kapat
08.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Mesaj kime gitti?

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Harp Akademileri'nde dün yapılan "Türkiye'nin Etrafında Barış Kuşağı Nasıl Oluşturulur?" konulu sempozyumda bombayı patlattı..

Patlatırken de "Bunlar benim kişisel görüşlerim" dedi.. Gerçekten öyle mi? Orgeneral rütbesine yükselmiş bir subay, komutanından onay almadan, Türkiye'yi etkileyecek siyasi bir görüş açıklayabilir mi?"

Ne dedi Orgeneral Kılınç? Özetle, "AB, bizim ulusal çıkarlarımıza hep olumsuz bakıyor.. Yardımcı olmuyor. Bu nedenle de, ABD'yi gözardı etmeden, Rusya ve mümkünse İran'ı da içine alan yeni bir arayış içine girmemizde fayda buluyorum" dedi.. Sonra da Prof. Manisalı'nın "AB Türkiye'yi almayacak. O bir Hıristiyan Kulübüdür. Böyle giderse Türkiye, ulusal çıkarlarını koruyamaz hale gelecek" sözlerine katıldığını da söyledi.

Orgeneralin bu sözleri, A) Kişisel bir beyin jimnastiği sonucu mu söylenmiştir? B)Yoksa, Silahlı Kuvvetler içindeki AB karşıtlığını mı simgelemektedir?

Hangisi? Çünkü Türkiye'nin AB ile ilişkileri "siyasi bir tercihtir.." Yani, siyasi bir konudur..

Peki, siyasi bir konuda askerlerin görüş belirtmesi doğru mudur? Bizim Ankaralı meslekdaşlarımız, askerlere sürekli siyasi/ekonomik sorular sora sora, böyle bir tutumun normal hale gelmesine artık şaşırmıyoruz.. Ama yine de, "Orgeneral Kılınç'ın sözlerinin yeri Milli Güvenlik Kurulu platformu olmalıydı" diye düşünüyoruz..

Kaldı ki, "Türkiye'nin ulusal çıkarları için Rusya ve İran'dan ne gibi destek göreceğini" de gerçekten merak ediyoruz.. PKK hâlâ İran'da duruyor.. Bunu bilmiyor mu Orgeneral Kılınç? Rusya ile de Kafkaslar ve Orta Asya konularında, kimi açık, kimi gizli çekişmelerimizi unuttuk mu? Rusya'nın Ermenistan, Gürcistan ve Hazar bölgesi gibi konulardaki tutumu, Türkiye'nin çıkarları ile örtüşüyor mu? Hayır. Tam tersine..

Sonra, Orgeneral Tuncer Kılınç'ın "Zamanlaması da" çok ilginç.. Çünkü çok yakında, önce ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Myers, ardından da Başkan Yardımcısı Cheney ülkemizi ziyaret edecek..

Sonra MGK Genel Sekreteri'nin "ABD'yi gözardı etmeden" demesi ne anlama geliyor?

Peki, kime bu mesajlar? Beyin jimnastiği yapalım; A) Hükümete, B) Avrupa Birliği'ne, C) AB'ye girmemiz için açıkça ortaya çıkmış olan ve daha iki gün önce, AB karşıtları ordunun arkasına saklanmasın, diyen Mesut Yılmaz ve AB için mücadele eden İsmail Cem'e, D) AB ile mesafeli duran Devlet Bahçeli'ye, E) Hepsine, F) ABD'ye.. Şıkları çoğaltabilirsiniz..

Peki Genelkurmay Başkanlığı ne diyor? Resmi görüş olarak, "Türkiye'nin AB üyeliğine karşı değiliz" diyor.. Ama ortaya çıkan bu durum yepyeni bir gerçeği gündeme taşıyor.. O zaman da, bizim görebildiğimiz, Genelkurmay'ın bu konuda kafasının tamamen berrak olmadığı.. Demek ki, kendi içlerinde AB üyeliği konusu halen, "Tartışılmaya" devam ediyor..

Bizim, Orgeneral Kılınç'ın sözlerinden sonra merak ettiğimiz o kadar çok nokta var ki.. İşte biri daha; "MGK Genel Sekreteri, AB ile, İran-Rusya eksenini nasıl eşit tutuyor? Bu iki ülkenin, Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinde ortaya çıkacak boşluğu nasıl dolduracağını" da söylemiyor..

Doldurması da mümkün değil.. Bu somut gerçekten yola çıkarsak, ekonomik ilişkilere bakarsak, NATO'yu unutmazsak, AGSK içindeki durumumuzu değerlendirirsek, Orgeneral Tuncer Kılınç'ın bu çerçevedeki cevaplarını da büyük bir merakla bekliyoruz.. Mesaj kime gitti dersiniz?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır