordu. Şimdi ise "En az 5 yıl" tahminleri yapılıyor. Saddam rejiminin kalıntılarından oluşan direniş güçlerinin hemen her gün bir Amerikan askerini öldürdüğü, en büyük grubu meydana getiren Şiiler'in aralıksız protesto gösterileri yaptığı Irak'ta 5 yıl kalmak... Düşüncesi bile titretiyor.

İşte ABD'nin bu düşman ortamda tek güvendiği grup, kendisiyle tam işbirliği yapan Kürtler. Olay çıkmayan tek bölge de Kuzey Irak. ABD bu uysallığı ödüllendirmeye kararlı Irak ordusunda peşmergeler de yer alacak. İlerde kurulacak hükümette Talabani ve Barzani'ye önemli görevler verilecek.

Şahinler'in oyunu
Kürt liderler bu dostluk ve işbirliği karşılığı ABD'den bir talepte bulundular Kuzey Irak'taki Türk gücünün çekilmesi. Bu istek Irak'ın patronu Pentagon Şahinleri'nin de işine geldi. Çünkü Erdoğan Hükümeti'ne karşı yumuşamış olsalar da Silahlı Kuvvetler'e kırgınlıkları, hatta kızgınlıkları devam ediyordu.

Süleymaniye baskını bu gelişmelerin sonucu. Ankara hop oturup hop kalkarken hükümetin Washington'da sadece Şahinler'in düşmanı Dışişleri Bakanı Powell'a ulaşabilmesi, işin vehametini daha da artırıyor. Belli ki Pentagon, Türk Ordusu'nun damarına basmak niyetinde. Baskının ABD'nin ulusal bağımsızlık bayramı nedeniyle muhatap bulmayı güçleştirecek 4 Temmuz'a denk getirilmesi bunun kanıtı...

Süleymaniye olayı reddedilen tezkereden daha ağır sonuçlara gebe. En azından Genelkurmay cephesinden...

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır