kapat
08.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Moral bozmayın'

Hükümet ortaklarının çekişmelerini eleştiren TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, siyasilere "Halka seçim mesajı göndereceğiz diye olumlu havayı bozmayın" uyarısında bulundu

Türkiye ekonomisi, IMF'den gelen olumlu haberlerle iyi bir rüzgar yakaladı. IMF Avrupa Birinci Bölge Direktörü Michael Deppler'in, 'Türkiye köşeyi döndü, piyasalarda güven artıyor' sözleriyle başlayan bu hava, dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Schroder Salomon Smith Barney'in (SSSB), 'Türk bankacılık sektörüne yatırım yapmanın tam zamanı' açıklamalarıyla devam etti.

Bu rüzgarla dün uluslararası piyasalarda Türk tahvillerinin değeri bir miktar arttı. Şubat enflasyonunun beklenenden düşük çıkması, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yabancı yatırımcıyı çekmek için yeni düzenlemelerin yapıldığını açıklaması da piyasaları olumlu etkiledi.

Makro ekonomik göstergeler açısından bir umut ışığının yandığına işaret eden Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan da, yakalanan bu olumlu havanın kaybedilmemesi için siyasilere önemli mesajlar gönderdi. "Türkiye en kritik dönemlerden birini geçiriyor" diyen Özilhan, "Siyaset yapacak, seçim mesajı verecek bir dönemde değiliz. Halka seçim mesajı göndereceğiz diye moral bozmayın" uyarısında bulundu.

Hükümet ortaklarının bütün bu olumlu gelişmeye rağmen halkın gözü önünde restleşmesinin moralleri bozduğunu dile getiren Özilhan, hükümetin rehavete kapılmaması gerektiğini vurguladı. 2002'nin yaraların sarıldığı bir yıl olacağını ifade eden Özilhan, şöyle konuştu:

"Ekonomik göstergeler olumlu. Ancak bu ferahlama henüz sokağa yansımadı. Bunun için çalışmaların aksamadan devam etmesi lazım. Madem ki çalışmalarımızın meyvelerini almak istiyoruz. O halde sıkıntıyı hep birlikte çekeceğiz. Siyasiler de seçim yatırımlarını bir yıl sonra yapsın."

IMF DE ANLIYOR AMA
Türkiye'de 1.5 yıldan beri çok büyük sıkıntılar çekildiğini anlatan Özilhan, sanayicinin de doğal olarak bankalarla problemlerinin düzelmesini, talebin canlanmasını, kapasite kullanım oranlarının artmasını beklediğini kaydetti. Özilhan, sanayinin içinde bulunduğu durumu grafiklerle IMF yetkililerine aktardıklarını belirterek, "2.5 saat boyunca bizi dinlediler ve hak verdiler. Ama eldeki imkânlar bu kadar. Türkiye çok ağır bir krizin içinden geçiyor. Herkesin, işlerin üç ayda düzelmeyeceğini bilmesi lazım" diye konuştu.

Çuvaldızı kendisine batırdı
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, özeleştiri yaparak, "Şirketlerin şeffaflık, hesap verebilirlik ilkelerine göre yönetilmediği bir ortamda, şirket bilançolarının gerçek durumu yansıtmasını görebilecek miyiz?" dedi. Özilhan, yakında İstanbul yaklaşımının hayata geçirileceğini de söyledi ve ekledi: "IMF'yi iknaya çalışıyoruz."

SSSB: Türk bankalarına yatırımın tam zamanı
Salomon Smith Barney Türk bankacılık sektöründe risklerin azaldığını belirterek, "Yatırım yapmanın tam zamanı" öngörüsünde bulundu.Uluslararası yatırım danışmanlık firması Schroder Salomon Smith Barney (SSSB), alınan önlemler sayesinde, bankacılıktaki riskin azaldığını ve Türk Bankacılık sektörüne yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu açıkladı.

SSSB'nin Türk bankacılık sektörüne ilişkin raporunda, bankacılık sistemindeki denetim sisteminin güçlendiği, küçük bankaların sistem dışına çıkmak zorunda kalırken, sektörün yapısının sağlamlaşmaya başladığı kaydedildi. Raporda, bankacılık sektörünün ekonomik görünümünün de pozitif olduğu ifade edildi. Ayrıca, kredi piyasasının, geçen yılki küçülmeden dolayı olumsuz etkilendiği belirtilerek, kredi piyasasının yılın ikinci yarısından itibaren canlanmaya başlayacağı ve mevduat-kredi rasyosunun toparlanacağı ifade edildi.

Raporda, Ziraat ve Halkbank şubelerinin bazılarının kapatılmasıyla serbest kalacak mevduatın özel bankalara gideceği, ayrıca Hazine'nin piyasadan borçlanma gereğinin azalmasıyla birlikte, özel sektörün fon imkanlarının artacağı bildirildi.

2002'de performans dışı kredilerde bir artışın da beklenmediğine işaret edilen raporda, bankacılık sektörünün, ekonomideki toparlanmanın temelini oluşturduğunun unutulmaması gerektiği vurgulandı.

Borsanın not artışı beklentisi fos çıktı
IMF Avrupa Birinci Bölge Direktörü Michael Deppler'in "Türkiye köşeyi döndü" yorumu ile sevinen borsanın Türkiye'nin kredi notu artacak beklentisi "fos" çıktı.

Sabah saatlerinden itibaren gerek borsa, gerekse faiz ve döviz cephesinde dalga dalga yayılan "Kredi derecelendirme kuruluşları notumuz yükseltecek" söylentisi borsada alım rüzgârı estirdi. Hızla
12 bin sınırına dayanan borsa ilk seansı yüzde 4.11'lik artış ile kapattı. İkinci seansın başında da çıkış sürdü. Ancak saat 15.00 gibi önce Standard&Poor's ardından Moody's'in 'not artışı için henüz erken' açıklamaları geldi. Bunun üzerine endeks düşüşe geçti ve borsa günü yüzde 2.4'lük çıkışla 11 bin 621 puandan kapattı. Notun yükselmeyeceğinin anlaşılması 1 milyon 360 bin liraya kadar gerileyen doları da akşam saatlerinde bir miktar yukarı çekti. Merkez Bankası kapanış kuru 1 milyon 369 bin liradan oldu. Bankalararası piyasada ise son işlemler 1 milyon 376 binden geçti. Bono piyasasında ise sabah gelen alım hareketinin ardından öğleden sonraki satışlar faizlerdeki yarım puanlık düşüşü geri aldı. 28 Ağustos 2002 vadeli kağıtların bileşik faizi yüzde 68.66, 5 Şubat 2003 vadeli kağıdın bileşik faizi ise kapanışta yüzde 67.08 oldu.

S&P ve Moody's: Not değişmiyor
Türkiye'nin döviz cinsi tahvillerinin fiyatları, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke notunu artırabileceği nedeniyle hafif yükseldi. Ancak, akşamüstüne doğru Standard and Poor's (S&P) ve Moody's, Türkiye'nin notunu şu an değiştirmeyi düşünmediklerini açıkladı. Türkiye'nin S&P'den notu halen B-, görünümü ise pozitif. S&P Türkiye Temsilcisi Al Yousuf, IMF ile yürütülen programın uygulanmasının önemli olduğunu belirterek, "Kredi notunu değerlendirmeye almadan önce IMF'nin iki gözden geçirme ziyaretlerine bakacağız" dedi.

Moody's Türkiye analisti Kristin Lindow da, Türkiye'nin B1 olan mevcut notundan memnun olduklarını söyledi. Lindow, hükümetin yüzde 35'lik enflasyon hedefini tutturamayacağına dair çekincelerin olduğunu da sözlerine ekledi.

Leyla ŞEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır