kapat
19.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Bize kimse çare olmaz'

Arjantin Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo itiraf etti: IMF'nin iflas planı bizim için çare olamaz, hiçbir kurum da böyle bir dönemde Arjantin'e müdahale etme sorumluluğunu alamaz
İflas etti, edecek gözüyle bakılan Arjantin'in Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo ülkenin içinde bulunduğu bu dönemde hiçbir kurumun müdahale etme sorumluluğunu alamayacağını söyledi. Cavallo, IMF'nin borçlarını ödeyemeyecek durumdaki ülkelerin en uygun koşullarda iflas edebilmelerini öngören yeni planının da bir çare olamayacağını belirtti. Cavallo, iflas önerisinin uygulanabilmesi için IMF'nin hukuki yapısının değişmesi gerektiğini, bazı ülkelerin etkinliklerinin daha fazla olduğu bir yapıda IMF'nin "tarafsız bir yargıç" olup olamayacağını sorguladı.

Cavallo, böyle bir durumda, alacaklıların ülkelerin varlıklarına da el koyabileceğini fakat bunun gerçekleşmesinin mümkün bulunmadığını kaydetti.

YASA GEREKLİ
Uzmanlar, ABD yönetiminin, kriz içindeki ülkelere "yardım et ya da bırak iflas etsin" gibi iki seçenek üzerinde durduğunu hatırlatıyor. Yeni modelin başarılı olabilmesi için IMF'nin ülkenin iflası halinde bireysel alacaklıların borçlarını hemen tahsil etmek için mahkemelere başvurmasını önleyecek yasa çıkarması gerektiğini ifade ediliyor.

IMF'nin gözünden düşen Arjantin, vadesi gelen ödemelerini yapmakta zorlanıyor. 132 milyar dolar kamu borcu bulunan Arjantin'in Nisan'a kadar 6 milyar dolar borç bulması gerekli. Ancak ülke, IMF'den alacağı 1.3 milyar dolarlık kredinin dondurulması üzerine bu ayki 900 milyon dolar borcunu bile ödeyemedi.

Arjantin kamu harcamalarında 2001'e göre yüzde 18 kesinti öngören bütçe hazırladı, ancak halkından tepki aldı. Hükümet, 3 Aralık'ta halkını isyan ettiren bir dizi kararların ilkini açıklamıştı. Bankalardan para çekilişine haftalık 250 dolar sınır getirildi. Halk kuyruklar oluşturarak bir günde 1 milyar doları aşkın para çekti. Ardından özel emeklilik fonlarının 3.2 milyar dolarlık fonuna el konulacağı ve kamu maaşlarının ödeneceği belirtildi. Arjantinliler "Hırsızlar, paramızı geri verin" diyerek Merkez Bankası'nı yumurta yağmuruna tuttu. Yönetim kurları serbest bırakmakta direnirken, halk yüzde 50'ye varan oranda devalüasyon yapmış durumda.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır