kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Irak'ta ABD'nin başı çok ağrıyacak

Yerel Amerikan askeri makamlarının kendi başına hareket etmesi, Irak'ta gittikçe büyük sorun yaratıyor. Tutuklamalar Washington'ın bilgisi dışında gözüküyor

Süleymaniye'ye'de 11 Türk askerinin tutuklanmasının, ABD Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray ve muhtemelen Bağdat'taki sivil otoritenin bilgisi dışında, Kuzey Irak'ta Kürt gruplarla birlikte çalışan ABD askeri idaresinin insiyatifiyle gerçekleştiği iddia edildi.

ABD'de tüm resmi makamların tatil olduğu ve Washington'un neredeyse tamamen boşaldığı 4 Temmuz'da gerçekleşen olay, Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafindan Abdullah Gül'ün, Colin Powell'ı aramasıyla öğrenildi. Olayın Pentagon üst yönetimi ve Bağdat'taki sivil Amerikan Valisi Paul Bremer'ın da bilgisi olmadan gerçekleştiği öğrenildi.

Sabah'ın görüştüğü ve Irak konusunda Amerikan yonetimine danışmanlık yapan bir isim, Irak'taki yerel Amerikan askeri otoritelerin gittikçe özerk davranmasının bir süredir Bağdat ve civarında bazı zorluklara yol açtığını belirtti. Örneğin savaşın hemen sonrasında, Irak'taki Amerikan güçlerinin başındaki General McKiernan, Bağdat'a sivil vali olarak atanan Jay Garner'la eşit statüdeymiş gibi davranarak, kendi kararlarını sivil yönetimin iznine bağlamayı reddetmişti. Amerikalı kaynaklar, Amerikan askeri güçleri ve Paul Bremer yönetimindeki sivil idare arasındaki otorite kopukluğunun Bağdat içinde büyük ölçüde giderildiğini, fakat K.Irak'ta inisiyatifin yerel askeri komutanlarda olduğunu belirtiyor. Süleymaniye'deki tutuklama olayında, bölgedeki Amerikalı yetkili Albay Mayville'in tüm askeri güçlerden sorumlu General McKiernan'la danışıp danışmadığı bilinmiyor.

KUŞKULU BİR DURUM
Bu arada Süleymaniye'deki olayın, Ankara'nın Bağdat'a Amerikan idaresiyle danışma ve koordinasyon amaçlı askeri bir tim göndermesinin tartışıldığı zamana denk gelmesi de kuşku uyandırdı. Sabah'ın Amerikan kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin talebi üzerine Bağdat'a askeri koordinasyon amaçlı bir TSK ekibi gönderilmesi konusu, bir süredir gündemdeydi. Süleymaniye olayının olası bir Türk ekibinin Bağdat'ta konuşlandırılması öncesinde gerçekleşmesi, kuşku verici bulundu. Kuzey Irak'taki Amerikan askeri birlikleri Kürt gruplarla yakın mesai içinde bulunuyor.

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır