kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

MUHARREM SARIKAYA


Türkiye'ye 'çıkın' mesajı gibi

Süleymaniye'de, Türk Özel Timi'nde görevli 11 askerin gözaltına alınması ve sonrasındaki gelişmeler dün Ankara'da şu iki sorunun yanıtının aranmasına yol açtı

"Washington ile Irak'taki komutanlık arasında bir koordinasyon bozukluğu mu var? Yoksa Washington'un başka bir amacı mı söz konusu?"

Buna neden, olayın başlangıcından dün akşam saatlerine kadar Ankara ile Washington arasındaki telefon trafiğinde yaşanan gelişmelerdi. Üst düzey yetkilinin aktardığına göre, önceki gün saat 14.00'te Türk Özel Timi'nin Süleymaniye'de ABD askerleri tarafından gözaltına alındığı haberi ulaştığında inanılmak dahi istenmemiş.

Powell'a telefon
Bölgedeki Kürt grupları KDP-KYB'nin ve Washington'un bilgisi dahilinde 7 yıldır Süleymaniye'de Ateşkes İzleme Gücü görevini yapan Türk Özel Timi ile ABD askerleri arasında böyle bir olayın yaşanmış olabileceğine inanılmak istenmemiş.

Peşmergelerin bir hareketi olabileceği üzerinde durulmuş.

İlerleyen saatlerde, olay doğrulandığında Ankara ilk şoku yaşamış.

Buna rağmen, geçmişte İncirlik'te görev yaparken de yarattığı sıkıntı dolayısıyla disiplin cezası alan ve Türkiye'den uzaklaştırılan, bölgedeki ABD askerlerinin komutanı Albay William Mayville'nın kişisel hıncının bir sonucu olabileceği üzerinde durulmuş.

Olay konusunda ABD ile ilk temas, Genelkurmay'dan gerçekleşmiş.

Bağdat'taki komutanlık, "Böyle bir olaydan bilgi sahibi değiliz, araştıralım" yanıtını vermiş.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Powell'ı ararken, Büyükelçi Faruk Loğolu da Washington'da temaslara başlamış.

Powell'ın Gül'e ilk sözleri şöyle olmuş

"Olaydan benim de yeni haberim oldum. Şunu bilin ki askerlerinizle ilgili kötü bir durum söz konusu değil. Sağlıkları ile ilgili bir problem yok. Bizzat ilgileniyorum. Serbest bırakılmasını sağlayacağız."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, NATO Başkomutanı ve Avrupadaki ABD Kuvvetleri Komutanı Jones ile yaptığı telefon görüşmesinde verilen yanıt da aynı olmuş. ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile yapılan temaslardan benzer yaklaşımlar gelirken, beraberinde şu söz verilmiş

"Askerleriniz en geç sabah saat 08.00'de bırakılacak."

Bölgeden çıkın mesajı
ABD'nin en üst yönetiminden sabah saati için verilen bu güvence dün saat 18.30'u gösterdiğinde yerine getirilmiş değildi.

Daha ilginci yapılan bütün temaslara rağmen, askerlerin neden gözaltında tutulduklarına ilişkin bir bilgi dahi Washington'dan Ankara'ya ulaşmamıştı.

Ortada, sadece Kerkük'ün yeni seçilen Belediye Başkanı'na Türk özel timinin bir suikast hazırlığı içinde olduğu kuşkusu ile böyle bir operasyonun yapılmış olduğuna ilişkin bilgi vardı. Ankara her ne kadar, iyimser bir bakış açısıyla bu durumu Washington'un Irak'ta koordinasyon eksikliğine bağlasa da hemen herkesin kabul ettiği bir gerçek vardı

"ABD, tezkerenin acısını çıkarıyor. Askerinizi bölgeden çekin mesajı veriyor."

Nitekim bunun ilk sinyalleri de bir hafta önce Ankara'ya ulaşmıştı.

Geçen hafta sonunda ATV'de Ankara'da Sabah programımıza konuk olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e ABD'nin Türk askerinin bölgeden çıkmasını istediği yönündeki duyumları hatırlattığımızda şu yanıtı vermişti

"Bizim başka bir ülkenin toprağında gözümüz yok, başka ülke toprağında da bulunmak istemeyiz. Ama orası kontrol edilebilmeli ve Türkiye'ye karşı faaliyetler gösteren terörist unsurlar barınmamalı. Bu çözülünceye kadar da bölgedeyiz."

Gül kararlı bir şekilde bunları söylese de gelecekte konunun Ankara ile Washington arasında sorun yaratmaya devam edeceği görülüyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır