kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

'Yapılan çok çirkin bir olay'

Başbakan Erdoğan, bu olay "Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermiştir" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, başta olmak üzere siyasi parti temsilcileri, Türk askerlerinin ABD askerleri tarafından gözetim altına alınmasına sert tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan, gelişmelere tepkisini "Çirkin bir olay" sözleri ile gösterirken, Dışişleri Bakanı Gül "Yakışık almayan bir iş" dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin MKYK toplantısından önce kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Erdoğan, "Bunun tasvip edilebilir, olumlu görülebilir bir yanı yok. Tamamen çirkin bir olay. Olmaması gereken bir olay. Böyle bir ittifak içerisinde olan ülkelerin müttefikine böyle bir girişimde bulunulması hiçbir siyasi üslüpla kabul edilemez" dedi. Başbakan Erdoğan, partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısında ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün derhal girişimde bulunarak, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı aradığını söyledi. ABD ile temasların Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Erdoğan, "Ancak bu girişimler, kısa sürede sonuç vermedi. Askerlerimizin serbest bırakılma süreci uzadı. Bunun sebebi, ABD elçiliklerinin kapalı olmasıdır. Aksi takdirde daha kısa sürede halledilebilirdi" dedi. Gül'ün, Powell ile sürekli temasta olduğunu belirten Erdoğan, "Sabah askerlerimizin bırakılmasını bekliyorduk. Saat 08.00'de bırakma sözü vermişlerdi. Ancak hala askerlerimiz bırakılmadı. Bu olay Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermiştir" dedi.

GÜL: YAKIŞIKSIZ BİR OLAY
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de olaya tepkisini "Yakışık almayan bir iş'' sözleriyle gösterdi. Gül, Kayseri de gazetecilerin soruları üzerine "Neresinden bakarsanız bakın, yakışık almayan bir iş. İki müttefik ordu arasında bu tür şeylerin olması kabul edilemez. Gerek Ankara, gerek Washington nezdinden bütün temaslar devam ediyor."

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise "ABD'nin bu tutumundan sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Amerika'ya yapmayı düşündüğü ziyareti tekrar gözden geçirmesi gerekir" diye konuştu.

'Askerler serbest bırakılsın'
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada olay protesto edildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi "11 Türk Silahlı Kuvveti mensubunun Amerikan askerlerince müsadere edilerek Kerkük'te gözaltına alınmaları, hükümetimiz ve Genelkurmay Başkanlığı'nca derin üzüntü ve tepkiyle karşılanmıştır. TSK mensupları derhal serbest bırakılmalı, olaya karışan Amerikalı yetkililer hakkında işlem yapılmalı.''

Hüseyin ÖZALP


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır