kapat
19.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

500 tren yolcusu donmaktan kurtuldu

Edirne-İstanbul seferini yapan Çerkezköy Ekspres'in 500 yolcusu kar yüzünden mahsur kaldı. Tren bir gün sonra istanbul'a vardı
Kar yağışı en çok Trakya bölgesini vurdu. Bölgede yüzlerce kişi yollarda ve evlerinde mahsur kaldı. Edirne-İstanbul seferini yapan Çerkezköy Ekspresi 500 yolcusuyla yolda kaldı. Yolcular saatler sonra İstanbul'a gelebildi. beri Çatalca'da kurtarılmayı bekliyor. Aralarında Yunanistan'dan gelen turistlerin de bulunduğu yolcular İncesu mevkiine 1 kilometre başlarına gelen felaketi anlayınca cep telefonlarına sarılıp yardım istedi. Polisi arayıp ısınmak için ellerinde bulunan tek lokomotif aküsünün de bitmek üzere olduğunu söylediler.

Edirne'nin Sultan köyü yakınlarında önceki akşam mahsur kalan ve içinde 4 kişinin bulunduğu otomobile de hâlâ ulaşılamadı. Bu aracı kurtarmak için bölgeye giden araçlar da kara yenik düştü. Keşan'da Paşayiğit köyü yakınlarında 21 yolcunun bulunduğu otobüs ile Keşan-İpsala karayolunda 5-6 özel araç ve 3 kar aracı mahsur kaldı. Keşan-Enez karayolunda Siğilli köyü yakınlarında ise 2 greyder, 1 kepçe ve içinde 40 yolcu bulunan otobüs kara saplandı. Ali Duran (70) adlı vatandaş donmak üzereyken kurtarıldı.

İMDAT DONUYORUZ ANONSU
Tekirdağ'da 200 köy yolu ile Çorlu ile Marmara Ereğlisi hariç ilçe yolları ulaşıma kapandı. Saray İlçesi'ne bağlı Büyükyoncalı Beldesi arasındaki yol açma çalışmalarını sürdüren ekipler de mahsur kalanlar arasında. Karayolları ekipleri, merkezle yaptıkları telsiz anonslarında ''donmak üzereyiz, kaloriferlerimiz yanmıyor ve motorun sıcaklığıyla ısınmaya çalışıyoruz'' dediler. Ekiplerin ''Yardım gelemeyecekse köylere giderek yardım alalım'' şeklindeki anonslarına merkez, ''Hayır, sakın arabadan ayrılmayın. Tipiden göz gözü görmüyor, bekleyin'' diye karşılık verdi.

İstanbul'dan Çanakkale'ye giden 10 yolcu otobüsünde bulunan yolcular, Malkara ve köylerine sığındı. Kayseri Erciyes'teki otellerde konaklayan birçok kişi de evlerine dönemedi.

Kaybolan dağcıları "süper tim" buldu
Uludağ'a zirve tırmanışı yaparken kaybolan biri Avusturyalı iki dağcı kurtarıldı. Profesyonel dağcı oldukları açıklanan Avusturyalı Sienniffe Berher ve Serkan Kantarcı şiddetli tipi sonucu çadırları sökülünce, olumsuz hava koşullarına rağmen zirve yakınındaki barakaya sığınmayı başardı ve yerlerini Jandarma'ya bildirdi. Yetkililer, "Hayatta kalmaları, daha önce aldıkları eğitim sayesindedir. Profesyonel olmasalardı zaten çoktan ölmüşlerdi. O hava şartlarında profesyonel olmayan bir dağcının barakanın yerini bulması imkansızdır" dedi.

KURTARIŞIN TATBİKATI
Dağcıları kurtaran Jandarma Arama-Kurtarma Timi ise tam not aldı. Uludağ Jandarma İç Güvenlik Takım Komutanlığı'na bağlı timler, sık sık yaptıkları tatbikatlarda uyguladıkları yöntemleri, önceki gün gerçek bir arama-kurtarma operasyonunda sergilediler. Yoğun kar yağışı, tipi ve sise rağmen, kısa sürede Uludağ'ın 2453 rakımlı zirvesine çıkan timler, görüş mesafesinin 5 metreye indiği Zirve Tepe mevkiinde, kayıp dağcılara ulaşıp 2 dağcıyı, 4 saat gibi bir sürede kurtarmayı başardı.

Çığ altında cep mucizesiArdahan'da yaşanan bir olay hem cep telefonunun hem de bilgi sahibi olmanın bazen bir hayat kurtarabileceğini gösterdi.Ardahan'ın Ilgar Dağı eteklerinde yol açma çalışması sırasında, çığ altında kalan Karayolları'nda görevli kar püskürtme aracı operatörü Erdal Işık, üzerinde biriken 3 metre kalınlığındaki karın altından, cep telefonu ile 156 Jandarma İmdat'ı arayıp, yardım istedi. Işık, Jandarma timlerinin 3 saat süren çalışmasının ardından kurtarıldı.
Ardahan'da Ilgar Dağı eteklerindeki, Posof-Ardahan Karayolu'nun 10. kilometresinde, yolda kar temizleme çalışması yapan, Ardahan Karayolları Şefliği'nde görevli Işık, çalışması sırasında çığ altında kaldı. Ardahan Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Işık'ın sağlık durumu iyi.

Sel sularında 6 kişi öldü
Kar yağışının yanı sıra yağmur da yurdu etkisi altına aldı. Antalya'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Boynuzlubük mevkiinde otomobilin sele kapılması nedeniyle Mustafa, Gülsüm ve bebekleri Mustafa Keleş ile Metin ve Ayşe can, sel sularına kapılarak kayboldu. Kayıp 5 kişiden Mustafa Keleş ve Ayşe Can'ın cesetlerine ulaşıldı. Kumluca'da ise sele kapılarak kaybolan Şerife Yalçın adlı vatandaşın cesedi denizden çıkarıldı. Kumluca'nın iki mahallesinde toplam 3 bin dönüm ekili sera sular altında kaldı.

İzmir'de aralıksız süren yağış sonucu Karşıyaka ve Çiğli'deki derelerin taşmasıyla 750 ev ve işyerini su bastı, araçlar yollarda kaldı. Manisa'da ise aşırı yağışlar sonucu 100'e yakın evi su bastı.

Afyon'da aşırı yağış can kaybına yol açmadı ama mal kaybı büyük oldu. 250 ev sel yüzünden hasar gördü.

Kütahya'da şiddetli yağmur ve lodos nedeniyle karların erimesi sonucu, 4 mahalledeki 201 evi su bastı. Su baskınına uğrayan evlerde yaşayan vatandaşlar, geceyi geçirmeleri için Dumlupınar Spor Salonu'na yerleştirildi. Halk Valilikten yardım bekliyor.

Sefer DARICI-Recai KÖMÜR-Ömer MAZİ-Gökhan ARTAN-Umut TÜTÜNCÜ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır