kapat
08.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Turizme Tupolev dopingi

Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek bu kararla Türkiye, Rus turistlerin güneydeki tek alternatifi olacak. Hem 250 bin fazla turist gelecek, hem de bavul ticareti artacak

Rusya'nın eski uçakları ilk defa bir işe yaradı. Avrupa Birliği ülkelerinin eski ve çok gürültü çıkardığı gerekçesiyle Rus uçaklarına kapılarını kapatması, Türkiye'nin hem turizmine hem ticaretine yarayacak. Filosunun büyük bölümü eski ve kullanılmayan Tupolev'lerden oluşan Rus uçakları'nın burnu Türkiye'ye çevrildi. AB'nin uygulaması nisan'da başlayacak. Turizmde Türkiye'nin rakibi olan İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkelere gidemeyen Rus turistlerin güneydeki tek alternatifi Türkiye oluyor. Türkiye'ye gelen Rus turist sayısında 200-250 bin civarında bir artış bekleniyor.

Türkiye, Avrupa Birliği'nden sonra ikinci büyük pazar olan Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan (BDT) geçen yıl 1 milyon 400 bin turist ağırladı. Üstelik bu turistler konaklamanın uzunluğu açısından Almanlar'dan sonra yine ikinci sırada. 1990'da BDT ülkelerinden gelen turist sayısı sadece 223 bin iken 1998'lerde bu sayı 1 milyon 300 binleri buldu. 1999'daki Rusya Krizi ile birdenbire 411 bine düşen Rus turist sayısı 2000'de yüzde 234 gibi rekor bir artışla 1 milyon 376 bini buldu. Ancak Ruslar'ın İtalya, Yunanistan, İspanya ve Dubai gibi ülkeleri keşfetmesi nedeniyle Türkiye geçen yıl gelen Rus turist sayısını sadece yüzde 3.4 artırabildi.

YÜZDE 20 ARTAR
AB ülkelerinin eski Rus uçaklarını havaalanlarına indirmemesi şimdi Türk turizmi açısından yeni bir şans kapısı açmış olacak. Turizm sektörü, bütün bu nedenlerden dolayı bu yıl Rusya'dan gelen turist sayısında yüzde 20'ye yakın bir artış bekliyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Avrupa havaalanlarının Rus uçaklara kapanmasının Türk turizmi açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Ulusoy, bu yıl gelecek Rus turist sayısının 1 milyon 700 bini bulabileceğini kaydetti.

Rusya krizinde 5-6 milyarlardan 2.2 milyar dolara kadar düşen bavul ticareti de bu gelişmelerden olumlu etkilenecek. Büyük krizden sonra yeniden 2.9-3 milyar dolara kadar yükselen bavul ticaretinin bu yıl 3.5 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

"11 EYLÜL DE BİZE YARADI"
Geçen yıl Rusya'dan 25 bin turist getiren May Ekfun, bu yıl bu rakamı 70 bine çıkarmayı öngörüyor. Rusya ile çalışan seyahat acentelarının başında gelen May Ekfun Genel Müdürü Recep Pehlivan, AB'nin uçak uygulamasının yanı sıra 11 Eylül olaylarının da Ruslar'ın Türkiye'ye gelişini önemli oranda artırdığını ifade etti.

Pehlivan, bunun sebebini de şöyle açıkladı:
"Ruslar'ın en çok aradığı şey deniz ve güneş. Onu da iki ülkede Mısır ve Türkiye'de buluyorlar. Çünkü Türkiye'ye Rusya'nın arka bahçesi gözüyle bakıyorlar. Vize ve konaklama sorunu yaşamıyorlar.

11 Eylül'den sonra Mısır'a giden Rus sayısında büyük azalma oldu. Dolayısıyla tatil yapamamış bir kesim var. Ve bu kesim Türkiye'ye akın edecek. Gelen rezervasyonlar da bu gelişmeyi doğrular nitelikte."

Leyla ŞEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır