kapat
19.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Niye böyle oluyor?

Hava koşulları ağırlaştığı zaman, hemen her yıl kış aylarında aynı şeyler yaşanıyor. Ülkenin bazı bölümleriyle bağlantı kesiliyor, çok fazla can kaybı oluyor. Büyük kentlerde hayat duruyor, ana yollarda bile sağlıklı bir trafik sağlanamıyor.

Kar hiçbir zaman aniden bastırmıyor. Meteoroloji tahminleri aşağı yukarı hangi günlerde koşulların ağırlaşacağını önceden söylüyor.

Ama sonuç değişmiyor. Ülke normal hayat koşullarında yaşayamıyor, insanlar işlerine gidemiyor, saatlerce yollarda kalıyor, kötü yapılmış yollar çöküyor. Araçların uğradıkları zarar hesaplanması çok güç miktarlara çıkıyor.

AB, adaylar ve biz...
Her yıl tedbir almakta geciken belediyeler suçlanıyor, belediyeler de imkânlarının azlığını anlatarak kendilerini savunuyor.

Ülkemizin batısında yüz milyonlarca insan benzeri hava koşullarıyla karşılaşıyor, ama aynı hayat koşullarıyla karşılaşmıyor.

Neden böyle oluyor? Neden yıllar boyu hep aynı şeyler yaşanıyor?

Şundan oluyor:

Avrupa Birliği üyesi 15 ülkede kişi başına ortalama gelir 22.500 dolardır. Avrupa Birliği üyeliğine aday 12 ülkede kişi başına ortalama gelir 3.500 dolardır. Türkiye'de kişi başına gelir 2.200 dolardır.

Avrupa Birliği üyesi 15 ülkede ortalama enflasyon yüzde 2,4'tür. Üye adayı 12 ülkede ortalama enflasyon yüzde 26,5'tir. Türkiye'de enflasyon halen yüzde 67,3'tür.

Avrupa Birliği ülkelerinde bin kişiye düşen otomobil sayısı 461'dir. Üye adayı ülkelerde bin kişiye 292 otomobil düşmektedir. Türkiye'de bin kişiye 68 otomobil düşmektedir.

Türkiye'de bin kişiye düşen kitap sayısı, Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerin onda biri oranındadır.

Türkiye'deki kütüphane sayısı, nüfuslara orantılandığı zaman, Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerin yüzde biri oranındadır.

Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerde her yıl yayınlanan bilimsel makale sayısı 10 ile 40 bin arasındadır. 65 milyon nüfuslu Türkiye'de her yıl yayınlanan makale sayısı 4 bini bulmamaktadır.

Avrupa Birliği üyesi ve üye adayı ülkelerde "elektrik sorunu" diye bir sorun kalmamıştır. Türkiye'de son bir yılda elektrik borcunu ödeyemedikleri için 1 milyon hanenin elektriği kesilmiştir.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde nüfusun yüzde 33'ü bilgisayar kullanmaktadır. Üye adayı ülkelerde nüfusun 11,5'i bilgisayar kullanmaktadır. Türkiye'de nüfusun yüzde 3,5'i bilgisayar kullanmaktadır.

Rakamların gösterdiği
Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerin üniversitelerinde bir öğretim üyesine 35 - 45 öğrenci düşmektedir. Türkiye'de birkaç üniversite dışında bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 1000 - 1800'dür.

Avrupa Birliği ülkelerinde, bilgi teknolojilerinin geliştirilmesi için her yıl kişi başına 600 - 1.000 dolar yatırım yapılmaktadır. Türkiye'de bu yatırım 15 dolardır.

Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelere göre Türkiye'deki ücretler yaklaşık yarı yarıya düşüktür.

Rüşvet ve yolsuzluk araştırmalarında Türkiye, dünyada en üst sıralarda yer almaya devam etmektedir.

Bizde biraz fazla yağmur yağınca, biraz kar yağınca neden hayat duruyor, yollar kullanılmaz oluyor, trafik işlemiyor, insanlar perişan oluyor? Bu sorunun cevabı yukarıdaki basit rakamlardadır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır