kapat
19.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tam bayramlık olduk

Türkiye kara ve sele teslim oldu. 3 bine yakın yol ulaşıma kapandı, yüzlerce
kişi yollarda mahsur kaldı. Kar yağışı Cuma sona eriyor, ama bu kez sel kapıda

Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışı hayatı tehdit ediyor. Erken bastıran karakış yüzünden onlarca kişi yaşamını yitirdi, 3 bine yakın yol kapandı, binlerce kişi de evlerinde ya da yollarda mahsur kaldı. Kar yağışının yanı sıra yağmur ve sel de tüm şiddetiyle sürüyor. Yağışlar özellikle Ege ve Akdeniz'de can almaya devam ediyor. Dün şiddetini iyice artıran kar yağışı ve sel İstanbul'da bir kişinin donarak ölmesine, Antalya'da beş kişinin boğulmasına ve İzmir'de de iki kişi hayatını kaybetmesine yol açtı.

İstanbul, Trakya, Ankara ve Batı Karadeniz'de kar yağışı bugün de devam edecek. Yarından itibaren parçalı bulutlu ve yağmurlu günler gelecek. Meteoroloji yetkilileri soğuk ve yağışlı havanın Cuma gününden itibaren ülkemizi terk edeceğini söylerken, kar yağışının ardından yeni bir tehlikeye daha dikkat çekiyor: Sel! Eriyen kar sularının birçok ilde sel felaketlerine yol açacağı belirtildi.

TEM YOLU ULAŞIMA KAPALI
TEM Otoyolu'nun İstanbul-Edirne bağlantısı, karayolları teknik heyetinin verdiği rapor üzerine, çift yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, "TEM'de trafiğin ne zaman açılacağını bilmiyoruz. Belirli yerlerdeki ekiplerimiz, trafiği E-5'e yönlendiriyorlar. E-5 Karayolu, her iki yönden de trafiğe açık" dedi. Özdemir, bayramın son gününde dönüşlerin yapıldığını, bu nedenle dün İstanbul'da hem bölge trafik, hem de şehir içindeki ekiplerinin tamamının görev başında olduğunu bildirdi.

Kar yağışı nedeniyle Erzurum, Erzincan, Iğdır, Kars, Ardahan, Ağrı, Kütahya, Bolu, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da ulaşım sağlanamıyor. Ankara-İstanbul karayolunun Bolu Dağı kesiminde etkili olan kar yağışı yüzünden araçların zincirsiz yola çıkmasına izin verilmiyor. Kar kalınlığının 15 santimetreye ulaştığı Bolu Dağı'nda yolda kalan sürücülere jandarma ve polis ekipleri yardımcı oluyor. Bolu'da geçen yıllara göre bu sene gişelerde yoğunluk yaşanmadı.

15 İLDE OKULLAR TATİL
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de ulaşıma kapalı ilçe yolu 17'ye kapalı köy yolu da 592'ye ulaştı. Tekirdağ valisi Cemalettin Sevim, "Tekirdağ ve çevresinde yollarda mahsur kalan 210 vatandaş özel ve resmi kurumlara ait misafirhanelerde kalıyor" dedi.

İpsala Sınır Kapısı araç trafiğine kapatılırken; hızını artıran kar yağışı nedeniyle, Çanakkale Boğazı'nda ulaşım durdu. Çanakkale-Gökçeada feribot seferleri ile Gelibolu-Lapseki araba vapuru seferleri iki gündür yapılamazken dün Çanakkale-Eceabat arasındaki seferlere başlatıldı. İl genelinde yaklaşık 250 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kötü hava koşulları okulların tatil edilmesine yol açtı. 15 ilde okullar 1 gün ile 3'er gün arasnda tatil edildi. 1 gün tatil edilen iller: İstanbul, Kocaeli, Bilecik, Çanakkale, Bolu, Yalova, Tekirda, Bursa ve Manisa. 2 gün tatil edilen iller: Balıkesir'in 9 ilçesi, Edirne, Kırklareli, Düzce. 3 gün tatil edilen iller: Sakarya, İzmir Karşıyaka ve Çiğli. Trakya'da ise açlık tehlikesi baş gösterdi. Bölgede birçok fırın ve işyerinin kapalı olması nedeniyle yiyecek sıkıntısı yaşanıyor.

İstanbul'da bir hayat dondu
İstanbul'da etkisini sürdüren soğuk ve yağışlı hava nedeniyle, Bağcılar'da bir kişi donarak öldü. Yüzyıl Maslak Caddesi üzerinde trafik ışıklarının yakınında yerde yatan ve ağzından köpük gelen bir kişiyi gören vatandaşlar, durumu polise bildirdiler. Olay yerine giden polis ekipleri tarafından Bakırköy Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 40-45 yaşlarındaki bu kişinin, soğuk hava nedeniyle donarak öldüğü kaydedildi.

TRANSİT GEÇİŞE YASAK
İstanbul'da etkisini sürdüren kar yağışı ve kötü hava koşulları deniz ulaşımını olumsuz etkiledi. Uzunluğu 200 metrenin üzerindeki gemilerin İstanbul Boğazı'ndan transit geçişine izin verilmiyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) yetkilileri de Çanakkale-Eceabat, Çanakkale-Gökçeada, Gelibolu-Lapseki, Kabatepe-Gökçeada ve Yükyeri-Bozcaada arabalı vapur seferlerinin, olumsuz hava şartları nedeniyle yapılamadığını ifade ettiler.

Bu arada, gece saatlerinden itibaren etkisini artıran karla karışık yağmur nedeniyle Kemerburgaz'da Cendere Deresi taştı. Dere kenarında bulunan Hamidiye Su İstasyonu'nda mahsur kalan 2 kişi, itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Küçükçekmece Halkalı Kayabaşı Köyü Çamlık Mahallesi'ndeki bir mandıranın çatısı da, yoğun kar yağışı nedeniyle çöktü.

Bir karış kar İstanbul'a yetti
Bayramın son günü kabus oldu. Kentte yaşam adeta durdu. İstanbul bayramın son günü adeta kabusu yaşadı. Kar yağışı kentte yaşamı altüst ederken, İstanbulluların büyük bölümü evde hapis kaldı. İhtiyacını karşılamak için evinden ayrılanlar ise saatlerce çile çekti. Uzun konvoylarda çile dolduranlar, karayolları ve belediye ekiplerini aradı. Ancak hiçbir kar ve temizleme aracı uzun süre görünmedi. İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan TEM otoyolu ise kentin göbeği Mahmutbey'de kapatıldı. Kar yüzünden çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.

ÖNLEM ALINMADI
İstanbul'da dün öğleden sonra aniden bastıran kar yağışı bütün kentte etkili oldu. Meteorojinin günler öncesinden yaptığı uyarılara rağmen önlem alınmakta gecikilmesi yaşamı zehir etti. Kara ve deniz ulaşımı dururken, okullar da birbiri ardına tatil edildi. Köprülerdeki trafik sıkışıklığını gidermek amacıyla Sirkeci-Harem arasında sabaha kadar arabalı vapur çalıştı.

Kötü hava nedeniyle ilk ve orta dereceli okulların yanısıra bazı üniversitelerde bir gün tatil edildi. İstanbul Üniversitesi Mimar Sinan Ünivertesi, Koç Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Beykent Üniversitesi ve Doğuş Üniversitesi bugün tatil.

TATİL UZAR
İstanbul Valisi Erol Çakır, herşeyin kontrol altında olduğunu belirterek, ilk ve orta dereceli okullardaki bir günlük tatilin meteorolojinin vereceği rapora göre uzatılabileceğini söyledi.

GEÇ GELEN TUZLAMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne bağlı ekipler gece greyderler ve kar küreme araçlarıyla ana arterlerde yol temizleme ve tuzlama çalışmaları yaptılar.Belediye yetkilileri, kar ve buzlanma ile mücadele için stoklarda bulunan 26 bin ton tuzdan 3 bin 200 tonunun ilçe belediyelerine verildiğini, son 5 gün içerisinde de bin ton tuzun yollara döküldüğünü kaydettiler.

Sefer DARICI-Recai KÖMÜR-Ömer MAZİ-Gökhan ARTAN-Umut TÜTÜNCÜ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır