kapat
08.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu aralar Mesut'a haksızlık ediyorum

Bel fıtığı ameliyatı geçirdiği için İstanbul'da dinlenen Berna Yılmaz eşi için üzülüyor: Ankara'da çok yalnız kaldı; bana sitem ediyor. İyileşince eskisi gibi yanında olacağım

Geçmişte, Berna Yılmaz'ı yurtiçi seyahatlerinde izlemiştim. Bir bebeğin tozlu ayaklarını öperken de, gençlerin istekleri karşısında "bunları yaparım diyemem" derken de samimiydi. Yardımseverlik, alçakgönüllülük ve zarafet Berna Hanım'ın en ön plana çıkan özellikleri...

Tüm bunların yanısıra o farklı bir politikacı eşi; kem küm etmiyor, ne düşünüyorsa söylüyor, güçlü bir kadın portresi çiziyor.

Derviş "Kabinede kadın bakan istiyorum" derken, o Başbakan Yardımcısı'nın eşi olarak "Ben de kabinede kadın bakan istiyorum" demişti. Mesut Yılmaz'ın eşi olduğu için değil, kadınlara yönelik mesajlar verecek en iyi model olduğu için 8 Mart'ta Berna Yılmaz'la konuştum.

Kendisi uzun zamandır rahatsız. Rahatsızlığı bir uçak seyahatinde ortaya çıkmıştı. Bel fıtığını yıllarca ihmal eden Berna Yılmaz iki ay önce felç tehlikesiyle karşı karşıya kalınca apar topar ameliyat oldu. Hâlâ dinleniyor. Röportaj sırasında koltukta hep dimdik oturdu, minik köpekleri Fındık kucağına atladığında ise çok zorlandı.

MESUT EVE HEP İŞ GETİRİR
* Bir demecinizde Mesut Bey'i eleştirdiğinizi söylemiştiniz. Mesut Bey de sizi eleştirir mi?

Yapıcı eleştirilere her zaman taraftarım. Eğer eşler arasında güven ortamı tam anlamıyla sağlanmışsa, yapıcı eleştirilerin bunu daha da sağlamlaştıracağına inanırım.

* Mesut Bey eve iş getirir mi?

Her zaman eve iş getirir. Kendisinin öğrencilik yıllarından kalma, gece geç vakitlere kadar çalışma alışkanlığı vardır. Sağlığını riske atmayacak kadar geç saatlere varan çalışmalarına ses çıkarmamayı yıllardır alışkanlık haline getirdim.

SICAK BİR İLİŞKİMİZ VAR
* 25 yılı, gümüş yılı geride bıraktınız...

Evet 26 yıldır evliyiz.

* "Aşkın Ömrü 3 Yıldır" kitabını okumuşsunuz. Uzun bir birliktelikte aşkın yerini ne alıyor?

Kaybetmeme isteğiyle uzun yıllar birlikte olunuyor. Aşk 3 yılda ya da 20 yılda biter mi? Bu aşkın tanımını nasıl yaptığınıza bağlı. Bence en büyük aşk alışkanlıktır. Ayrılmama isteği gün geçtikçe artarsa bir ilişki uzun yıllar sürebilir.

* Mesut Bey sevgisini nasıl belli eder?

Nasıl bir ilişkiniz var diye soruyorsanız, sıcak bir ilişkimiz var derim. Ancak bu aralar Mesut'a biraz haksızlık ediyorum. Daha doğrusu sağlığım biraz haksızlık ediyor. Çok yalnız kaldı. Bu yüzden de çok sitem ediyor. Bir de "Sen burayı çok sevdin" gibi sözler söylüyor. Sağlığıma kavuşunca eskisi gibi eşimin yanında olacağım.

* Mesut Bey'in sigara alışkanlığından kurtulma çabasında olduğunu biliyoruz. Nasıl gidiyor?

Eşim iradeli biridir. 7 adımda sigarayı bırakmayı başaracağı gibi kilo da verecek. Bu aralar biraz kilo aldı.

Katılımcı olmak için mücadele edin
* Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Türkiye'deki kadınlara ne söylemek istersiniz?

Aslında her an düşünüp söylediklerimi bu vesileyle söylemek istiyorum. Genç kızların eğitimleri için ısrarlı olmalarını, eğitimlerini tamamladıktan sonra branşları ne olursa olsun, mutlaka toplumda katılımcı rol alma konusunda mücadele vermelerini istiyorum.

* İlkokul öğretmeniniz Rukiye Pulaş basında çıkan bir söyleşisinde sizin öğrencilik döneminiz için "mücadeleci ve yardımseverdi" demişti...

Yardımseverlik aslında onun bizlere kazandırdığı üstün bir vasıftır. Evet mücadeleciyim. Ama bu cerbezeli, geçimsiz, uyumsuz bir mücadelecilik değil. Hedefe ulaşma, sonuç alma mücadeleciliği. İyi niyetle yapılan her mücadelenin sonunda başarıyı getireceğine inanırım.

* 21'inci yüzyıla girdik. Size göre kadınların yaşayışları açısından baktığınızda neler değişti?

İstanbul'da yaşayan bir anne ve kızın yaşayışı çok farklı olmayabilir ancak Anadolu'da anne ile kız arasındaki fark 15-20 yılda çok arttı.

* Bunun nedeni ne?

Eskiden üniversiteler 3 büyük şehirdeydi. Oysa şimdi eskiden taşra denilen birçok yerde genç kızların en fazla ortaokul-lise okuyup evinde kısmetini beklediği şehirlerin çoğunda fakülteler var. Kızlarımız yüksek tahsil yapıyor. Meslek sahibi olarak hayata atılıyor.

* Türkiye'deki kadınlar dünyadaki değişimin neresinde?

Türkiye'deki kadınlar dünya kadınlarıyla başabaş durumda. Türk kadınları globalleşen dünyanın profiline fevkalâde uyum sağlamışlardır.

* Türkiye geneli için bunu söylebilir miyiz?

Hayır. Bu yüzden de her lafın başında eğitim diyorum. Eğitim sayesinde yurdumuzun her köşesinden çağdaş dünya kadını gençlerimiz hayata, üretime katılacaklardır.

EV KADINI HİZMETKåR DEĞİL
Türkiye'de Doğu'da, Batı'da, köyde, kentte farklı yaşam biçimlerinden milyonlarca kadın var. Bu * kadınların ortak noktaları neler?

Tüm Türkiye'yi gezdim. Türk kadının ortak yönü analık içgüdüsü ve üretkenliği. Kadınlarımız evlerindeki bir somun ekmeği ve ayranı dahi paylaşmaya hazır. Kendilerinden farklı giyiniyor olabilirsiniz; o başı örtülüdür ama sizin başınız örtüsüz diye sizi itmez, kucaklar.

* Türkiye ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Atlatmaya çalışıyoruz hep birlikte. Bu krizden en çok kadınlar örselendi desem, ne dersiniz?

Kadın ve erkeği ile mücadele ortaklaşa veriliyor. Ama kadın bunu mutfakta daha çok hissediyor derseniz buna katılırım.

* Bizim toplumumuzda mesaisi bitmeyen ev kadınlarının emekliliği mümkün mü?

Bence mutlu yuvanın temeli, mutlu kadındır. Ben ev hanımlarının kendilerini ev halkının hizmetkârı olarak gördüğünde, mutluluklarının gölgelendiğini düşünüyorum. Bence kendi becerilerini, zevklerini de yok etmemeliler. Emeklilik konusuna gelince, sosyal güvenlik açısından zaten isteğe bağlı olarak sigortalılıkla ev kadınları emekli olabiliyor. Emekliliği hiçbir ev işi yapmamak olarak algılayanlar için bunun hiç de özenilecek birşey olmadığını düşünüyorum.

YARIN
* Berna Yılmaz'ın "Ah keşke" dediği şey ne?

* Yeni Medeni Yasa Yılmaz çiftini etkiledi mi?

* Berna Yılmaz'ın gözüyle Türkiye'nin sorunları

* Berna Yılmaz hangi hastalık konusunda uyarıda bulunuyor?

Elif ERGU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır