kapat
19.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Her şeyden tadın ama çatalın ucuyla!

Uzmanlar bayram günlerinin sınırsızca yemek yeme zamanlarına dönüşmemesi gerektiğini, özellikle de diabet ve hipertansiyon gibi hastalıkları olanların bilinçli beslenmesinin zorunlu olduğunu belirtti
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Oşar, bayramda sağlığımızdan olmamak ve hastane kapılarını aşındırmamak için "hayır" demeyi mutlaka ilke edinmemiz gerektiğini belirterek, bayram günlerinin sınırsızca ve gelişigüzel yemenin serbest olduğu zamanlara dönüştürülmemesini istedi. Uymak zorunda olduğumuz beslenme kurallarının sağlığımız için ödediğimiz bir bedel olduğunu ve aslında herkesin bu kurallara uyması gerektiğini ifade eden Oşar, "Özellikle diabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarınız varsa daima bilinçli beslenmelisiniz. Diyet yapmak zor ve çaba gerektiren bir süreçtir.

İRADENİZİ ŞİMDİ KULLANIN
Ara vermeksizin dengeli beslenmek, çevremizde sürekli yenilen, muhteşem tadı olan ama bize zarar verebilecek yiyeceklerden uzak durmaya çalışmak iradeli olmayı gerektirir. Bayram günleri bu açıdan özellikle riskli günlerdir. Bayram sofraları karşısında içimizden bir ses sürekli bizi yemek yemeye çağırır. Ama birkaç gün gelişigüzel yemek yemeye başlarsak, yeniden eski düzenimize dönmemiz çok güç olur.

Bayramlarda şeker hastalarının çoğunun kan şekerleri yükselir, tansiyonları fırlar, kısacası tüm dengeleri altüst olur" diye konuştu. Özellikle diyebetli hastalar için bu bayramın tehlikelerini saymakla bitiremeyen.Oşar, "Bir diyabetli 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenmelidir ve öğünlerinin porsiyonları ufak olmalıdır.

UYGUN BESİNLERİ SEÇİN
Besinlerin içeriklerini öğrenilmeli, karbonhidrat, yağ ve protein içeren gıdaları tanımalıdır. Karbonhidratlar sindirilerek şekere dönüşür. Kendinize uygun yiyecekleri seçin" diyen Oşar'ın bayram reçetesi şu: Size servis yapmalarına izin vermeyin, çünkü misafir tabağına çok doldurmak alışkanlığımızdır. Tatlandırıcı ile yapılmış tatlıları da dikkatli tüketmelisiniz. Örneğin ara öğün olarak tatlandırıcı ile yapılmış küçük bir parça revaniyi diabetliler yiyebilir. Ama aynı anda poğaça ve börek yerseniz tokluk kan şekeriniz çok yükselir. Herşeyin tadına bakın ama çatalınızın ucuyla!

Ayla ÖZCAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır