kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Yine aynı albay yine gerginlik!

11 Türk Özel Tim görevlisinin gözaltına alınmasının arkasından yine William Mayville isimli albay çıktı. Mayville, daha önce de Türk timlerinin "Türkmenlere silah dağıttığını" ileri sürmüştü

Irak'ın Süleymaniye kentinde görevli 11 Türk Özel Timi'nin ABD askerleri tarafından gözaltına alınmasıyla Ankara ile Washington arasında yaşanan gerginliğin arkasından yine aynı albay çıktı. PKK/KADEK'e yakınlığı ile tanınan ve daha önce İncirlik Üssün'de görevli iken "disiplinsiz" davranışı nedeniyle görevden alınan ABD'nin Kerkük'te görevli albayı William Mayville'nin olaya neden olduğu bildirildi. Ankara, Albay Mayville'in derhal görevden alınmasını istedi.

BU İLK DEĞİL
ABD'li Albay Mayville, daha önce de Kuzey Irak'taki Türk timlerinin "Türkmenler'e silah dağıttığı" yönündeki iddialarını ortaya atarak, sınır dışı edilmelerinin arkasındaki isimdi. Mayville, bu olaya ilişkin yabancı basın kuruluşlarına verdiği demeçlerde, "Buradaki Türk askerleri Türkmen gruplara silah ve para dağıtarak, onların güçlenmesini sağlamaya çalışıyorlar" açıklamasında bulunmuştu. Albay Mayville, bölgede bulunan PKK/KADEK unsurları ile de temas etmiş ve bu durumda Türkiye'nin tepkisine neden olmuştu. Albay Mayville'ın PKK/KADEK ile temasını ABD tarafı, "Silah bırakmalarını sağlamak için temas edildi" diye gerekçelendirirken Ankara bu duruma, "Terör örgütünü cesaretlendiriyor" diye tepki göstermişti.

UYARILACAK
Nitekim, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal de geçen ay Washington'da yaptığı temaslarda, Mayville'in Türkiye'ye karşı tutumundan duyulan rahatsızlığı ABD'li yetkililere iletti. Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden biri, Ziyal'in, Albay Mayville konusunda Washington'dan inisiyatifi ele almasını istediğini bildirdi. ABD'li yetkililerin ise Ziyal'in ortaya koyduğu bazı belgeler ve bilgiler karşısında Mayville'nin fevri davranışlarda bulunduğunu kabul ettiklerini de belirten üst düzey Dışişleri yetkilisi, Washington'un "Türkiye'den biraz daha sabırlı davranmasını rica ediyoruz. Albay Mayville kısa bir süre sonra zaten emekli olacak. Bizde bu süre içinde, kendisini uyaracağız ve davranışlarını daha dikkatli izleyeceğiz" sözünü verdiği bilgisini de aktardı.

İŞTE ALBAY'IN SABIKA LİSTESİ
Ankara'ya ulaşan istihbarat raporlarına göre Kerkük'teki ABD Kuvvetleri'nin komutanı Albay William C. Mayville'in bugüne kadar yaptığı uygulamalar bölgedeki Türkmen nüfusun aleyhine işledi.

İşte Kuzey Irak'ta Türk askerine baskın yapan Mayville'in sabıka dosyası;

* Kerkük kent konseyi seçimlerinde Türkmenleri yok saydı. 24 kişilik listeye 6 kontenjan daha aldı ve bunların tamamına Kürtleri atadı.

* Arap ve Asurilerden Kürt adaya oy vermelerini istedi. Buna rağmen Arapların büyük bölümü Türkmenlerden yana tavır koydu.

* Peşmergelerin Kerkük'e girmesinin ardından Araplar'a yönelik saldırılara göz yumdu. Mayville'e durumu şikayet için giden bir Arap komutanın odasından çıkışta öldürüldü.

* Kürtlerle Araplar arasında çıkan çatışmada ABD askerlerine "Araplar'ı püskürtün Kürtlere dokunmayın emri" verdi.

* Arapların üzerine helikopterlerle ateş açma emri verdi. Ateş sonucunda 11 Sünni Arap öldürüldü.

* 144 kişilik meclise kendi inisiyatifini kullanarak 117 Kürt delege atadı. "Kürtler bizim müttefikimiz. Onlara karşı savaşamayız" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır