kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İntikam hamlesi mi?

Kuzey Irak'ta ABD'li askerlerin Türk timlerini gözaltına alarak Kerkük'e götürmesi, reddedilen tezkerenin intikamı olarak yorumlanıyor.

Olay Ankara'da büyük rahatsızlık yarattı. Tezkere krizinden sonra bir türlü düzelmeyen ilişkilere vurulan son darbe diye değerlendirildi


Ankara- ABD, Meclis'in reddettiği tezkereyi bir türlü unutamadı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in Washington'a yaptığı ziyaret ile yumuşama eğilimine giren Türkiye-ABD ilişkileri önceki gün Süleymaniye'de göreven yapan 11 Türk askerinin ABD askerleri tarafından gözetim altına alınarak Kerkük'e götürülmesi nedeniyle yeniden gerildi.

Türk askerlerinin serbest bırakılması için Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı nezdinde yapılan girişimlere, Washington'dan beklenen olumlu yanıt bir türlü gelmedi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, önceki gün meydana gelen olayı İngiltere'den dönerken uçakta öğrendi. Bakan Gül, Ankara'ya gelir gelmez Başbakanlık'a geçerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan ve Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile de irtibata geçti.

POWELL'LA GÖRÜŞTÜ
Gül, daha sonra ABD'li muhatabı Colin Powell'ı arayarak, konuya müdahale etmesini istedi. Powell ise, olayın Washington'ın bilgisi dahilinde olmadığını belirterek, gereğininin yapılacağını Gül'e iletti.

Bakan Gül, ertesi gün Kayseriye gitti, ancak Dışişleri Bakanlığı'nda sorunun çözümü için dün yoğun bir çaba harcandı. Dışişleri Bakanlığı'na olayla ilgili gelen ilk bilgilerde, ABD'li askerlerin Süleymaniye'deki Türk timinin ofisinin dışında, Türkmen bürosunu da bastıkları öğrenildi. ABD'li askerlerin, Türkmen radyosunun yayınını kapattıkları ve Türkmenlere kimlik denetimi yaptığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Robert Deutch, Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularına, "Sorunun en kısa zamanda çözüme kavuşması için temas halindeyiz'' yanıtını verdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın Pentagon ile yaptığı temaslar da sonuç getirmedi.

Olayla ilgili hiçbir gelişme olmaması üzerine, Türkiye'den bir heyet dün öğleden sonra Süleymaniye'ye hareket etti.

İLİŞKİLERE DARBE
Son olay tezkere krizinden bu yana bir türlü rayına oturamayan Türkiye-ABD ilişkilerine son darbeyi vurdu. Washington, Ankara'nın Türk askerlerinin serbest bırakılması için yaptığı tüm girişimleri yanıtsız bırakarak, "olay araştırılıyor" demekle yetindi. Hükümetin, tezkere kriziyle gerilen Türkiye-ABD ilişkilerinde "bahar havasına" girildiği yönündeki açıklamaları ise bu son olayla yerini sert demeçlere bıraktı.

ABD, Irak operasyonu çerçevesinde, TBMM'nin tezkereyi reddetmesi nedeniyle uğradığı "hayal kırıklığını" bir türlü unutamadı. ABD yöneticileri savaşın faturasını her fırsatta Türkiye'ye çıkarmaya başladı. İşte adım adım ABD'nin intikam hamlesi

* Savaşın ardından Irak'ta kontrolü ele geçiren ABD, Türkiye'nin bölgedeki kırmızı çizgilerinin KDP ve KYP tarafından bir çok kez ihlal edilmesine rağmen, bu konuda hiçbir girişimde bulunmadı. Washington'ın bu tutumu, Ankara'da büyük rahatsızlık yarattı.

* Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz, yaptığı açıklamalarda, TBMM'den tezkereye red kararı çıkmasının sorumluluğunu TSK'ya yükledi. Askerleri ağır sözlerle eleştirdi.

* Türkiye, ABD'ye Irak'ta oluşturulacak çokuluslu barış gücüne asker gönderme önerisini sunmasına rağmen ABD, bunu istemedi.

* Bush yönetimi, Irak'ın yeniden yapılandırılması konusunda da Türkiye'nin devre dışı kalması için her yolu denedi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in, geçen ay Washington'a yaptığı ziyarette, Türkiye'nin Irak'ın yeniden yapılandırılması kapsamında yapabilecekleri listesini ABD'ye sunmasına rağmen, Washington'dan henüz olumlu bir yanıt gelmedi.

* ABD'nin verdiği ekonomik yardım sözünü de sürümcemede bıraktı

* ABD, Sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı, yeniden gündemine aldı.

ABD'den gözaltı açıklaması
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı sözcüsü Yarbay Nick Balice "Bu konudan haberdarız. Soruşturma sürüyor. Şu anda elimde size verebileceğim bir ayrıntı yok'' dedi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un nöbetçi ofis yetkilileri ise "Biz bu konuda yorum yapmayacağız'' diyerek, konuyla ilgili soruların ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'na iletilmesini tavsiye etti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir yetkilisi de, bu konuda ellerinde bilgi olmadığını söyledi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır