kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

500 milyon dolar Kıbrıs'ta battı

Kıbrıs'taki İmar Off-Shore'da bulunan 500 milyon doların yaklaşık 300 milyon doları gerçek kişilere ait. Sayıları 19 bine ulaştığı sanılan mudiler için zor bir süreç başlıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) tasfiye sürecine aldığı İmar Bankası'nda off-shore hesabı bulunanların canı yanacak. Edinilen bilgiye göre Uzan Grubu'nun Kıbrıs'taki İmar Off-Shore Bankası'ndaki mevduatların toplamı 500 milyon doları buluyor. Bunun yaklaşık 300 milyon doları sayıları 19 bine ulaşan gerçek kişilere ait. Geri kalan bölümünün ise İmar Bankası'nın depo hesabı ile Uzan Grubu'nun kendi şirketlerinin mevduatlarının oluşturduğu kaydediliyor.

İmar Bankası'ndaki off-shore hesapları halen bu sistemin mevduat sahibi için ne denli riskli olduğunu da ortaya koydu. Daha ilk günden BDDK, off-shore hesapların güvence kapsamında olmadığını duyurdu. BDDK, bugüne kadar Fon'a devredilen 20 bankada uygulanan yöntemin dışında bir yol seçerek bankanın tüm aktif ve pasiflerine değil sadece "mevduatına" güvence verdiğini bildirdi. İmar Bankası'nın ortaklık yapısını değil sadece yönetim ve denetimini devir almak ve tasfiye sürecini başlatmak yolu ile de Hazine'nin yüklendiği maliyetin düşürülmesi hedeflendi.

BONO VE REPO PANİĞİ
Ancak garanti kapsamı dışında bulunan off-shore hesaplar dışında İmar Bankası'nda repo yapan ya da Hazine bonosu alanlar da paniğe kapıldı.

Dün vatandaşlardan bu yönde gelen yoğun telefonlar üzerine konuyu uzmanlara danıştık. İmar Bankası'nda repo ve hazine bonosu alım işlemlerinin usulüne göre yapılmış olması durumunda korkmaya gerek bulunmadığını ifade eden uzmanlar, yine de BDDK'nın resmi bir açıklama yaparak konuya açıklık getirmesi gerektiğini kaydediyorlar. Aslında yatırımcıya satılan Hazine bonolarının Takasbank'ta saklanma zorunluluğu bulunuyor. Yani söz konusu bonoların ve reponun bir karşılığı olması gerekli. Eğer burada usulsüz bir işlem yapılmışsa söz konusu yatırımcılar için de yine yargı yoluna başvurarak alacaklarını tahsil etme seçenekleri bulunuyor.

Bin 500 bankacı daha işsiz
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından tasfiye sürecine sokulan İmar Bankası'nın 169 şubesinde çalışan bin 521 çalışan pazartesi gününden itibaren "işsiz bankacılar" listesine dahil olacaklar.

Devlet sadece mevduata güvence verdiği için çalışanlar doğacak tazminat haklarını yine Uzan Grubu'ndan talep etme durumunda. Bunun için de oluşturulacak Tasfiye Masası'na alacaklı olarak isimlerini yazdırmaları gerekiyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır