kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Dış ticaret açığını Rus gazı kapatacak

Tüzmen, anlaşmadaki bedelin yüzde 70'inin mal ve hizmet olarak alınması maddesi için Rusya'ya baskı yapacak

Türkiye, 2 milyar doların üzerine çıkan dış ticaret açığının düşürülmesi için, Rusya'dan 1984 tarihli Doğalgaz Anlaşması'nın offset hükümlerinin uygulanmasını istiyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 8-10 Temmuz'da gerçekleştireceği Moskova ziyareti sırasında, Türkiye'nin bu talebini bakan düzeyinde dile getirecek. Doğalgaz anlaşmasında, doğalgaz bedelinin yüzde 70'i ile Türkiye'den mal ve hizmet alınması öngörülüyor.

Tüzmen, Türkel Fuarcılık tarafından organize edilen ''LeShow'' Uluslararası Deri ve Kürk Fuarı'nın açılışına katılmak üzere 8 Temmuz'da Moskova'ya gidecek. Görüşmelerde, Türkiye'nin iki ülke arasındaki dış ticaretin artmasından duyduğu rahatsızlık dile getirilerek, ticarette dengenin sağlanması açısından 1984'te yapılan doğalgaz anlaşmasının offsete ilişkin hükümlerinin uygulanmasının önemine işaret edilecek. Anlaşmanın, doğalgaz bedelinin yüzde 70'i'nin Türkiye'den mal ve hizmet alımında kullanılmasına ilişkin hükmü, Rusya'da da ithalat ve ihracatın serbestleşmesi ve ödemelerde serbest dövizin kullanılması nedeniyle 1994'ten beri uygulanmıyor. Rusya ile ikili ticarette yaşanan sorunların görüşülmesi amacıyla 7-9 Temmuz tarihleri arasında yapılması öngörülen VI. dönem karma ekonomik komisyon (KEK) toplantısı Rusya'nın teyit vermemesi nedeniyle yapılamadı. İki ülke arasında en son 2000 yılında V. dönem KEK toplantısı yapılmıştı.

BİRÇOK SORUN VAR
İki ülke arasında, taşımacılık, Eximbank alacakları, bavul ticareti ve gümrük vergilerinin yüksekliği gibi pek çok ticari sorun bulunuyor. Doğalgaz alımı nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi sürekli artarken, dış ticaret açığı Türkiye'nin aleyhine gelişiyor. Rusya ile ticarette 1997'de 118 milyon dolar olan Türkiye aleyhine açık, 1998'de 807 milyon dolara, 1999'da 1 milyar 785 milyon dolara, 2000'de ise 3 milyar 242.6 milyon dolara yükseldi. 2001 yılında 2 milyar 552 milyon dolar olan açık, geçen yıl 2 milyar 321.1 milyon dolar olarak gerçekleşti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır