kapat
19.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Devlet küçülecek

Özal iktidara geldiğinde 35 olan bakanlık sayısını 21'e düşürdü Sonradan bu kanun değiştirilerek çok sayıda devlet bakanlığı kuruldu Başbakanlık devasa büyüdü, merkezileşme hastalığını yenmeliyiz
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın "Bakanlık sayısı azaltılmalı" açıklamasından sonra Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler de "Yeni yılda yeni devlet" projesinin hayata geçirileceğini belirtti. Keçeciler, "Başbakanlık devasa büyüdü. Artık küçülmeli. DİE, DPT, Hazine, Gümrük gibi birimler Ekonomi Bakanlığına bağlanır. Merkezi hükümetin devasa büyümesi ve merkezileşme hastalığından kurtulmak şart" dedi.

Keçeciler, SABAH'a yaptığı açıklamada, dönemin başbakanı Turgut Özal'ın 1983 yılında iktidara gelip ilk kabinesini kurduğunda, 35 olan bakan sayısını 21'e düşürdüğünü ve Devlet Bakanlıklarının sayısının da, icracı bakanlık sayısının yarısını geçememesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Keçeciler şöyle konuştu:

İDARE SİSTEMİ YENİLENMELİ
"Ancak zaman içinde bu ilke değiştirildi ve Devlet Bakanlıklarının sayısı hızla arttı. TSK'ya bakın. Kurmay sınıfı, muharip sınıfın yarısını geçemez. Türk idare sistemi yeniden yapılanmalı. Günün şartlarına uygun hale getirilmeli. Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı kabul edildiğinde yerelleşme yetkisi tanınacak. Merkezileşme hastalığından ancak özelleştirme ve yerelleştirme ile kurtulabiliriz."

Keçeciler, Başbakanlık merkez teşkilatının 2002 bütçesinin 100 trilyon 548 milyar lira olarak belirlendiğini, bağlı bazı kuruluşların bütçelerinin ise Başbakanlığı geçtiğini vurguladı ve şöyle dedi:

BİRİM BÜTÇELERİ MERKEZİ GEÇTİ
"TÜBİTAK'ın 2002 yılı bütçesi 100 trilyon 785 milyar lira. MİT'in 172 trilyon 698 milyar lira. Basın Yayın'ın 25, Devlet Personel'in 4, Aile Araştırma Kurumu'nun 2 trilyonluk bütçeleri var. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'ne ise 1 trilyon 266 milyar ayırmışız. MTA'nın 89, GAP İdaresi'nin 16 trilyonluk bütçeleri var. Başbakanlığa bağlı tüm kuruluşların toplam 2002 bütçeleri 654 trilyon 594 milyar. Özellikli kuruluşların bütçelerinin yüksek olması gerekli ancak Başbakanlık teşkilatının bu derece büyümesinden vazgeçilmeli."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır